Οι 6+1 αλλαγές στην Αγία Νάπα που θα την απογειώσουν

a 64 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1229 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Με στόχο την ανάδειξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος και γνώμονα την επαναφορά της παράδοσης, την απόκτηση συγκεκριμένης ταυτότητας και συγκεκριμένου χαρακτήρα, η Αγία Νάπα, αναβαθμίζεται και ανανεώνεται με διάφορα έργα και δράσεις. Ανάμεσα στα έργα που προτείνονται ή έχουν αποπερατωθεί είναι:

α1 4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

1. Πάρκο γλυπτικής
Το πάρκο καθημερινά εμπλουτίζεται με νέα έργα ξένων, Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών. Κάθε φορά που τοποθετείται ένα έργο τέχνης στο Πάρκο, ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος απονέμει στον καλλιτέχνη αναμνηστική τιμητική πλακέτα και άλλα δώρα, ευχαριστώντας τον τόσο για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του να επισκεφθεί την περιοχή όσο και για το έργο που δημιούργησε. Μέχρι τις 10 Μαΐου 2015 που ολοκληρώνεται και επίσημα το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής Αγίας Νάπας αναμένονται άνω των 20 καλλιτεχνών από Ιταλία, Κούβα, Γαλλία, Τυνησία, Ελλάδα, Ουκρανία, Γεωργία, Κολομβία, Αργεντινή, Συρία, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Αυστραλία, Σερβία και Κύπρο.
Το Πάρκο βρίσκεται στη διασταύρωση των Λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κρυού Νερού, σε μία βραχώδη περιοχή με σπάνια άγρια βλάστηση και πανοραμική θέα.

a1 17 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

2. Γκράφιτι σε κτίρια
Μέσω της διοργάνωσης του Ayia Napa Street Art Festival, ο Δήμος Αγίας Νάπας κατάφερε να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο. Διάσημοι καλλιτέχνες επιδόθηκαν στη φιλοτέχνηση έργων σε εξωτερικές επιφάνειες κτηρίων της Αγίας Νάπας. Δημιούργησαν ακόμα ένα σημείο αναφοράς αναβαθμίζοντας το κέντρο, προσθετοντάς του χρώμα, τέχνη, εμπειρία και δημιουργία.

a2 9 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

3. Κακτόκηπος
Με πανύψηλες φοινικιές και άλλα εντυπωσιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα που φθάνουν μέχρι στιγμής στο σύνολό τους τις 4.000 εμπλουτίστηκε το Πάρκο Μεσογειακών Φυτών και Παχυφύτων Αγίας Νάπας, δίνοντας στον επισκέπτη μια άλλη νότα.

a3 7 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

4. Τεχνητός Ύφαλος
Το πρώτο μέρος της δημιουργίας του τεχνητού υφάλου στην Αγία Νάπα στέφθηκε με επιτυχία. Πρόκειται για τον πέμπτο τεχνητό ύφαλο που κατασκευάζεται στην Κύπρο, αφού έχουν ήδη βυθιστεί πλοία στο Παραλίμνι, στην Πάφο και στη Λεμεσό.

a4 6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

5. Πλατεία Διασημοτήτων
Η Αγία Νάπα προχώρησε στη δημιουργία πλατείας διασημοτήτων, η οποία φιλοξενεί τα αστέρια διάσημων ποδοσφαιριστών, καλλιτεχνών, ποιητών και άλλων ελλήνων ή ξένων διασημοτήτων που επισκέφτηκαν την Αγία Νάπα. Η πλατεία φιλοξενεί τα αστέρια μεγάλων ονομάτων όπως του Μάριου Φραγκούλη, της Νάνας Μούσχουρη και του γνωστού ποδοσφαιριστή Ίαν Ρας, ενώ για το κάθε αστέρι υπάρχει μια διαφορετική ιστορία που αφορά την επίσκεψη της κάθε διασημότητας στην Αγία Νάπα.

a5 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

6. Μνημείο ψαρά και γοργόνας
Με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του ξένου αλλά και ντόπιου επισκέπτη στην Αγία Νάπα, ο Δήμος άρχισε την εφαρμογή ενός σχεδίου σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή, για επαναφορά της ταυτότητας του ψαρολίμανου της Αγίας Νάπας. Ορισμένες ενέργειες που άρχισαν ήδη να γίνονται και θα συνεχίσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, για διαμόρφωση δηλαδή του παραδοσιακού χαρακτήρα του λιμανιού του Δήμου είναι η κατασκευή δύο γλυπτών. Το πρώτο αφορά το μνημείο του ψαρά, αφιερωμένο στους ψαράδες της Αγίας Νάπας και το δεύτερο γλυπτό αφορά τη γοργόνα.

7. Υποβρύχιο πάρκο
Στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία ενός υποβρύχιου εικαστικού πάρκου, υπό τα πρότυπα εκείνου που υπάρχει στο Μεξικό, με γλυπτά και κατασκευές. Το υποβρύχιο εικαστικό Μουσείο αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην περιοχή “Περνέρα” ενώ τα πρώτα γλυπτά βρίσκονται υπό επεξεργασία. Το Πάρκο θα έχει ως θεματογραφία του την Ελληνική Μυθολογία και η βύθιση των πρώτων γλυπτών για το υποβρύχιο εικαστικό Μουσείο αναμένεται να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού.

Πηγή: TIME OUT Cyprus