Το 62% καθηγητών και δασκάλων πήρε άδεια ασθενείας σε μία σχολική χρονιά

a 153 Ειδήσεις
a 2072 Ειδήσεις

Πόσες μέρες απουσιάζουν με άδεια ασθενείας, κατά μέσο όρο, οι εκπαιδευτικοί; Προτιμούν ιδιώτη ή κυβερνητικό γιατρό; Γιατί το ποσοστό των γυναικών που ασθενούν είναι υπερδιπλάσιο; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά η μελέτη του Έφορου Εσωτερικού Ελέγχου, Ανδρέα Λαμπριανού, με θέμα τη χορήγηση αδειών ασθενείας στους διδάσκοντες από το υπουργείο Παιδείας το 2011-2012. Η έρευνα αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πως στη διάρκεια ενός σχολικού έτους 7.474 δάσκαλοι και καθηγητές προσκόμισαν 20.817 πιστοποιητικά από γιατρούς. Δηλαδή, το 62% του συνόλου των εκπαιδευτικών αρρώστησαν έστω και μια μέρα. Φαίνεται, πάντως, πως οι διδάσκοντες προτιμούν να είναι «κατοχυρωμένοι», αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι που κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για άδεια ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό. Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο το 29% απουσίασε επειδή ασθένησε, αλλά δεν πήγε στον γιατρό.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανού, στόχος της μελέτης ήταν η αξιολόγηση του πλαισίου παραχώρησης αδειών ασθενείας με απώτερο σκοπό την υποβολή εισηγήσεων, που όχι μόνο θα συμβάλουν στη σημαντική εξοικονόμηση κόστους για το δημόσιο, αλλά και στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος. Ο «Φ» εξασφάλισε την έρευνα και πιο κάτω παρουσιάζει τα βασικότερα ευρήματα:

Τα ιατρικά πιστοποιητικά που προσκομίστηκαν από εκπαιδευτικούς για άδειες ασθενείας ανήλθαν το 2011-12 σε 20.817, εκ των οποίων τα 13.363 (64%) προήλθαν από τη Μέση Γενική Εκπαίδευση. Τα πιστοποιητικά παρουσιάζουν αύξηση ύψους 2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που οφείλεται κυρίως σε αύξηση των πιστοποιητικών που προσκομίστηκαν από καθηγητές της Μέσης Γενικής. Μέρος της αύξησης πιθανόν να σχετίζεται και με την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 4% κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Σχεδόν οκτώ στα δέκα πιστοποιητικά (79%) προσκομίστηκαν από γυναίκες εκπαιδευτικές, κάτι που είναι σε συνάρτηση με την παρατήρηση ότι οι γυναίκες ανέρχονται στο 73% του πληθυσμοί των διδασκόντων. Μια παράμετρος που ίσως να επηρεάζει το υψηλό ποσοστό των ιατρικών πιστοποιητικών που εξασφαλίζουν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί, είναι και οι άδειες ασθενείας που σχετίζονται με τη μητρότητα. Αναφέρεται δε, ότι το 73% των πιστοποιητικών ήταν από ιδιώτες γιατρούς.

Άλλη μια διαπίστωση που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το 62% του συνόλου των δασκάλων και καθηγητών απουσίασαν με άδεια ασθενείας έστω και μια μέρα. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε άδεια ασθενείας με ιατρικό πιστοποιητικό σε 7.474 άτομα εκ των οποίων 6.392 μόνιμοι και 1.084 συμβασιούχοι.

Με βάση τα πιο πάνω, προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό 39% για τους μόνιμους και 31% για τους συμβασιούχους, δεν απουσίασε με άδεια ασθενείας. Επίσης, όσον αφορά στους μόνιμους, ποσοστό 26% απουσίασε για διάστημα από μία μέχρι τρεις ημέρες, 21% για τέσσερις έως 12 ημέρες και 7% για διάστημα πέραν των 34 ημερών. Όπως ήταν αναμενόμενο, το 90% των περιπτώσεων άδειας ασθενείας πέραν των 34 ημερών αφορούσε γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίστηκε ότι η άδεια ασθενείας που παραχωρήθηκε με ιατρικό πιστοποιητικό ανά εκπαιδευτικό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε εννιά μέρες περίπου για τους μόνιμους και επτά για τους συμβασιούχους. Διευκρινίζεται, όμως, ότι εάν δεν ληφθούν υπόψη οι άδειες ασθενείας πέραν των 43 ημερών για τους μόνιμους και πέραν των 29 για τους συμβασιούχους (που περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις παράτασης της άδειας μετά από εξέταση ιατροσυμβουλίου και σχετίζονται κυρίως είτε με περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, είτε προβλημάτων με την εγκυμοσύνη) τότε ο μέσος όρος ανά εκπαιδευτικό μειώνεται σε πέντε περίπου μέρες τον χρόνο, τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους συμβασιούχους. Αναφορικά με την παράταση άδειας ασθενείας μετά από εξέταση ιατροσυμβουλίου, η μελέτη έδειξε πως παραχωρήθηκε σε 545 εκπαιδευτικούς, που αναλογεί σε ποσοστό 5% του συνόλου. Τέλος, όσον αφορά στις περιπτώσεις αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, το 71% των διδασκόντων δεν έκανε χρήση του πιο πάνω δικαιώματος. Αντίθετα, 15% απουσίασε για μια μόνο μέρα και 10% μεταξύ δύο και τριών ημερών.

Αλλαγές επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η γενική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να προβεί σε μια πιο ενδελεχή μελέτη του υφιστάμενου πλαισίου παραχώρησης και έγκρισης αδειών ασθενείας σε εκπαιδευτικούς, με στόχο τη βελτίωση του συστήματος. Συμβουλεύει όπως δοθεί ιδιαίτερα έμφαση στη βελτίωση της παρακολούθησης των αδειών ασθενείας που παραχωρούνται ανά εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια του κάθε σχολικού έτους. Τυχόν αδυναμίες, που εντοπιστούν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ώστε το σύστημα να μην τυγχάνει οποιασδήποτε εκμετάλλευσης, που να οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών, όπως είναι το κόστος των αντικαταστάσεων για κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τις απουσίες των δασκάλων και καθηγητών λόγω ασθένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο εισηγείται:

1. Εισαγωγή ολοκληρωμένου μηχανογραφημένου σύστημα καταγραφής των αδειών ασθενείας που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς: Σήμερα, δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη πληροφόρηση για τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά ή για όλους τους εκπαιδευτικούς αναφορικά με το σύνολο των ημερών αδειών ασθενείας που τους έχει χορηγηθεί, τη συχνότητα των απουσιών τους με άδεια ασθενείας, τον αριθμό αδειών χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό κ.λπ. Επιπλέον, με το υφιστάμενο σύστημα, σε κάθε μετακίνηση/μετάθεση εκπαιδευτικών οι προσωπικοί φάκελοι μετακινούνται από το ένα σχολείο στο άλλο με συνεπακόλουθο είτε να χαθούν, είτε σημαντικά προσωπικά στοιχεία, που περιέχονται στον φάκελο να περιπέσουν σε λάθος χέρια με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις.

2. Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου των αδειών ασθενείας εκπαιδευτικών: Στόχος η αποτροπή και αποφυγή τυχόν μελλοντικών περιπτώσεων κατάχρησης του υφιστάμενου συστήματος από εκπαιδευτικούς. Εισήγηση όπως η επιτροπή ελέγχου καταρτιστεί σε θεσμοθετημένη βάση. Σε αυτήν θα παραπέμπονται για εξέταση περιπτώσεις εκπαιδευτικών με συνεχείς απουσίες με άδεια ασθενείας, οι οποίες θα εντοπίζονται από τους οικείους προϊστάμενους μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ