Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το 64ο

a 77 Ειδήσεις
a 7558 Ειδήσεις
Εν μέσω αντιπαραθέσεων συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η πρόταση νόμου των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Νικόλα Παπαδόπουλου του ΔΗΚΟ και του Ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο 64ο έτος… 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει εντός του 2012 μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διασυνδέεται το όριο αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής ή να φέρει αντίστοιχες προτάσεις που να επιφέρουν αντίστοιχες εξοικονομήσεις στις δημόσιες δαπάνες και πρόσθεσε πως «σήμερα το Υπουργείο Εργασίας λέει ότι δεν είναι σε θέση να πει αν θα φέρει οποιαδήποτε πρόταση για να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζει ότι εδώ και ένα χρόνο ακόμα μελετά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα και ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της ΕΕ» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι «η πολιτική του άλλα να λέμε εντός και άλλα εκτός πρέπει να σταματήσει» και ότι «η υποκρισία κάπου πρέπει να σταματήσει».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου και μέχρι σήμερα το μόνο που ακούμε είναι κενά συνθήματα και πολιτική του δρόμου και των πεζοδρομιών».

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να πει πως θα βελτιώσει τις συντάξεις του κόσμου και την Κυβέρνηση να δηλώσει πως «θα αναλάβει τις δικές τις βαρύτατες ευθύνες για τα μαύρα χάλια στα οποία έχει φέρει την κυπριακή οικονομία, γιατί αν συνεχίσουμε να υποσχόμαστε στους Ευρωπαίους και μετά να μην υλοποιούμε απλά θα διαλύσουμε και την τελευταία ικμάδα αξιοπιστίας που έχει απομείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε πως για να γίνει βιώσιμο το ΤΚΑ είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές, είτε να επεκταθούν τα όρια αφυπηρέτησης, είτε να περιοριστούν τα ωφελήματα, εξηγώντας πως καθώς η αύξηση των εισφορών έχει σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα στα δεδομένα του ΤΚΑ, απομένουν οι άλλες δυο επιλογές.

«Ας μας πει αυτή η κυβέρνηση ποιο από τα δυο επιδιώκει. Θα μειώσει τις συντάξεις του κόσμου ή θα αυξήσει τα όρια αφυπηρέτησης» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε δε ότι με την προτεινόμενη πρόταση νόμου δεν θα υπάρξει επιδείνωση των δημοσίων δαπανών αλλά αντίθετα το ΤΚΑ θα έχει για το 2012 όφελος της τάξης των 117 εκ. ευρώ από τα εφάπαξ που δεν θα καταβάλει, 20 εκ. ευρώ από τις συντάξεις που δεν θα καταβάλει και 5 εκ. ευρώ από τους τόκους που δεν θα χρειαστεί να καταβάλει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «το βασικό θέμα δεν είναι οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Το βασικό για μένα είναι ότι πρέπει σταδιακά να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης και στην Κύπρο όπως έχουν κάμει και άλλες χώρες στην Ευρώπη, διότι χωρίς αυτό το μέτρο δεν πρόκειται για επιβιώσει το ΤΚΑ, εκτός αν αυξηθούν οι εισφορές».

Δηλαδή, εξήγησε, «έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ αύξηση των εισφορών, δηλαδή φορολογίας, ή αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ή θα εργαζόμαστε περισσότερο ή θα συνεισφέρουμε περισσότερο».

Όπως είπε, «η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να αυξηθεί σιγά σιγά το όριο αφυπηρέτησης στο δημόσιο τομέα στο 64ο έτος ηλικίας». «Η προσωπική μου άποψη», συνέχισε, «είναι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο όπως είναι το γερμανικό, το ιταλικό, το αγγλικό και εξήγησε ότι «μπορούμε να αυξάνουμε το όριο συνταξιοδότησης δύο μήνες κάθε χρόνο, ούτως ώστε τα επόμενα 12 χρόνια για παράδειγμα να αυξηθεί κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης».

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι «εάν επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων στο 64ο τότε ο δημόσιος υπάλληλος θα παίρνει και το μισθό του και τις κοινωνικές του ασφαλίσεις. Και το βασικό μέρος και ένα μικρό μέρος από το αναλογικό».

«Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει, θα πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε όσα παίρνει ο δημόσιος υπάλληλος μέχρι τώρα να τα παίρνει και κατά το 64ο έτος», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι «επιμένουν στην πρόταση τους να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να παραμείνουν στη δημόσια υπηρεσία για ακόμα ένα χρόνο. Επιμένουν σ’ αυτή την πρόταση παρόλο που βλάπτει τα ταμεία του κράτους, παρόλο που στρέφεται ενάντια στη νεολαία, παρόλο που στρέφεται ενάντια στην παραγωγικότητα της δημόσιας υπηρεσίας».

Όπως είπε, «τον μόνο που ωφελεί αυτή η πρόταση είναι το δημόσιο υπάλληλο που κρίνει ότι του συμφέρει να παραμείνει στη θέση του για ακόμη ένα χρόνο. Όλοι οι υπόλοιποι φαντάζομαι δεν έχουν κανένα όφελος απ’ αυτή την ιστορία».

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση για αποκοπή του 30% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι το 64ο που αντιστοιχεί στην αναλογική σύνταξη που θα ελάμβαναν, είπε ότι «νομίζω ότι είναι δικαίωμα των εισηγητών κάθε εβδομάδα να εμφανίζουν μια τροποποίηση στην αρχική πρόταση».

«Έάν φτάσουμε στο σημείο με όλες αυτές τις ιδέες αυτοί που θα μείνουν να αμείβονται με πολύ χαμηλά ποσά και υποβάλλω την εξής ερώτηση προς προβληματισμό : Ποίοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν να μείνουν; Ποίος είναι αυτός που μένει εκεί γνωρίζοντας ότι η αμοιβή του θα είναι πολύ χαμηλή και γιατί μένει; »

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι το κόμμα του κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο στο 64ο έτος, ανέφερε ωστόσο πως από την άλλη πλευρά πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα που άπτεται εργασιακών, νομικών, οικονομικών, κοινωνικών ακόμα και συνταγματικών πτυχών.

Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου η θέση της ΕΔΕΚ αυτή τη στιγμή είναι πως η οποιαδήποτε αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και έχοντας υπόψη τα προβλήματα του ΤΚΑ αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα τη νεολαία, θα πρέπει να προέλθει μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο.

Ανέφερε ακόμη πως αναμένεται από την Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο έχουν την πρόθεση να ξεκινήσουν ένα τέτοιο διάλογο, δηλώνοντας πως η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί στις δυο συγκεκριμένες προτάσεις νόμου όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει η θέση της Κυβέρνησης και των συντεχνιών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «το ζήτημα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης δεν μπορεί να συζητείται μέσα σε τέτοιο κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της γι΄αυτό το κρίσιμο ζήτημα.»

«Εγώ σήμερα έχω καταθέσει μια πρόταση η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση από αρκετές πλευρές, από την ΕΔΕΚ και από βουλευτές του ΔΗΚΟ, για να υπάρξει μια παγοποίηση της προώθησης αυτών των νομοθεσιών και να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα για να εισέλθουν σε ένα κοινωνικό διάλογο», είπε.

Ανέφερε ότι «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τουλάχιστον η μέχρι στιγμής αντίδραση της Κυβέρνησης δεν ήταν θετική και οι περισσότερες από τις συντεχνίες δεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους».

Ο Πρόεδρος τέλος της ΠΟΦΕΝ Χρίστος Μιχαήλ είπε ότι «το ενωμένο φοιτητικό κίνημα εκφράζει τη λύπη του γιατί κάποιοι συνεχίζουν να θέτουν θέμα αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος».

«Φαίνεται ότι η αντίδραση από τη νεολαία δεν λαμβάνεται υπόψη από τους εισηγητές της νομοθεσίας και συνεχίζουν ακάθεκτοι να θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα. Δυστυχώς δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η ανεργία βρίσκεται στο 9,5%», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «διαφωνούμε κάθετα και τους καλούμε να αποσύρουν άμεσα την πρόταση τους και να σεβαστούν τη νέα γενιά η οποία θυματοποιείται με αυτή την πρόταση».

Καταλήγοντας είπε ότι «για το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα είναι casus beli αυτή η πρόταση και θα μας βρουν απέναντι τους οργανωμένα, μαζικά και αποφασιστικά ώστε να μην περάσει».

Πηγή: ΚΥΠΕ