Στα 65 τα εντάλματα κατασχέσεων κατά του κράτους

a 161 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3951 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΔεκάδες εντάλματα εκποίησης περιουσίας του κράτους έχουν στα χέρια τους δικαστικοί επιδότες, μετά τις δυσκολίες της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Εκτός από την περίπτωση προσώπου που απαιτεί από το κράτος, μετά από απόφαση Δικαστηρίου, πέραν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν άλλα 45 εντάλματα που εκκρεμούν στη Λευκωσία και αφορούν κυρίως απαλλοτριώσεις.

Πάνω από 20 εντάλματα εκκρεμούν και στην επαρχία Πάφου με τα ποσά που απαιτούνται από το κράτος να ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ποσά για απαλλοτριώσεις που οφείλει το κράτος ξεπερνούν τα €350 εκατομμύρια, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει η έκδοση ριτ, δηλαδή κατάσχεσης κρατικής περιουσίας.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια αφού το κράτος αδυνατεί να πληρώσει, ενώ αναδεικνύονται και οι ευθύνες όσων προχωρούσαν με δεσμεύσεις ή απαλλοτριώσεις περιουσιών για λογαριασμό του κράτους, χωρίς να υπάρχει προοπτική αξιοποίησής τους.

Όσον αφορά την περίπτωση που δικαστικοί επιδότες μετέβησαν στο Προεδρικό και στη Νομική Υπηρεσία για κατάσχεση επίπλων για ικανοποίηση εντάλματος που αφορά αίτηση προσώπου που απαλλοτριώθηκε γη του στο Στρόβολο, η πλευρά του απάντησε χθες στην πρόταση που έγινε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ο οποίος ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή ώστε να βρεθεί λύση στην υπόθεση.

Ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση ώστε να σταματήσει ο διασυρμός του κράτους και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση, που άφησε τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ. Σημειώνεται ότι οι επιδότες προσπαθούν να εκτελέσουν οδηγίες του δικαστηρίου, ωστόσο η κινητή περιουσία που επιχειρείται να κατασχεθεί αφορά υπουργεία, γεγονός που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Για την περίπτωση αυτή εκκρεμεί έφεση της Γενικής Εισαγγελίας στο Ανώτατο Δικαστήριο που αμφισβητεί το ποσό που επιδικάστηκε για να πληρώσει η Δημοκρατία. Επίσης εξωπραγματικός θεωρείται και ο τόκος 9% που πρέπει να καταβάλει το κράτος επί των οφειλομένων ποσών, αφού σήμερα έχει μειωθεί στο 5,5%.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ