€65 εκατ. στους αγρότες μέσω εκταρικών επιδοτήσεων

CEB1 Γεωργία, Ειδήσεις
CEB1 1428 Γεωργία, Ειδήσεις

Μια σειρά από μέτρα και καθεστώτα εφαρμόζει μέσω της ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2016 ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ). Μέσα από αυτά θα καταλήξουν στους δικαιούχους €65 εκατ.

Η υποβολή της σχετικής αίτησης έχει αρχίσει στις 18/04/2016 και λήγει στις 06/05/2016.

Το ποσό του φακέλου των άμεσων πληρωμών για το 2016 ανέρχεται στα €50,2 εκατ. εκ των οποίων το 61,3% θα διατεθεί για το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης που αποτελεί τη βασική εκταρική ενίσχυση. Υπολογίζεται ότι για όλα τα μέτρα και καθεστώτα που προκηρύσσονται μέσω της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων θα διατεθούν ποσά που θα ξεπεράσουν τα €65 εκατ., εκ των οποίων περίπου το 90% του εν λόγω ποσού αφορά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Σημαντικό μέρος του φακέλου και συγκεκριμένα το 30% διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Πράσινης Ενίσχυσης που αφορά στην τήρηση συγκεκριμένων γεωργικών πρακτικών ανάλογα με την έκταση της εκμεταλλεύσιμης αρόσιμης γης του κάθε αιτητή και το κατά πόσο διαθέτει μόνιμους βοσκότοπους. Οι γεωργικές πρακτικές συνίστανται στην πρακτική της διαφοροποίησης των καλλιεργειών, στη διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης και στη διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων.

Η περίοδος τήρησης και ελέγχου της δράσης της διαφοροποίησης έχει οριστεί στους τρεις μήνες, από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 15 Ιουλίου. Εκτάσεις που θα δηλωθούν ως βοσκότοποι και περιλαμβάνονται στις καθορισμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητες δεν θα πρέπει να τύχουν οποιασδήποτε καλλιέργειας ή να μετατραπούν σε άλλη χρήση εκτός από βοσκότοποι.

Ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του φακέλου θα διατεθεί για το Καθεστώς Ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας. Δικαιούχοι είναι οι αιτητές των οποίων η ηλικία δεν υπερβαίνει τα 40 έτη κατά το πρώτο έτος υποβολής αίτησης Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) και οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως επικεφαλής της εκμετάλλευσής τους ή έχουν εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης στο ΚΕΣΕ.

Στα πλαίσια των άμεσων πληρωμών διατίθεται ενίσχυση, επιπρόσθετη της βασικής, για εκτάσεις εσπεριδοειδών που βρίσκονται σε κοινότητες που επηρεάζονται από τη Νεκρή Ζώνη. Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται στο εγχειρίδιο της ενιαίας αίτησης 2016.

Η υποβολή γίνεται μέσω του διαδικτυακού συστήματος EAS στη διεύθυνση: www.eas.capo.gov.cy με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του αιτητή. Νέοι αιτητές θα πρέπει να προσκομίσουν στα Επαρχιακά Γραφεία ΚΟΑΠ τα σχετικά έντυπα για εγγραφή στο μητρώο αιτητών του ΚΟΑΠ, ώστε να τους δοθούν προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.

Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα γεωχωρικά στοιχεία του τεμαχίου που επιθυμεί να συμπεριλάβει ο αιτητής στην αίτησή του, δηλαδή κάθε καλλιεργούμενη έκταση που δηλώνει ο αιτητής θα πρέπει να υποδεικνύεται γεωγραφικά, μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής στο σύστημα EAS.

Οι αιτητές, για την ορθότερη συμπλήρωση της αίτησής τους, καλούνται να ενημερωθούν για τυχόν προβλήματα στα στοιχεία που υπέβαλαν στο Μητρώο Γεωργικής Γης και να μελετήσουν το εγχειρίδιο εφαρμογής της ενιαίας αίτησης το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΟΑΠ. Οι αιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά την υποβολή της αίτησής τους ώστε να βεβαιώνονται για την ορθότητα του περιεχομένου της καθώς και για το ότι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στα μέτρα/καθεστώτα στα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν, όπου αυτό εφαρμόζεται.

Ιδιοκτήτες γης μπλοκάρουν τεμάχια από ενισχύσεις

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης οποιουδήποτε αγροτεμαχίου, που δεν είναι αιτητής του ΚΟΑΠ, επιθυμεί το/τα αγροτεμάχιο/α του να μην αποτελέσουν αντικείμενο επιδότησης σε άλλον αιτητή, μπορεί να δηλώσει την επιθυμία του αυτή συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Επαρχιακά Γραφεία ΚΟΑΠ.

Τα αγροτεμάχια αυτά θα αποκλείονται οποιασδήποτε επιδότησης για όσο χρονικό διάστημα ο νόμιμος ιδιοκτήτης επιθυμεί.

Στην περίπτωση που τα αγροτεμάχια αυτά δηλωθούν από οποιονδήποτε αιτητή, θα απορρίπτονται και θα επιβάλλονται στον αιτητή οι ανάλογες μειώσεις και αποκλεισμοί.

Οι αιτητές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που διευθύνουν αερολιμένες, κτηματομεσιτικές εταιρείες, γήπεδα και υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας ή δίκτυα ύδρευσης και οι οποίοι έλαβαν κατά το προηγούμενο έτος άμεσες ενισχύσεις άνω €5.000, δικαιούνται να λάβουν επιδότηση μόνο αν αποδείξουν ότι είναι ενεργοί γεωργοί, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με το εγχειρίδιο ενιαίας αίτησης 2016, στα Επαρχιακά Γραφεία ΚΟΑΠ.

«Δεν αιτούμαι επιδότησης»

Οι αιτητές, πέρα από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στα διαφορά μέτρα, θα πρέπει να εφαρμόζουν τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες και τις κανονιστικές απαιτήσεις της Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Ο γεωργός που υποβάλλει αίτηση άμεσης ενίσχυσης υποχρεούται να περιλάβει στην αίτηση όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή του κατά την ημερομηνία κατοχής γης που ως τέτοια ορίστηκε, από τον ΚΟΑΠ η 10η Μαρτίου 2016. Αν για κάποια από αυτά δεν επιθυμεί ενίσχυση, τότε θα πρέπει να επιλέγει ως καλλιέργεια το «ΔΕΝ ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ», στην αίτηση.

Σε περίπτωση που ο Οργανισμός διαπιστώσει ότι ο γεωργός είχε στη νόμιμη κατοχή του γεωργική γη η οποία δεν δηλώθηκε από κανέναν γεωργό σε κάποιο έτος υποβολής, τότε ενδέχεται να επιβληθούν μειώσεις στο ποσό επιδότησης στον γεωργό εκείνο που είχε στη διάθεσή του την εν λόγω έκταση.

Για σκοπούς ελέγχου της πιο πάνω κανονιστικής πρόνοιας, ο ΚΟΑΠ λαμβάνει στοιχεία από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας για τους ιδιοκτήτες των τεμαχίων που βρίσκονται καταχωρημένα στο Γεωγραφικό του Σύστημα ως γεωργική γη.

Πηγή: Φιλελεύθερος