Με αχ και βαχ εργάζονται οι Κύπριοι – 7 στους 10 έχουν άγχος

CEB1 24 Ειδήσεις
Αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες βρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στον τόπο μας, με αποτέλεσμα το εργασιακό άγχος να τους προκαλεί προβλήματα στην υγεία, σωματική και ψυχική, με όλες τις παρενέργειες για τους ίδιους αλλά και για τις επιχειρήσεις.

CEB1 1812 Ειδήσεις

Όπως προκύπτει, γυναίκες και άνδρες βιώνουν στον ίδιο βαθμό το εργασιακό άγχος. Το μέγεθος του προβλήματος είναι ανησυχητικό, φτάνει σε ποσοστό 70,2% των εργαζομένων που βιώνει άγχος στην εργασία (συχνά και πολύ συχνά). Εφτά στους δέκα εργαζόμενους βρίσκονται σε κατάσταση στρες και δύο στους δέκα παρουσιάζουν επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας των στρεσογόνων συνθηκών.

Ακόμη χειρότερα, ποσοστό 16.3% των εργαζομένων δηλώνει θύμα βίαιης συμπεριφοράς και απομόνωσης εκ μέρους της διεύθυνσης της επιχείρησης και 17% εκ μέρους των συναδέλφων.

Επίσης οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 79% δήλωσαν ότι δεν αντιλαμβάνονται να γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες από την εργοδοσία για μείωση του άγχους, ενώ αντίθετα το υπόλοιπο 21% βλέπει τέτοιες προσπάθειες.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σχετίζεται με τις κακές εργασιακές σχέσεις και τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις, σε χώρους εργασίας, που μεταφράζονται σε εργασιακό μπούλινγκ, με ποσοστό πέραν του 15%.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων ευρημάτων, στην έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από τον Οκτώβρη του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, διαδικτυακά και έλαβαν μέρος 523 εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των ηλικιών 18-60 ετών σε παγκύπρια κλίμακα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας, το δείγμα αποτελούσαν κυρίως άτομα απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ήταν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, με επικέντρωση την επαρχία Λευκωσίας. Τελικά, το ερωτηματολόγιο απάντησαν 277 γυναίκες ή 53% του δείγματος και 246 άνδρες ή 47%. Το ποσοστό λάθους κυμαίνεται γύρω στο ±4,25%.

Από τους ερωτηθέντες μόνο το 23,3% δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση άδεια ασθενείας για λόγους που συνδέονται με το εργασιακό άγχος. Η συχνότερη διάρκεια της απουσίας ήταν τρεις ημέρες. Από το 23,3% που δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επηρεαστεί, το 59,3% ανέφερε ως συχνότερη επίπτωση τις ημικρανίες και μυοσκελετικούς πόνους (αυχένας κ.λπ.).

Καταληκτικά, από την έρευνα προκύπτει ότι εργαζόμενοι σε ποσοστό 85,3% έχουν γνώση των νομοθεσιών για την ασφάλεια και υγεία, ενώ μικρό ποσοστό, 14,7% δηλώνει άγνοια.