Η Κυβέρνηση πάγωσε έργα υποδομής κόστους 76 εκατομμυρίων

a 39 Ειδήσεις
a 5716 ΕιδήσειςΔεν κινείται φύλλο στον τομέα της ανάπτυξης, αφενός εν αναμονή των αποφάσεων για τα επώδυνα διορθωτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα, ώστε να διασωθεί η κυπριακή οικονομία, κι αφετέρου λόγω έλλειψης ρευστού.

Τα έργα υποδομής εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, έστω και με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που δαπανήθηκαν παρά τη σοβαρή οικονομική στενότητα του κράτους, δεν πρόκειται να τα ξαναδεί ο τόπος, τουλάχιστον την επόμενη διετία. Από τα στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» από το Υπουργείο Συγκοινωνιών –και τα οποία αφορούν και τα μεγάλα πολεοδομικά έργα– αναφορικά με το τι δαπανήθηκε για την κατασκευή έργων υποδομής τα τελευταία ένα-δυο χρόνια, το τι θα δαπανηθεί τα επόμενα δύο χρόνια αλλά και το τι μπήκε και θα μπει στο «ψυγείο», προκύπτει ότι η γενική στασιμότητα που παρουσιάζει η οικονομία μας δυστυχώς θα συνεχιστεί ακόμη για πολύ.

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν σε όλες τις επαρχίες έργα ύψους 153,1 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται υπό εκτέλεση έργα ύψους 169,5 εκατ. (εκ των οποίων 120 εκατ. αφορούν τον κάθετο Λεμεσού που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το λιμάνι). Ώς εδώ καλώς, αφού η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας κινήτρων για αναχαίτιση της ύφεσης, είχε αποφασίσει, κάπου στα μέσα της κρίσης, να ρίξει χρήμα στην αγορά για να βοηθήσει και στο άνοιγμα θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Η συνέχεια είναι απογοητευτική. Έργα που αφορούν στους προϋπολογισμούς του 2012 καθυστερούν να ξεκινήσουν, ενώ το ύψος του κόστους των έργων που θα μπουν στους προϋπολογισμούς του 2013 είναι πολύ μικρό. Συγκεκριμένα:

– Θα αρχίσουν ανά πάσα στιγμή κι εφόσον ληφθούν οι σχετικές άδειες έργα αξίας 1,6 εκατ.

– Είναι έτοιμα για προκήρυξη διαγωνισμού έργα κόστους 25 εκατ.

– Έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές για έργα ύψους 35,5 εκατ.

– Θα ξεκινήσουν μετά την υπογραφή συμβολαίων έργα ύψους 7 εκατ.

Τα μόνα δηλαδή έργα που είναι έτοιμα για άμεσες κατασκευαστικές εργασίες είναι αξίας 7 εκατ.! Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνουν, παρότι είναι προχωρημένα και βρίσκονται στο στάδιο προ των διαγωνισμών.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούππα, σημείωσε πως για του χρόνου θα υπάρχουν σίγουρα γύρω στα 10-11 εκατ. τα οποία θα δαπανηθούν για μικρά βελτιωτικά έργα σε κοινότητες και δήμους.

Τα συνολικά ποσά σαφώς και δεν συγκρίνονται με εκείνα που έπεσαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, τα οποία ήταν δεκαπλάσια. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το κράτος καθυστερεί και στις πληρωμές του προς τους εργολάβους, μια πραγματικότητα που άρχισε να καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι κυρίως το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η προώθηση έργων τα οποία ήταν έτοιμα να προκηρυχθούν για προσφορές ύψους 76 εκατ.! Ταυτόχρονα, σταμάτησαν οι σχεδιασμοί στα αρμόδια τμήματα για άλλα έργα 20 εκατ., μεταξύ των οποίων και η λεωφόρος Τσερίου, η οποία λόγω οδικής ασφάλειας και μικρού μπάτζετ έπρεπε να προωθηθεί τάχιστα.

Το όραμα συνεχίζεται…

Παρά την τραγική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, στα Δημόσια Έργα και στην Πολεοδομία συνεχίζεται εντατικά ο σχεδιασμός έργων υποδομής ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη. Η κ. Μαλλούππα ανέπτυξε τους σχεδιασμούς, για τους οποίους προς το παρόν μόνο όραμα υπάρχει. Από πλευράς οδικού δικτύου, αυτό που λείπει είναι η σύνδεση των αστικών κέντρων με την ύπαιθρο με σύγχρονους δρόμους.

«Ξεκινήσαμε τις μελέτες για μια σειρά έργων τα οποία είναι καλά προχωρημένα σε μελέτες, ώστε, όταν και με βάση τις εξελίξεις με την Τρόικα δοθεί ώθηση στον αναπτυξιακό τομέα –κι αυτό αναμένω ότι θα πει η Τρόικα–, να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε αυτά τα ώριμα έργα για κατασκευή αμέσως». Οι μελέτες, ανέφερε η κ. Μαλλούππα, «θα είναι έτοιμες το 2013 και εάν αντέξουμε αυτή τη νέα δύσκολη χρονιά, τα έργα θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2014».

Τα μεγάλα έργα που προωθούνται, και τα οποία θέλουν να περιορίσουν την αστυφιλία κατά την κ. Μαλλούππα (σ.σ. ίσως πολύ αργά), είναι:

– Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά, μήκους 22,5 χλμ. και κόστους 150 εκατ. Η όδευση ακολουθεί τον υφιστάμενο δρόμο μέχρι την Άλασσα. Η νέα χάραξη ανατολικά της υφιστάμενης θα παρακάμψει τις κοινότητες και θα καταλήγει στο φράγμα Σαϊττά. Το υπολογιζόμενο κόστος (σε όλα τα έργα) δεν αφορά τις απαλλοτριώσεις για τις οποίες θα εργαστεί σύντομα το Κτηματολόγιο.

– Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, μήκους 19 χλμ. και κόστους 110 εκατ. Το έργο είναι προχωρημένο και μπορεί να αρχίσει αμέσως εάν υπάρξουν τα διαθέσιμα κονδύλια.

– Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου, μήκους 11 χλμ. και κόστους 60 εκατ. Τα σχέδια στάλθηκαν στο Κτηματολόγιο και η μελέτη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Στα μέσα του 2013 θα μπορούσε να αρχίσει η κατασκευή, κάτι που μοιάζει αμφίβολο.

– Αυτοκινητόδρομος Δένειας-Αστρομερίτη. Ακόμη εκκρεμεί η διέλευσή του από τη Νεκρή Ζώνη. Γίνονται νέες προσπάθειες με τα Ην. Έθνη. Δόθηκαν επίσης οδηγίες για εναλλακτική όδευση νότια της υφιστάμενης χάραξης για παράκαμψη των κοινοτήτων αλλά το Υπ. Οικονομικών δεν επέτρεψε την προώθηση της σχετικής μελέτης λόγω έλλειψης ρευστού.

– Περιμετρικός Λευκωσίας, μήκους 32 χλμ. και κόστους 300 εκατ. Θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Λεμεσού και Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς με τις κοινότητες δυτικά της Λευκωσίας. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το 2014.

Η κ. Μαλλούππα αναφέρθηκε και σε σωρεία άλλων έργων που μελετώνται από τα δύο τμήματα, για να σημειώσει πως εάν δοθεί ώθηση στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του 2014, θα είναι τόσα πολλά έργα ώριμα που κανένας εργολάβος δεν θα έχει πρόβλημα επιβίωσης. Σε ό,τι αφορά το 2013, η κατάσταση μοιάζει ζοφερή.

a1 3 Ειδήσεις

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ