Παν. Κύπρου: Στην 76η θέση σε σύνολο 7.804 οργανισμών

CEB1 105 Ειδήσεις
Ανάμεσα στους 100 πρώτους οργανισμούς του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», κατόρθωσε να τερματίσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ειδικότερα, το κυπριακό ακαδημαϊκό ίδρυμα κατέλαβε την 76η θέση, σε σύνολο 7.804 οργανισμών που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος για έρευνα και καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

CEB1 1895 Ειδήσεις

Ακόμα πιο κολακευτικά είναι τα αποτελέσματα κατάταξης, εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, το Πανεπιστήμιό μας, παίρνει με διαφορά την πρώτη θέση στην Ευρώπη, στις επιτυχίες σε αριθμό έργων του «Ορίζοντας 2020».

Στοιχεία για τα έργα και τους οργανισμούς που έλαβαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αναφέρεται σε προτάσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανάλυση των πέραν των 4.000 έργων που συντονίζουν 7.804 οργανισμοί με χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, μεγάλη επιτυχία σημειώνουν χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η θέση της Κύπρου, παρά το μέγεθός της, είναι αξιοσημείωτη, αφού κατέχει την 26η. Συγκεκριμένα, οι κυπριακοί φορείς εξασφάλισαν €9,8 εκατομμύρια από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που αξίζει ν’ αναφερθεί, είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά στην υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση – 850 προτάσεις φέρουν κυπριακή σφραγίδα και στην αμέσως επόμενη θέση είναι το Λουξεμβούργο με 666.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ίδρυμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα πλαίσιο «επιστημονική αριστεία». Ακόμα, πρωτοστατεί στο πρόγραμμα «spreading excellence and widening participation», το οποίο έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €3 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο ανέπτυξε ραγδαία αύξηση ερευνητικών προγραμμάτων και κονδυλίων επιχορήγησης της έρευνας, έχοντας δυναμική παρουσία τόσο στο διεθνές όσο και στο ευρωπαϊκό ερευνητικό γίγνεσθαι. Συμμετέχει σε 128 ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, καθώς και άλλα εξωτερικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, εξασφαλίζοντας την εισροή πέραν των €7,5 εκατ. στα ταμεία του.

«Τα μέλη του ακαδημαϊκού μας προσωπικού, συνεχίζουν τη δυναμική συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και για το έτος 2015», δηλώνει από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «στις επόμενες συγκριτικές εκθέσεις, η Κύπρος θα κατέχει ακόμη πιο υψηλή θέση».