Το 77% των νέων δεν θα πάνε να ψηφίσουν

a Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις
Ένα πολύ υψηλό ποσοστό, που ανέρχεται σε 77% των νέων ψηφοφόρων, δεν θέλει να ψηφίσει. Πρόκειται για ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε άρνηση ψήφου από οκτώ στους 10 νέους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα δημοσκοπικής έρευνας που πραγματοποίησε στις αρχές Μαρτίου το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) με αφορμή τις εκλογές του Μαίου. Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 83%.

a 20 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Η έρευνα αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-35 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 628 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας καθορίστηκε το δείγμα. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με την μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Η εξήγηση που δίνεται μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις, είναι ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, θεωρούν ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτούς, κυρίως στο να βρούν δουλειά.

Αναλυτικά τα κύρια δεδομένα σε πτυχές της έρευνας, έχουν ως εξής:

Γιατί δεν θα ψηφίσεις;

CEB11 15 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Τα ποσοστά αποχής ανά πόλη είναι:

CEB12 11 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Το τρίτο σημαντικό εύρημα είναι ότι το 67% των νέων που δεν θα ψηφίσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Ένα ποσοστό, επισημαίνει το ΚΙΣ, πολύ υψηλό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος.

Ένα τέταρτο και πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας προέκυψε μέσα από την ερώτηση τι θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Τι πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να σε πείσουν ώστε να ψηφίσεις;

CEB13 4 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Πηγή: Φιλελεύθερος