Το εκλογικό αποτέλεσμα θα βοηθήσει να ενοποιηθεί το κοινοβούλιο πίσω από το σχέδιό της για το Brexit και να αποφευχθεί η αστάθεια, τονίζει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός
Με συντριπτική πλειοψηφία, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου. Η πρόταση εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 13 κατά. Για να περάσει η πρόταση της Πρωθυπουργού χρειαζόταν τη στήριξη των δύο τρίτων των συνολικά 650 μελών του Κοινοβουλίου.
Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι ζήτησε από το κοινοβούλιο να στηρίξει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, λέγοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα βοηθήσει να ενοποιηθεί το κοινοβούλιο πίσω από το σχέδιό της για το Brexit και να αποφευχθεί η αστάθεια.
«Πιστεύω πως αυτή την τεράστιας εθνικής σημασίας στιγμή θα πρέπει να υπάρχει ενότητα εδώ στο Ουέστμινστερ, όχι διχόνοια», τόνισε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές. «Γι’ αυτόν τον λόγο, το σωστό και το υπεύθυνο που πρέπει να κάνουμε σήμερα όλοι μας εδώ είναι να ψηφίσουμε υπέρ της διεξαγωγής γενικών εκλογών», είπε.
Εκλογές και, μετά, Brexit
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού λόγω των πρόωρων εκλογών θα καθυστερήσουν και οι συζητήσεις για το Brexit, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη ότι οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ξεκινήσουν μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είχαν την Τρίτη το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία, έπειτα από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την πρόθεση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
«Μετά τη συνομιλία, ο Πρόεδρος θεωρεί ότι οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Άρθρο 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν μετά τις προβλεπόμενες για την 8η Ιουνίου εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βρετανικές εκλογές δεν μεταβάλλουν το χρονοδιάγραμμα. «Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον Ιούνιο», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Κομισιόν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του Μαΐου την «πρότασή» της στα κράτη-μέλη σχετικά με την εντολή που θα έχουν οι διαπραγματευτές της Ε.Ε., με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ. Στη συνέχεια, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως στις 22 Μαΐου από τους Υπουργούς Εξωτερικών των «27», στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ταυτόχρονα με τις «οδηγίες» των «27» για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι «οδηγίες» αυτές θα είναι περισσότερο λεπτομερείς από τους «κατευθυντήριους άξονες» των διαπραγματεύσεων που έχουν ήδη προταθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι οποίοι θα υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέκλεισε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να έχει λόγο για την τύχη των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που σήμερα έχουν έδρα στο βρετανικό έδαφος, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA).
«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν έδρα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση σχετικά με την EBA και την EMA δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων του Brexit, αποτελεί συνέπεια του Brexit», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει λόγο σ’ αυτή μεταφορά της έδρας των υπηρεσιών», κατέληξε.
Το αίτημα κι η στροφή 180 μοιρών
Υπενθυμίζεται πως η Τερέζα Μέι ζήτησε την Τρίτη τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την 8η Ιουνίου. Η απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως, ισοδυναμεί με μια στροφή 180 μοιρών από ό,τι είχε αναφέρει προηγουμένως, καθώς είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ίδια εξάλλου είχε πει ότι η Βρετανία χρειάζεται σταθερότητα παρά μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι ο διχασμός στο Ουέστμινστερ λειτουργεί ήδη υπονομευτικά γι’ αυτήν τη σταθερότητα. «Αυτήν τη στιγμή με τεράστια εθνική σημασία θα έπρεπε να επικρατεί η ενότητα εδώ στο Ουέστμινστερ, ωστόσο αντ’ αυτού επικρατεί διχασμός», επεσήμανε η Μέι προχθές καθώς ανακοίνωνε τις πρόωρες γενικές εκλογές.
Η ίδια ανέφερε την οικονομική ανάπτυξη ως μια ένδειξη της επιτυχίας της κυβέρνησής της. «Παρά τις προβλέψεις σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα, μετά το δημοψήφισμα είδαμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει στα ύψη, να καταγράφεται ρεκόρ θέσεων απασχόλησης και οικονομική ανάπτυξη που ξεπέρασε κάθε προσδοκία», τόνισε η ίδια. Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η σχετική «ευρωστία» που καταγράφει η οικονομία της Βρετανίας καθιστά αυτήν τη χρονική στιγμή κατάλληλη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Επηρεασμένη κι από τις δημοσκοπήσεις
Επιπλέον, η στάση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ενδεχομένως να επηρεάστηκε και από τις δημοσκοπήσεις. Έρευνα του ICM που δημοσιεύτηκε την Τρίτη δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών, την ώρα που άλλες δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας κατέγραφαν προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος άνω του 20%.
Το κόμμα των Εργατικών, άλλωστε, είναι βαθιά διχασμένο στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit αλλά και με αφορμή την ηγεσία του αρχηγού του Τζέρεμι Κόρμπιν, που πιστεύεται ότι θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση. Ήδη τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν πιθανότητες 80% να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στη νέα βουλή, ενώ οι Εργατικοί μόλις ένα 2%.
Τι σημαίνει ενδεχόμενη νίκη της
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως εάν η Μέι κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου, η θέση της θα ενισχυθεί στην πατρίδα της αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Εξασφαλίζοντας μια ευρεία πλειοψηφία, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα είναι λιγότερο υποχρεωμένη στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους του κόμματός της, ενώ το να εκλεγεί νέα Πρωθυπουργός της χώρας θα ενισχύσει και την ίδια προσωπικά, όπως και τον ρόλο της.
Θα της δώσει επίσης περισσότερο χώρο στο εσωτερικό της Βρετανίας για να διαπραγματευτεί τους όρους για το Brexit, το οποίο, βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019. Αν περίμενε έως το 2020 προκειμένου να πραγματοποιήσει εκλογές, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους μόλις έναν χρόνο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.
Με το να προκηρύξει τις εκλογές τον Ιούνιο, η Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων εντός της Βρετανίας, καθώς οι νέες εκλογές αναμένεται ότι δεν θα διεξαχθούν έως το 2022. Αυτό θα της έδινε τον χώρο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit.
Ωστόσο, παίρνοντας αυτό το ρίσκο σημαίνει επίσης ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία) θα διεξάγουν εκλογές το 2017.
Πηγή: SigmaLive
Discussion about this post