Έρευνα ΣΟΚ: Το 80% των παιδιών του δημοτικού έχουν κινητό τηλέφωνο

a 101 Ειδήσεις
a 1754 Ειδήσεις

Σε ρυθμούς ψηφιακούς κινούνται από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά, με ένα 40% από αυτά να έχουν κινητό από την ηλικία των πέντε με τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην υγεία τους.

Έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Cyta από την εταιρεία pulse market research και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας δωρεάν εφαρμογής safeMobile από τη Cytamobile-Vodafone κατέδειξε πως το 80% το παιδιών από 9 μέχρι 14 ετών έχουν κινητό τηλέφωνο.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε δείγμα 601 ερωτώμενων, από τους οποίους 301 ήταν παιδιά 9 ως 14 ετών και οι 301 οι γονεις τους, έδειξε επίσης ότι το 68% των παιδιών που έχουν κινητό, είναι smartphone.

Την ίδια ώρα το 43% των παιδιών από 9 έως 10 ετών απέκτησαν κινητό πριν τα 8 τους, ενώ το 59% στις ίδιες ηλικίες απέκτησαν πρόσβαση σε ταμπλετ πριν τα οκτώ τους. Παράλληλα το 80% των παιδιών 9 ως 14 ετών έχουν πρόσβαση σε τάμπλετ ενώ το 87% των παιδιών ηλικίας 9 με 14 ετών ήδη χρησιμοποιούν το ίντερνετ από το κινητό ή το τάμπλετ.

Γιατί χρησιμοποιούν το κινητό;

Το 84% των παιδιών της έρευνας δήλωσαν ότι θέλουν το κινητό για να επικοινωνούν με τους γονείς τους, το 65% για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, και το 47% για να παίζουν παιχνίδια.

Τα παιδιά ηλικίας 9 ως 10 ετών χρησιμοποιούν το κινητό τους για να επικοινωνούν με τους γονείς τους, να ακούν μουσική, να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο, για να παίζουν παιχνίδια, αλλά και για να βρίσκουν πληροφορίες από το ίντερνετ.

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό, για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, μπαίνουν περισσότερο στο ίντερνετ ενώ κατεβάζουν και χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές και μπαίνουν στα social media. Πάντως το 61% των παιδιών ηλικίας 13-14 δήλωσαν πως χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα πολλές φορές την ημέρα.

Γιατί τους το έδωσαν οι γονείς

Τώρα, 67% το γονέων που έδωσαν κινητό στα παιδιά τους, δήλωσαν ότι το έκαναν για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ανα πάσα στιγμή και το 15% για σκοπούς ασφαλείας.

Αντίθετα 78% των γονιών επέλεξαν να μην δώσουν κινητό στα παιδιά τους, αφού όπως δήλωσαν δεν το χρειάζονται, με ένα 30% να δηλώνουν το έκαναν γιατί φοβούνται την επικοινωνία με αγνώστους γεγονός που προκαλεί ανησυχία, αφού 48% των παιδιών ηλικίας 13-14 δέχτηκαν κλήσεις από αγνώστους, ενα 40% από 9 μεχρι 14 δέχθηκε παρόμοιες κλήσεις ενώ και 33% των παιδιών 9 με 10 ετών έχουν λάβει παρόμοιου τύπου κλήσεις.