Έφυγε στα 84 της χρόνια η Δόμνα Σαμίου (βίντεο)

a 338 Ειδήσεις
a 7832 Ειδήσεις
Μία από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, η Δόμνα Σαμίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 χρόνων. Σπουδαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της παραδοσιακής μουσικής, συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση καλλιτεχνικών θησαυρών του Ελληνισμού, και είδε το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων… 

Η Δόμνα Σαμίου άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, χτυπημένη από λευχαιμία. Γεννημένη το 1928, από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αφήνει πίσω της πλούσιο έργο στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής. Τραγουδούσε μέχρι που χτυπήθηκε από τη λευχαιμία και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Αποκορύφωμα ήταν το μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, το 2005.

Ποια ήταν η Δόμνα Σαμίου
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της κατάγονταν από το Μπαϊντίρι, χωριό στην περιοχή της Σμύρνης. Στα 13 της χρόνια είχε την πρώτη διδακτική επαφή της με τη βυζαντινή και δημοτική μουσική, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Μέσω της χορωδίας άρχισε και η σχέση της με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, όπου και προσλαμβάνεται το 1954, στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα. Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία και έκτοτε άρχισε να εμφανίζεται δίπλα στο Διονύση Σαββόπουλο, τραγουδώντας μαζί του παραδοσιακά τραγούδια.

Άρχισε σχεδόν αμέσως να γίνεται γνωστή στον απόδημο ελληνισμό, με τα τραγούδια της να κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική και την Αυστραλία. Συνέχιζε μέχρι τα τελευταία χρόνια να στηρίζει το παραδοσιακό τραγούδι και να διοργανώνει συναυλίες μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Το 1981 ίδρυσε τον «Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου» με στόχο τη διάσωση και τη διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Από το 1994 παρέδιδε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας. Πάμπολλες είναι επίσης οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε και έμπρακτη και ανιδιοτελής η προσφορά της σχετικά με τη βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: iKypros.com