Έτοιμα να υποδεχτούν 8,611 πρωτάκια τα Δημοτικά

CEB1 13 Ειδήσεις
Πανέτοιμα για ομαλή λειτουργία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από το Σεπτέμβριο είναι ανά το παγκύπριο τα δημοτικά σχολεία, για να υποδεχθούν 49,472 μαθητές μεταξύ των οποίων 8,611 πρωτάκια και ένα ποσοστό 10-12% παιδιά αλλοδαπών, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ελπιδοφόρο Νεοκλέους.

CEB1 1933 Ειδήσεις

Σε δηλώσεις του ο κ. Νεοκλέους διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη γίνει όλες οι δέουσες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία των δημοτικών σχολείων, ενώ συνεχίζεται ακόμη εντατικά η αποστολή βιβλίων που θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Η έναρξη λειτουργίας των δημοτικών σχολείων για τα δημοτικά αρχίζει στις 7 Σεπτεμβρίου για τους δασκάλους και 14 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των σχολείων, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι έχουν γίνει μεταθέσεις από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ενώ το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται για τις τοποθετήσεις των δασκάλων στα σχολεία που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε, θα ανακοινωθεί ακόμη μια σειρά μεταθέσεων που θα έχει σχέση με τις ενστάσεις των δασκάλων, οπότε εμείς υπολογίζουμε ότι πριν το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και με τη στελέχωση των σχολείων.

Ανέφερε ότι ύστερα από οδηγίες, οι επιθεωρητές και οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν επισκεφθεί όλα τα σχολεία και έχουν καταγράψει τα εργοτάξια ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας που έχουν να κάμουν με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι υπάρχουν 40 εργοτάξια σε δημοτικά σχολεία παγκύπρια, στα οποία όμως εκτελούνται μικρά έργα όπως επεκτάσεις, επιδιορθώσεις ή συντηρήσεις.

Μόνο ένα δημοτικό σχολείο έχει ανεγερθεί φέτος και αυτό είναι το 5ο Δημοτικό Σχολείο στην Πάφο που θα λειτουργήσει αυτό το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Νεοκλέους είπε ότι τα βιβλία έχουν ήδη ετοιμαστεί από τις αποθήκες και γύρω στο 70% έχουν σταλεί στις Σχολικές Εφορείες για να δοθούν στα σχολεία και αναμένεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των βιβλίων χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις σε αυτό τον τομέα.

Πρόγευμα αλλά και στήριξη με είδη ένδυσης στους απόρους μαθητές

Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρος Νεοκλέους δήλωσε ότι θα συνεχιστεί και φέτος το σύστημα που εφαρμόστηκε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να δίνεται πρόγευμα στους 13,000 άπορους μαθητές ενώ γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί πρόγραμμα που το Υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Όσον αφορά τη διάθεση προγεύματος, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι φέτος θα υπάρξει πιο σοβαρός έλεγχος όσον αφορά τα κριτήρια και τον καθορισμό ποιος είναι άπορος, και αποδεδειγμένα χρήζει ανάγκης σε βοήθεια.

Σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Παιδείας από την ΕΕ, είπε πως “αυτό είναι για επιχορήγηση μαθητών απόρων με είδη ρουχισμού και σχολικό εξοπλισμό με κονδύλι 4,7 εκ. ευρώ για πέντε χρόνια”.

Σχετικά με τις καινοτόμες αλλαγές για την καινούργια χρονιά, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος που έχει διαφοροποιηθεί με την αύξηση διδασκαλίας του χρόνου των Ελληνικών, Μαθηματικών και άλλων μαθημάτων.

Σημείωσε ότι φέτος θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα 180 ολοήμερα σχολεία που υπάρχουν από το μήνα Οκτώβριο.

Ο κ. Νεοκλέους ανέφερε πως η εφαρμογή του θεσμού του θερινού σχολείου λειτούργησε φέτος με μεγάλη επιτυχία από τις 20 Ιουνίου μέχρι 21η Ιουλίου με την φοίτηση 2,500 παιδιών σε 22 σχολεία.