Κούρεμα €9,7 εκατ. στους Δήμους

a 36 Ειδήσεις
a 2421 Ειδήσεις

Σε δεινή οικονομική θέση και ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών βρίσκονται αρκετοί Δήμοι καθώς η κυριότερη πηγή εσόδων τους, που καλύπτει και το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών τους, προέρχεται από την κρατική χορηγία, η οποία τα τελευταία χρόνια μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία που κοινοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μέσα σε ένα χρόνο, η κρατική χορηγία που λαμβάνουν οι Δήμοι μειώθηκε συνολικά κατά €9,7 εκατ. Συγκεκριμένα, από τα σχεδόν €60,8 εκατ. που έλαβαν ως κρατική ενίσχυση οι Δήμοι το 2012, θα μοιραστούν φέτος μόλις €51,1 εκατ. Αρκούντως ενδεικτικός είναι ο πίνακας που δημοσιεύουμε, ο οποίος καταδεικνύει το πώς μειώθηκε ανά Δήμο η κρατική χορηγία κατά την τριετία 2012 – 2014.

Τονίζεται ότι, η κατανομή και παραχώρηση της κρατικής χορηγίας γίνεται απευθείας στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών. Τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, η κρατική χορηγία κατανέμεται ως εξής: Το 1/3 της χορηγίας μοιράζεται ισόποσα στους 30 δήμους ενώ το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που αριθμούσαν οι δήμοι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η απόφαση για κούρεμα της κρατικής χορηγίας λήφθηκε παρά τις έντονες διαφωνίες των δήμων. Ο Σωκράτης Χάσικος ως πολιτικός τους προϊστάμενος, κάλεσε τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να νοικοκυρευτούν και να σταματήσουν να ξοδεύουν αλόγιστα και περισσότερα από όσα εισπράττουν. Τονίζεται ότι, οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απολύσουν προσωπικό που πλεονάζει προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα μισθοδοσίας τους λόγω της νομικής δέσμευσης που υπάρχει με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Αποτέλεσμα, οι μεγάλες περικοπές για εξοικονομήσεις να γίνονται από τα προγραμματισμένα αναπτυξιακά έργα. Το προσωπικό που πλεονάζει στους δήμους αφορά κυρίως εργάτες, οι οποίοι, προσλήφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν προσωπικής συνέντευξης, όπου η κομματική ταυτότητα έπαιξε ρόλο καταλύτη.

Την ίδια ώρα τα δάνεια των δήμων ξεπερνούν τα €180 εκατ. Γεγονός, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής νέων ριζοσπαστικών μέτρων για διόρθωση των στρεβλώσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι για παράδειγμα η ενοποίηση υπηρεσιών, με άμεσο όφελος στον ίδιο τον πολίτη, που ούτως ή άλλως, αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά και τα μνημονιακά – φορομπηχτικά μέτρα για να γεμίζει τα ταμεία των δήμων και του κράτους.