Τα Aρχαία μπλοκάρουν την αδειοδότηση μαρίνας Αγίας Νάπας

marina 220 ekat stin agia napa Ειδήσεις
marina 220 ekat stin agia napa Ειδήσεις

Χωρίς το Τμήμα Αρχαιοτήτων λογαριάζουν όσοι επιζητούν διακαώς να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, αφού όπως ενημερώνει η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες. Μάλιστα, η διευθύντρια τονίζει ότι στην προτεινόμενη για ανάπτυξη περιοχή κρίνεται απαραίτητο να ολοκληρωθούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων εναλίες έρευνες πριν από οποιαδήποτε αδειοδότηση, σχεδιασμό και ανάπτυξη.

Η σχετική επιστολή από τη διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων δρα Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου στάληκε στις 22 Ιανουαρίου 2015, 9 ημέρες μετά τη θετική γνωμάτευση της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η πολεοδομική άδεια. Τονίζεται ότι κατά τις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν εξέφρασε απόψεις, και υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο θα πράξει εφόσον πραγματοποιήσει λεπτομερή ενάλια επισκόπηση για να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες.

Όπως διευκρινίζει στην επιστολή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων με παραλήπτες τους διευθυντές του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Γενικού Χημείου του Κράτους και Τμήματος Δημοσίων Έργων, ανέθεσε την προκαταρκτική επισκόπηση στο Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ενημερώνει ότι η πρώτη φάση της προκαταρκτικής ενάλιας επισκόπησης στην υπό αναφορά περιοχή έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ολοκληρωμένη προκαταρκτική μελέτη, δηλαδή έρευνα επιφάνειας με τρεις επιπλέον καταδύσεις, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες.

Στη συνέχεια, σημειώνει, η εν λόγω περιοχή θα πρέπει να χαρτογραφηθεί αναλυτικά με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, χερσαία και ενάλια. Για να ολοκληρωθεί η ερευνητική αυτή διαδικασία που αφορά επισκόπηση και χαρτογράφηση, τονίζεται ότι θα πρέπει να εξευρεθεί κονδύλι που ανέρχεται στα €70.000.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ