Η Apple έχει από χτες αλλάξει ριζικά την Εκπαίδευση (βίντεο)

apple education Μικρά Μυστικά
apple education Μικρά Μυστικά

Το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και γενικότερα η εκπαίδευση, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει. Στην χθεσινή εκπαιδευτική της εκδήλωση η Apple έχει ανακοινώσει τρεις νέες εφαρμογές οι οποίες αφορούν μια δεύτερη έκδοση του iBooks, ένα νέο τρόπο ανάγνωσης εκπαιδευτικών βιβλίων, το iTunesU, δηλαδή την λήψη εκπαιδευτικών διαλέξεων και συγγραμμάτων και το iBooksAuthor, μια εφαρμογή για Mac με την οποία ο χρήστης θα δημιουργεί διαδραστικά βιβλία για iPad, iPhone και iPod touch… 

Η εκδήλωση της Apple για την εκπαίδευση στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης, όπως είναι φυσικό, συνδυάστηκε με ανακοινώσεις για τη νέα έκδοση του iBooks, το iBooks Author και τη ξεχωριστή εφαρμογή iTunesU.

Αυτή η εκδήλωση «πατάει» πάνω στα νούμερα που θέλουν 20.000 εφαρμογές σχετικές με τη μάθηση και 1.5 εκατ iPads να βρίσκονται στη διάθεση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η δεύτερη έκδοση του iBooks σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ώθηση του iPad στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης. Η Apple ανακοίνωσε νέους τίτλους, οι οποίοι είναι ήδη διαθέσιμοι στο iTunes, στη τιμή των 14.99 δολαρίων και κάτω. Η νέα έκδοση των iBooks περιλαμβάνει την ανάγνωση ebooks με υποστήριξη πολυμέσων και διαδραστικότητας.

Ο χρήστης θα είναι σε θέση να κινείται μέσα στο περιεχόμενο και όποτε θέλει να σταματάει για να αποκτά πρόσβαση σε βίντεο, μεταφράσεις και άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό που διαβάζει, χωρίς να είναι αναγκασμένος να φύγει από τη σελίδα. Αυτή η περιήγηση γίνεται μέσα από λεπτομερή 3D κινούμενα μοντέλα με πληροφορίες. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος παραγωγής εφαρμογών, Roger Rosner, δήλωσε: «Σίγουρα, κανένα τυπωμένο βιβλίο δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτό το στοιχείο». Ο αναγνώστης θα μπορεί να διαβάσει είτε σε portrait είτε σε landscape λειτουργία, ενώ με τη νέα έκδοση θα μπορεί να βάζει τα παραδοσιακά post it σε ξεχωριστές σελίδες που τον ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να ανατρέχει όταν το επιθυμεί.

iBooks Author. Μια νέα, δωρεάν εφαρμογή για Mac (OS X), για εύκολη και γρήγορη δημιουργία ebooks. Ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα για εισαγωγή εικόνων, widgets κ.ά. και αρχείων Word στο ebooks με απλό drag-and-drop. Η εφαρμογή θα βοηθήσει περισσότερο δασκάλους, ερευνητές και γενικότερα όσους παράγουν συγγραφικό έργο. Εκτός από το ότι είναι δωρεάν, ένα άλλο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι είναι εύκολο στη χρήση εξαιτίας του drag-and-drop σε φωτογραφίες, βίντεο και word κείμενα. Ο κάθε συγγραφέας θα μπορεί βάζει με εύκολο τρόπο παραπομπές σε κάθε φράση που θέλει.

Επιπλέον, η Apple υποστήριξε ότι ο κάθε συγγραφέας θα μπορεί απευθείας να δημοσιεύει το έργο του. Τα κακά νέα γι αυτή την καινοτομία της εταιρίας είναι ότι μέχρι στιγμής απευθύνεται μόνο σε Mac με OS X Lion. Το iBooks Author δίνει βιβλία μόνο σε μορφή .ibooks για iPad και όχι σε μορφή ePUB για άλλα tablet PC και e-readers.

Ξεχωριστή εφαρμογή iTunesU. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας, Eddy Cue, ανακοίνωσε και την αναμόρφωση iTunes U, την υπηρεσία μέσα από την οποία παραδίδονται διαλέξεις σε φοιτητές Πανεπιστημίου και έχει φτάσει τα 700 εκατ downloads. Ολόκληρα online μαθήματα παρέχονται μέσω αυτής στην υπηρεσίας στα Πανεπιστήμια Duke, Yale και MIT.

Το iTunesU είναι ανοιχτό και για τα σχολεία, όχι μόνο για τα Πανεπιστήμια. Η Apple για να παρουσιάσει τη νέα μέθοδο πρόβαλλε ένα μάθημα Χημείας στην εκδήλωσή της. Στη δεξιά στήλη της εφαρμογής υπάρχουν επιλογές όπως Info, Posts, Notes and Materials που επιτρέπουν στον καθηγητή να παρέχει αυτά που θεωρεί σημαντικά κατευθείαν στους μαθητές και αυτοί να τα κατεβάζουν απευθείας. Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store, δωρεάν σε 123 χώρες.

Και οι τρεις εφαρμογές είναι διαθέσιμες για κατέβασμα και δωρεάν.

Πηγή: Proho