Εκσυγχρονίζεται η Αστυνομία με σύστημα τύπου “Big Brother”

a 19 Αστυνομία, Ειδήσεις
Το σύστημα ANPR είναι ουσιαστικά κομμάτι της έξυπνης τεχνολογίας, το οποίος εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκωτία καθώς και η Β.Ιρλανδία.

a 873 Αστυνομία, Ειδήσεις

Το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων βoηθά στον εντοπισμό και την αποτροπή οποιονδήποτε παραβάσεων. Σήμερα, στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής παρουσιάστηκε το σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας.

Πως λειτουργεί το σύστημα
Πρόκειται ουσιαστικά για κάμερες οι οποίες αναγνωρίζουν τους αριθμούς εγγραφής και μέσω συστήματος εντοπίζεται το όχημα και μπορεί να ανακοπεί για έλεγχο. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στο σύστημα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την Αστυνομία και τα αρμόδια της τμήματα.

Η Αστυνομία, εκτός από τον εντοπισμό παραβατών για τροχαία αδικήματα (όπως είναι η κυκλοφορία χωρίς να έχει γίνει ανανέωση άδειας οδήγησης, χωρίς ΜΟΤ ή χωρίς ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας), το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων θα ενισχύσει τα εργαλεία της Αστυνομίας, όσον αφορά τον εντοπισμό υπόπτων προσώπων που πιθανόν να εμπλέκονται σε διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή την τεχνολογική αναβάθμιση, η Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει, αυτόματα μέσω του ANPR, τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς θα μπορεί άμεσα να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του οχήματος με αυτά που είναι καταχωρημένα στο Κυπριακό Κέντρο Πληροφοριών, εφόσον τα στοιχεία όλων των ασφαλιζόμενων οδηγών δίδονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες που διεξάγουν ασφαλιστικές εργασίες, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και στη συνέχεια διοχετεύονται στο Κέντρο.

Επίσης, το νέο μοντέλο «έξυπνης αστυνόμευσης», αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση του χρόνου ανταπόκρισης της Αστυνομίας και την αύξηση της επιχειρησιακής της επάρκειας.

Πηγή: SigmaLive