Ρότα για αλλαγές στο συνέδριο του ΑΚΕΛ

a 84 Ειδήσεις
a 1494 Ειδήσεις

Πλώρη για αλλαγές που να ανταποκρίνονται στα «θέλω» και τα «πρέπει» της κομματικής βάσης έβαλε το ΑΚΕΛ με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που ουσιαστικά άνοιξε και το δρόμο προς το συνέδριο του Ιουνίου. Ένα συνέδριο το οποίο προσδοκούν στην Εζεκία Παπαϊωάννου ότι θα δει μπροστά, αντί να αναλωθεί κατά βάση σε απολογισμό δράσης όπως είχαν συνηθίσει σε όλα τα κομματικά συνέδρια της Αριστεράς και θα προχωρήσει στον καθορισμό μιας νέας ρότας με έμφαση στην παραγωγή πολιτικής. Πολιτικής που να αντιμετωπίζει τα πολλαπλά καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, αντί να αναλώνεται σε κριτική και αντιπαραθέσεις.

Το κεντρικό σύνθημα του τετραήμερου συνεδρίου του Ιουνίου παραπέμπει και στη βασική στόχευση του ΑΚΕΛ: «Στους αγώνες η δύναμη, στην Αριστερά η ελπίδα» – «Η Ελπίδα έρχεται» ήταν το κεντρικό σύνθημα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία τους στην Ελλάδα. Η επιλογή δεν είναι διόλου τυχαία. Η Εζεκία Παπαϊωάννου θέλει να περάσει το μήνυμα σε πρώτη φάση στην κομματική και ψηφοφοριακή της βάση και στην πορεία στο εκλογικό σώμα ευρύτερα ότι θα δοθούν αγώνες. Αγώνες που θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν προοπτική για βελτίωση της κατάστασης και ελπίδα για το μέλλον. Έγνοια του ΑΚΕΛ είναι να περάσει το μήνυμα ότι την προοπτική είναι σε θέση να τη δημιουργεί το ίδιο ως κόμμα με ευαισθησίες. Η προσπάθεια αποσκοπεί στην εμπέδωση, ενίσχυση της εικόνας ότι το κόμμα της Αριστεράς είναι διεκδικητικό, αγωνιστικό, δίπλα από τις ομάδες του πληθυσμού που υποφέρουν. Αλλά παράλληλα ότι είναι κόμμα μετριοπαθές. Το ΑΚΕΛ έχει να αντιπαλέψει με εντυπώσεις ότι είναι αντί, και ότι περιορίζεται σε αρνητικές τοποθετήσεις.

Η ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς επιχειρεί στα δύσκολα που βρέθηκε μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια να αποσείσει από πάνω της βαρίδια που έχουν αφήσει πολιτικό κόστος και να κτίσει μια άλλη σχέση με τη βάση, αναβαθμίζοντας το ρόλο της στην κομματική δράση. Στο δημόσιο διάλογο που θα αρχίσει στις κομματικές ομάδες αρχές Μαρτίου μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη θα ακουστούν οι απόψεις της βάσης. Θέλουν να γίνει ανοιχτός διάλογος ενώ δίνουν έμφαση και σε δημόσιο διάλογο που θα προκαλέσουν μέσω των εκφραστικών οργάνων του κόμματος. Η Εζεκία Παπαϊωάννου αφήνει ανοιχτό το περιθώριο αν εμφανιστούν άλλες προσεγγίσεις από εκείνες που είναι καταγεγραμμένες στο έγγραφο στη βάση του οποίου θα διεξαχθεί ο ενδοκομματικός διάλογος, να καταγραφούν και να μεταφερθούν στο συνέδριο. Η προσπάθεια αποσκοπεί στην αναθέρμανση των σχέσεων ηγεσίας-βάσης και επανενεργοποίηση στελεχών, μελών και ψηφοφόρων.

Το συνέδριο του Ιουνίου θα είναι τετραήμερο. Στις 4 Ιουνίου θα αφιερωθεί στο πανηγυρικό μέρος με την κεντρική ομιλία του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, που θα είναι όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη στοχευμένη και όχι γενικού περιεχομένου και απολογιστικού χαρακτήρα, όπως συνηθιζόταν σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια. Ο διάλογος των συνέδρων θα ακολουθήσει το επόμενο τριήμερο, οπότε και θα εγκριθούν οι αποφάσεις που θα αποτελέσουν και την πυξίδα του ΑΚΕΛ για τα επόμενα χρόνια και θα δοκιμαστούν στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου, ενώ θα διαμορφώσουν και το πεδίο των συνεργασιών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και καταστατική σύνοδος προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Στη σκιά της υπόθεσης της Δρομολαξιάς και άλλων υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε ρήτρες καταστατικές που να ανακόπτουν τυχόν διόδους προς τη διαπλοκή και διαφθορά. Ο περιορισμός των θητειών που ισχύουν για τους βουλευτές -τρεις θητείες μόνο- θα επεκταθεί σε όλα τα δημόσια και κομματικά αξιώματα, σε όλα τα επίπεδα. Η οριστικοποίηση της πρότασης για περιορισμό των θητειών θα γίνει αφού ολοκληρωθεί διάλογος τον οποίο ανέλαβε να φέρει εις πέρας Επιτροπή Καταστατικού, που επιφορτώθηκε με την όλη ευθύνη. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου λένε ότι αφουγκράζονται τη βάση και στη βάση των αιτημάτων, των παρατηρήσεων και των προτάσεων θα λειτουργήσουν.

Η μακρά παραμονή σε ένα αξίωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί αρνητικά και στην προσπάθεια κομματικής ανανέωσης, εκτιμούν στο κόμμα της Αριστεράς, που ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα προκειμένου να δοθεί περισσότερος χώρος στα εθελοντικά στελέχη, που αυξάνονται καθώς μειώνονται πλέον λόγω οικονομικής κρίσης τα επαγγελματικά στελέχη.

Τα επαγγελματικά στελέχη έχουν μειωθεί αριθμητικά τόσο στον κομματικό μηχανισμό όσο και στις κομματικές οργανώσεις, οπότε το ΑΚΕΛ στηρίζεται πλέον -όπως και άλλα κόμματα- στην εθελοντική παρουσία και προσφορά στελεχών. Το καταστατικό όμως περιορίζει την ανέλιξή τους, οπότε οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να επιτρέπεται η εκλογή τους σε καθοδηγητικά όργανα και αξιώματα. Παράλληλα θα επιδιωχθεί απλοποίηση των κομματικών διαδικασιών. Όπως μας επεσήμανε σημαίνων στέλεχος, στόχος είναι οι καταστατικές πρόνοιες να μη λειτουργούν σε βάρος των διαδικασιών και πάντα να υπηρετούν τη δημοκρατία.

Δεν απειλείται ο Άντρος

Εκπλήξεις δεν αναμένονται στο συνέδριο, που θα είναι και εκλογικό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Άντρος Κυπριανού θα είναι ο μόνος υποψήφιος για το αξίωμα του γενικού γραμματέα, ο οποίος θα εκλεγεί από τη νέα Κεντρική Επιτροπή την οποία και θα αναδείξει το συνέδριο. Ο αριθμός των μελών της Κεντρικής, όπως και ο αριθμός των μελών του Πολιτικού Γραφείου και της νέας Γραμματείας, θα καθοριστούν από το συνέδριο.

Ανοίγει συζήτηση για την κατάταξη στο ψηφοδέλτιο

Είναι αξιοσημείωτο ότι θα αποτολμηθεί διάλογος για την προτεινόμενη κατάταξη των στελεχών στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται στο συνέδριο, για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής. Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΑΚΕΛ θα διεξαχθεί επίσημα μια τέτοια συζήτηση. Προηγούμενη απόπειρα για κατάργηση αυτής της διαδικασίας σκόνταψε στην άρνηση της πλειοψηφίας του συνεδρίου. Η πρόταση που είχε τεθεί ενώπιον των συνέδρων αφορούσε κατάργηση της πρότασης από την ηγεσία για την επιθυμητή εκλογική κατάταξη των στελεχών, με καταγραφή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

Η πρόταση απορρίφθηκε. Ο διάλογος θα είναι ανοιχτός, χωρίς εισήγηση από την Κεντρική. Ο προβληματισμός για αλλαγή εκδηλώθηκε επανειλημμένα, αλλά για πρώτη φορά θα γίνει συντεταγμένος προκειμένου να τροποποιηθεί μια πάγια διαδικασία που ίσχυσε για χρόνια. Η κατάταξη στην περίπτωση που καταργηθεί ή διαφοροποιηθεί θα αφορά τόσο την εκλογή των κεντρικών οργάνων όσο και την εκλογή των επαρχιακών οργάνων. Μόνο στην ΕΔΟΝ ισχύει η κατάταξη στο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ