Χάος στις βρετανικές βάσεις Δεκέλειας με τους πρόσφυγες

a 30 Ειδήσεις
Χαοτικές εικόνες διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας από επεισόδια που προκάλεσαν πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται προσωρινά.

a 1014 Ειδήσεις

Το θέμα καλύπτει εκτενώς η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Guardian. Οι πρόσφυγες αντέδρασαν έντονα για το γεγονός ότι παραμένουν εδώ και καιρό σε σκηνές, βάζοντας φωτιές και απειλώντας ακόμα και με αυτοκτονίες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, άνδρας απείλησε να βάλει τέρμα στη ζωή του και τον πρόλαβε τελευταία στιγμή αστυνομικός των βάσεων, ενώ άλλος φαίνεται σε σχετικό βίντεο να έχει αυτοτραυματιστεί στο πρόσωπο.

Οι πρόσφυγες αναρτούν στο διαδίκτυο βίντεο με μηνύματα τα οποία θέλουν να στείλουν προς τα έξω. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν πως η Κύπρος δεν ήταν ο αρχικός τους προορισμός και ότι νιώθουν φυλακισμένοι.

Οι πρόσφυγες αναρτούν στο διαδίκτυο βίντεο με μηνύματα τα οποία θέλουν να στείλουν προς τα έξω. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν πως η Κύπρος δεν ήταν ο αρχικός τους προορισμός και ότι νιώθουν φυλακισμένοι.

Η Guardian επικαλείται δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Ερυθρού Σταυρού στην Κύπρο, Τάκη Νεοφύτου, ο οποίος αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές, παραδέχθηκε ότι οι πρόσφυγες που έφτασαν τον περασμένο μήνα, ήταν ιδιαίτερα νευρικοί.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο εκπρόσωπος τύπου των Βρετανικών Βάσεων, Sean Tully, ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, όταν μια μερίδα προσφύγων έβαλε φωτιά σε σκηνές που διαμένουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει εκνευρισμός μεταξύ των προσφύγων, διότι βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο συγκεκριμένο καταυλισμό.

«Εργαζόμαστε σκληρά με τις κυπριακές αρχές για να διευκρινίσουμε και να διευθετήσουμε τον τελικό προορισμό αυτών των προσφύγων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους δώσουμε κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες. Είναι ένας μικρός αριθμός που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν τραυματισμοί, έκανε λόγο για μικροτραυματισμούς οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Συνολικά στις βάσεις βρίσκονται 114 πρόσφυγες οι οποίοι σύμφωνα πάντοτε με τα όσα ισχυρίζονται, αναχώρησαν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα, όμως τελικά κατέληξαν στις κυπριακές ακτές.