Όλοι ήξεραν για το «κούρεμα» – Αποκαλυπτικές πληροφορίες

a 70 Ειδήσεις
a 1385 Ειδήσεις

Κοινό μυστικό ήταν εδώ στην Κύπρο τα σενάρια της Τρόικας για την πώληση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα και το «κούρεμα» καταθέσεων, υποστηρίζουν πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στις εξελίξεις και είναι σε θέση να γνωρίζουν το τι έγινε.

Όπως σημειώνουν, στελέχη της Τρόικας είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο από τον Ιούνιο του 2012 και σε ένα «πήγαινε-έλα» μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, σχεδίαζαν σε γνώση των κυπριακών Αρχών και με συμμετοχή αρκετών, το τι θα επακολουθούσε.

Όπως σχετικά μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Πρώτον, στο μνημόνιο Νοεμβρίου 2012 αναφερόταν με σαφήνεια ότι έπρεπε να προωθηθεί η νομοθεσία περί τραπεζών που άνοιγε τον δρόμο για διάσωση με ίδια μέσα.

Δεύτερον, τον Ιανουάριο του 2013 το υπ. Οικονομικών διαβίβασε το σχετικό νομοσχέδιο στην ΕΚΤ για γνωμάτευση. Η απάντηση δόθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013 και τον Μάρτιο το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή

Τρίτον, η Τρόικα προσπαθούσε από τον Ιούνιο του 2012 να βρει τρόπους να τερματίσει την ισχυρή διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου και τον Οκτώβριο η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε στον οίκο Nomura να διερευνήσει τις δυνατότητες εξαγοράς των κυπριακών υποκαταστημάτων από ελληνικές εγχώριες τράπεζες. Μια από τις λύσεις που εξετάστηκαν ήταν να ενοποιηθούν τα καταστήματα όλων των κυπριακών τραπεζών και στη συνέχεια να πωληθούν.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ