Αυγόρου: Εγκαίνια Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

DSC 1906 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου
DSC 1906 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου

Τελέστηκαν χθες τα εγκαίνια του νέου Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής “ΑΧΙΛΛΕΑΣ” (ΚΕΝΘΕΑ) στο Αυγόρου.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα «Επιθυμώ και Ευθυμώ: Επιθυμώ τη διακοπή της χρήσης Ευθυμώ για τη ζωή χωρίς τη χρήση» που διοργάνωσε ο Σταθμός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Εξαρτήσεων στις 26 Ιουνίου.

DSC 1912 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ, Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου.

DSC 1941 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και η πρώην Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη Μονάδας Απεξάρτησης 18 και άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, Δρ. Κατερίνα Μάτσα.

Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν και βραβεία σε μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης του σταθμού.

DSC 1926 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου

Ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής “ΑΧΙΛΛΕΑΣ” (ΚΕΝΘΕΑ).

Μέχρι το 2009 στη περιοχή Κοκκινοχωρίων απουσίαζε κάποια δομή που θα πρόσφερε υπηρεσίες Πρόληψης και Συμβουλευτικής σε θέματα εξαρτήσεων.

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος της προβληματικής χρήσης ουσιών και εξάρτησης στην ευρύτερη περιοχή, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου από το 2009 σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) έχουν ιδρύσει και στηρίζουν οικονομικά το Σταθμό Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Η οικονομική ενίσχυση του σταθμού, συνεχίζει η ανακοίνωση «προέρχεται μερικώς από τους Δήμους Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και τις Κοινότητες Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Ορμήδειας, Φρενάρους και Αγίου Γεωργίου Αχερίτου». Ο σταθμός «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», στη παρούσα φάση, λειτουργεί τους τομείς της πρόληψης και συμβουλευτικής, ενώ όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν ανεξαρτήτου διακρίσεων φύλου, ηλικίας, προσανατολισμού και θρησκείας».

DSC 1948 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου

Τομέας Πρόληψης

O τομέας Πρόληψης παρέχει υπηρεσίες καθολικής και επιλεκτικής πρόληψης. H Καθολική πρόληψη, απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό και αποσκοπεί στην αποτροπή χρήσης παράνομων ουσιών (π.χ., ναρκωτικά), αλλά και στην αποτροπή ή καθυστέρηση της έναρξης των νόμιμων ουσιών (π.χ., τσιγάρο, αλκοόλ).

Η Επιλεκτική Πρόληψη απευθύνεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό ανθρώπων που παρουσιάζουν παράγοντες υψηλού κινδύνου και οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση ή/και την ανάπτυξη ουσιοεξάρτησης».

DSC 1905 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου

Τομέας Συμβουλευτικής

Ο τομέας Συμβουλευτικής «παρέχει ψυχοκοινωνικού τύπου προγράμματα παρέμβασης για όλων των ειδών εξαρτήσεων, συμπεριλαμβανομένου αυτών της κατάχρησης ουσιών, αλκοόλ και τζόγου. Οι υπηρεσίες του συμβουλευτικού τομέα είναι ανοιχτές προς όλους τους κατοίκους που έχουν ανάγκη για βοήθεια στο να απεξαρτητοποιηθούν από τις ουσίες εξάρτησης καθώς και στις οικογένειες, συγγενείς και φίλους των ατόμων με προβλήματα εξάρτησης».

O τομέας Συμβουλευτικής του σταθμού ακολουθεί το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο θεραπείας για τις εξαρτήσεις, ένα μοντέλο εμπειρικώς τεκμηριωμένο από πλειάδα μελετών που στοχεύει στην αναγνώριση και αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που προκαλούν, συντείνουν και διατηρούν την εξάρτηση.

Απώτερος στόχος των ατόμων που αποτείνονται στον τομέα Συμβουλευτικής του σταθμού «ΑΧΙΛΛΕΑ» είναι η επίτευξη πλήρους αποχή από την ουσία ή συμπεριφορά εξάρτησης και η προώθηση θετικών αλλαγών που οδηγούν σε μια ζωή γεμάτη νόημα».

SotiraNews