Στο «κόκκινο» η κόντρα

CEB1 117 Ειδήσεις, Παιδεία
CEB1 900 Ειδήσεις, Παιδεία

Σε δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους προχωρούν σήμερα οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών
Γονείς, μαθητές και μερίδα εκπαιδευτικών ζητούν αναβολή της ψήφισης του νόμου για τις εξετάσεις ανά τετράμηνα και του διαχωρισμού των Παγκυπρίων

 Σε δίωρη αποχή, από την τρίτη και τέταρτη περίοδο διδασκαλίας, προχωρούν σήμερα οργανωμένοι γονείς και μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, μετά την απάντηση της Επιτροπής Παιδείας ότι δεν θα δοθεί τρίμηνη παράταση στον διάλογο για τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, όπως αιτήθηκε η Ομοσπονδία Γονέων.



Ασφαλιστικές δικλίδες

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης επεσήμανε ότι «η αρνητική απάντηση για αναβολή ψήφισης των κανονισμών δεν τους άφηνε επιλογή παρά να προχωρήσουν σε πιο αυστηρά μέτρα».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, «αυτό που ζητούν είναι η τρίμηνη αναβολή στην ψήφιση των κανονισμών, οι οποίοι θα προωθηθούν για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αύριο, ούτως ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση ασφαλιστικών δικλίδων για τα θέματα στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, τόσο από τους οργανωμένους γονείς όσο και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

 Επ’ αυτού, ο κ. Κουλέρμος σχολίασε ότι, σε κατά καιρούς συναντήσεις που είχαν οι οργανωμένοι γονείς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν αρκετά σημεία στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με τα οποία δεν συμφωνούν πλήρως τα κόμματα, εξού και αναμένεται να κατατεθούν τροπολογίες στους κανονισμούς, στην ολομέλεια της Παρασκευής.

«Το γεγονός αυτό», σχολίασε ο κ. Κουλέρμος, «δικαιώνει τις ανησυχίες που είχαμε ως οργανωμένοι γονείς, μιας και ένεκα των πολλών τροπολογιών που αναμένεται να κατατεθούν δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθούν οι κανονισμοί».



Παράδειγμα το ενιαίο λύκειο

Ο κ. Κουλέρμος έφερε μάλιστα ως παράδειγμα σωρεία μεταρρυθμίσεων που έγιναν κατά καιρούς στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, εξαιτίας της ανυπαρξίας σωστής αξιολόγησης. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον θεσμό του ενιαίου λυκείου, ο οποίος αντικατέστησε πριν μερικά χρόνια το κλαδικό λύκειο.

«Το ενιαίο λύκειο απέτυχε ως θεσμός, επειδή δεν αξιολογήθηκε σωστά και γι’ αυτό πέρσι επαναφέραμε τους κλάδους στο Λύκειο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουλέρμος, προσθέτοντας ότι δεν θέλουμε να έχουν παρόμοια τύχη οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, καθώς και ο διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων.

 Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της αποχής, ο κ. Κουλέρμος επεσήμανε ότι οι μαθητές θα παραμείνουν εντός του σχολικού κτηρίου, προσθέτοντας πως δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα γίνουν στις 10 το πρωί, από το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, ενώ παράλληλα θα διαβαστεί και σχετικό ανάγνωσμα που θα επεξηγεί τους λόγους της διαμαρτυρίας.

 Τέλος, ο κ. Κουλέρμος επεσήμανε ότι, αύριο, αντιπροσωπία των οργανωμένων γονέων θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρης Συλλούρη, στην οποία θα του παραδοθεί και σχετικό υπόμνημα.

 
Στο πλευρό των γονέων οι μαθητές

Στο πλευρό των οργανωμένων γονέων τάχθηκε και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), η οποία, με σχετική χθεσινή ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη στήριξή της στον αγώνα των οργανωμένων γονέων. Συγκεκριμένα, η ΠΣΕΜ υποστηρίζει ότι «το μαθητικό κίνημα εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την κάθετη διαφωνία του με τη μετατροπή του σχολείου σε ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο, με τους μαθητές να κυνηγούν το βαθμό και όχι τη γνώση».

 «Το Υπουργείο λέει συνεχώς ότι θα μειωθεί η ύλη, το άγχος και ο φόρτος εργασίας σε εμάς τους μαθητές. Το ζούμε καθημερινά και γνωρίζουμε πως η γνώση και η σειρά διδασκαλίας των μαθημάτων δεν μπορούν να κοπούν στα δύο. Πρέπει να αναφέρουμε πως κανένας καθηγητής μας δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνονται και διαγωνίσματα.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα, ακόμα περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερη πίεση. Άρα, αντί να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά, παίρνουμε φόρα και κάνουμε αρκετά βήματα πίσω», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι οργανωμένοι μαθητές «καλούν, παράλληλα, όλους τους μαθητές και μαθήτριες, στηρίζοντας τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των οργανωμένων γονέων, όπως σήμερα πραγματοποιήσουν, μαζί με τους γονείς, εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός της σχολικής μονάδας».

 
«Δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις μας» 
Η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ διευκρινίζει, παράλληλα, ότι αν και εκπρόσωποι των μαθητών συμμετείχαν στον διάλογο, εντούτοις, οι απόψεις τους δεν λήφθηκαν υπόψη. «Πραγματοποιήσαμε μονόωρη αποχή, δημοψήφισμα με 13.500 συμμετέχοντες, συνελεύσεις σχολείων, επαρχιακές συνδιασκέψεις, συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, συναντήσεις με το Υπουργείο και αρμόδιους φορείς, με αποκορύφωμα την 4ωρη αποχή από τα μαθήματα με Παγκύπρια Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή», σημειώνει η ανακοίνωση, η οποία χαρακτηρίζει τη σημερινή αποχή την κορύφωση του αγώνα.

 Καταληκτικά, η ΠΣΕΜ επισημαίνει ότι όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των ΕΣΕΜ-ΠΣΕΜ εκεί και όπου διοργανώνονται, που διασφαλίζεται και από τους σχετικούς κανονισμούς λειτουργίας. Ως εκ τούτου, καλούν τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια και τις Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών όπως ενημερώσουν έγκαιρα τις διευθύνσεις των σχολείων τους για τα πιο πάνω και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη πρόνοια των σχολικών κανονισμών, ώστε να μη σημειωθούν απουσίες.

 
Εναντίον και εκπαιδευτικές οργανώσεις
Ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων τάσσονται και οι εκπαιδευτικές παρατάξεις Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών και Νέα Πνοή για την εκπαίδευση. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο Σχέδιο Κανονισμών του Υπουργείου:

1. Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Οι πραγματικοί στόχοι του δημόσιου σχολείου μπαίνουν στο περιθώριο, υποσκάπτοντας τον δημοκρατικό και ανθρώπινο χαρακτήρα του.

 2. Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που προβάλλει το Υπουργείο (π.χ. μείωση διαγωνισμάτων, μείωση άγχους και πίεσης μαθητών). Οι γραπτές αξιολογήσεις όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας την πίεση και το άγχος των μαθητών/τριών και γονέων.

 3. Οι μαθητές θα υποχρεώνονται να παρακαθίσουν σε εξετάσεις τετραμήνων για τα 4 ή 5 εξεταζόμενα μαθήματα, ανάλογα με την τάξη Γυμνασίου/Λυκείου στην οποία φοιτούν, μέσα σε ελάχιστες μόνο μέρες, με κίνδυνο να δίνουν κάθε μέρα ένα ή ακόμα και δύο μαθήματα. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αναμένεται να εκτοξεύσουν το άγχος μαθητών και γονιών, δεδομένου ότι η βαρύτητα των εξετάσεων στην τελική βαθμολογία αυξάνεται από 30% σε 40%.

 4. Δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται, τα οποία είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, είναι τόσο ασφυκτικά, που όχι μόνο δεν θα λειτουργήσουν αλλά θα προκαλέσουν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, τον προγραμματισμό των σχολικών εργασιών και συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα.

 5. Μειώνεται δραματικά ο διδακτικός χρόνος, μετατρέποντας ουσιαστικά τα δύο τετράμηνα σε δύο τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης αυξάνεται. Συνεπώς, η διδασκαλία θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τα παραδοσιακά δασκαλοκεντρικά μοντέλα, καθώς δεν θα υπάρχει ο χρόνος για καινοτόμες μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης, για project κ.λπ.

Υπό το φως των πιο πάνω, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούν τους βουλευτές «να αναλογιστούν πριν από την ψήφιση του Σχεδίου Κανονισμών τις συνέπειες και παρενέργειες που θα επιφέρει η εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων στο δημόσιο σχολείο, στους μαθητές, γονείς και καθηγητές και να τις καταψηφίσουν».



Προϊόν διαλόγου οι κανονισμοί

Την πάγια θέση ότι οι κανονισμοί που θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση την Παρασκευή αποτελούν προϊόν εξαντλητικού διαλόγου, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και σ’ αυτόν συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Καδής επεσήμανε ότι θα ήταν καλό να αφήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες να λειτουργήσουν όπως πρέπει, ενώ εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για εξεύρεση συγκλίσεων.

 Ερωτηθείς εάν η απουσία όσων μαθητών επιλέξουν να απέχουν από τα μαθήματα θα θεωρηθεί δικαιολογημένη, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι η απουσία είναι αδικαιολόγητη. Κάλεσε τέλος τους γονείς, έστω και την υστάτη, να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να λειτουργήσουν σε πλαίσιο συναίνεσης.

 Πηγή:Sigma Live