Κομισιόν καλεί Λευκωσία για Οικονομία (βίντεο)

a 311 Ειδήσεις
a 6439 Ειδήσεις

Επείγει η λήψη μέτρων

Λήψη μέτρων επειγόντως, με στόχο μείωση του ελλείμματος αλλά και αντιμετώπιση των «πολύ σοβαρών ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Λευκωσία… 

Ο Εκπρόσωπος της Επιτρόπου, Όλι Ρεν, προέβη σε αποκλειστικές δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΑΝΤΕΝΝΑ στις Βρυξέλλες, Παύλο Ξανθούλη.

Μήνυμα με χαρακτήρα προειδοποίησης στέλνει η Κομισιόν προς τη Λευκωσία, ζητώντας λήψη μέτρων «επειγόντως» για πάταξη των πολύ σοβαρών ανισορροπιών που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, δεδομένης και της μεγάλης έκθεσης κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο, δήλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι: «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» για να υλοποιήσει τις επτά συστάσεις των Βρυξελλών «επειγόντως», τοποθέτηση η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η λήψη μέτρων είναι αναγκαία για να μην καταστούν οι πολύ «σοβαρές ανισορροπίες» της κυπριακής οικονομίας, «υπερβολικές».

Μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, «υπερβολικών ανισορροπιών», θα υποχρεώσει τη Λευκωσία να υποβάλει ειδικό «σχέδιο δράσης», με ξεκάθαρο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων, εγείροντας παράλληλα θέμα επιβολής χρηματικών ποινών από τις Βρυξέλλες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, επεσήμανε στον ΑΝΤΕΝΝΑ την ανάγκη λήψης μέτρων εκ μέρους της Λευκωσίας και στα επτά πεδία συστάσεων των Βρυξελλών, με επίκεντρο τις συστάσεις 1, 2 και 7, οι οποίες αφορούν εξειδικευμένα τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διαπιστώθηκαν στην «εις βάθος αξιολόγηση» της Κύπρου.

Δηλαδή:

Για μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, για μείωση του δημοσίου χρέους, για συγκράτηση των κρατικών δαπανών, για φοροσυλλεκτικότητα και πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και για εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες.

Το πλαίσιο των κατεπειγουσών υποχρεώσεων της Λευκωσίας, συμπληρώνει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, η δέσμευση για άμεση μεταρρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Πηγή: ΑΝΤ1