Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τα αμπελοπούλια

a 428 Ειδήσεις
a 6927 Ειδήσεις
H παράνομη παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών απασχολεί έντονα τους ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο… 

Η αντιπροσωπεία, έχει συναντήσεις αυτές τις ημέρες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κυπριακής Κυβέρνησης στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της γεωργίας, αλλά και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εκτός ατζέντας πάντως φαίνεται κάποιοι ευρωβουλευτές να επισκέφθηκαν χώρους παγίδευσης αμπελοπουλιών, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες όλοι οι ευρωβουλευτές να επισκεφθούν περιοχές στα Κοκκινοχώρια μαζί με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Αναφορικά με το θέμα της παράνομης παγίδευσης των πουλιών, για το οποίο έγινε σχετική συζήτηση με τους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανέχεται ούτε καλύπτει την παράνομη παγίδευση. Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο, διπλασιάσαμε τόσο τις χρηματικές όσο και τις ποινές φυλάκισης για παράνομη παγίδευση (€17.000 ή και 3 χρόνια φυλάκιση) και είναι οι πιο μεγάλες ποινές που υφίστανται αυτή τη στιγμή σε κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε.

Κληθείς να αναφέρει τι μπορεί να γίνει περαιτέρω όσον αφορά στον περιορισμό της παγίδευσης των πουλιών, ο κ. Αλετράρης είπε ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ντροπή για τη χώρα μας, αλλά έχει τις ρίζες της στη νοοτροπία των Κυπρίων εδώ και χιλιάδες χρόνια και έτσι δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τη νοοτροπία από τη μια μέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι το πιο ισχυρό μας όπλο είναι τα πρόστιμα. Μπορούμε να αυξήσουμε τις περιπολίες και τους ελέγχους μας, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια μοιρασμένη χώρα, όπως η Κύπρος, έχει να αντιμετωπίσει τη Γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας, τις βρετανικές Βάσεις, οι οποίες δεν είναι υπό τον έλεγχό μας, παρότι λαμβάνουμε βοήθεια σε αυτό τον τομέα από την Αστυνομία των Βάσεων. Δεν είναι λοιπόν και τόσο εύκολο θέμα».

Ερωτηθείς γιατί δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση του να τιμωρούμε και όσους ενθαρρύνουν τη διοχέτευση των αμπελοπουλιών στην αγορά και στα εστιατόρια, ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στους αριθμούς που δόθηκαν κατά τη συνάντηση με τους ευρωβουλευτές από μέρους της Υπηρεσίας Θήρας που καταδεικνύουν ότι έχουν καταγγελθεί πέραν των 3.000 ατόμων για παράνομη παγίδευση πουλιών αλλά και πέραν των 25 εστιατορίων που σερβίρουν αμπελοπούλια, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα άρχισε τον τελευταίο καιρό να προσεγγίζεται από όλες τις πλευρές. Ανησυχούν για τα αμπελοπούλια Ευρωβουλευτές συζητούν το θέμα 3.000 άτομα έχουν καταγγελθεί για παράνομη παγίδευση.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/SotiraNews.com