Την έδενε επειδή ήταν άτακτη…

CF84 6 Ειδήσεις
CF84 5 Ειδήσεις

Μητέρα τρίχρονου κοριτσιού κατήγγειλε ότι νηπιαγωγός κακομεταχειριζόταν την κόρη της.
Η μητέρα υποστήριξε ότι πολλές φορές από το κλάμα το παιδάκι αποκοιμιόταν στο καρεκλάκι, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να καταγγείλει το περιστατικό στους αρμοδίους φορείς

Σε μια απίστευτη καταγγελία μέσω του λογαριασμού της σε κοινωνικό δίκτυο, φαίνεται να προέβη μητέρα τρίχρονου κοριτσιού.

 Σύμφωνα με την ανάρτησή της, νηπιαγωγός που εργαζόταν σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούσε το τρίχρονο κοριτσάκι, φέρεται να έδενε το παιδί σε καρεκλάκι αυτοκινήτου ή στο καρεκλάκι του φαγητού, εντός της τάξης, με τη δικαιολογία ότι αυτό ήταν ζωηρό

. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μητέρα, το περιστατικό φαίνεται να συνέβη αρκετές φορές. Μιλώντας στην ιστοσελίδα, OffsiteCy, αλλά και σύμφωνα με την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η μητέρα υποστήριξε ότι πολλές φορές από το κλάμα το παιδάκι αποκοιμιόταν στο καρεκλάκι, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να καταγγείλει το περιστατικό στους αρμοδίους φορείς.

 Η τρίτη μέρα…
Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν την τελευταία φορά που η μητέρα πήγε να πάρει το παιδί της από το νηπιαγωγείο, το βρήκε πάλι δεμένο στο καρεκλάκι να κλαίει. Ζητώντας εξηγήσεις, η μητέρα ανέφερε ότι η απάντηση της δασκάλας ήταν ότι το παιδί της ήταν άτακτο, ενώ σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της μητέρας, ήταν η τρίτη ημέρα που άφηνε το παιδί να κοιμηθεί στην καρέκλα!

Όπως δημοσίευσε η ιστοσελίδα, το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

 Το γραφείο προέτρεψε μάλιστα τη μητέρα να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία, ενώ το Γραφείο του οποίου ο ρόλος είναι εποπτικός, θα παρακολουθήσει τη διαδικασία, φροντίζοντας να διασφαλιστούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία ως είθισται.

Η άποψη των ειδικών
Η τακτική που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη νηπιαγωγός, δυστυχώς, είναι πολύ διαδεδομένη και συχνά αποκαλείται ως «η γωνιά της σκέψης» ή «το καρεκλάκι της σκέψης», εξήγησε η Ψυχολόγος, Μαριάνθη Σπουργίτη.

«Πρόκειται για μία ξεπερασμένη μέθοδο που, ωστόσο, συνεχίζει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια και να εφαρμόζεται κατά κόρον στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος συνοπτικά μειονεκτεί, γιατί απομονώνει το παιδί από την ομάδα, το καθιστά δαχτυλοδεικτούμενο, δεν του δίνεται εξήγηση ως προς το γιατί ήταν λάθος η συμπεριφορά του και ποια θα ήταν η σωστή, αλλά αντίθετα αφήνεται μόνο του να σκεφτεί το λάθος με τις δικές του περιορισμένες αντιληπτικές ικανότητες», ανέφερε η κ. Σπουργίτη.

Όταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θέλουν να βάλουν όρια στα παιδιά, ορισμένοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ως μεθόδους την αμοιβή (παραχώρηση ενός επιθυμητού αντικειμένου ή δραστηριότητας, μετά από μια επιθυμητή συμπεριφορά) ή την τιμωρία (απομάκρυνση ενός επιθυμητού αντικειμένου ή δραστηριότητας ή επιβολή μιας ανεπιθύμητης δραστηριότητας, μετά από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά).

Μειονεκτήματα.

  Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σπουργίτη, οι μέθοδοι αυτοί έχουν κάποια βασικά μειονεκτήματα:

 1. Καθιστούν τους γονείς υπεύθυνους για τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
 2. Εμποδίζουν τα παιδιά να μάθουν να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.
 3. Υπονοούν ότι αναμένεται η επιθυμητή συμπεριφορά μόνο μπροστά στους γονείς.
 4. Προκαλούν αντιδράσεις.

 Οι συνέπειες έναντι της τιμωρίας
Μία εναλλακτική μέθοδος εφαρμογής ορίων είναι οι φυσικές και λογικές συνέπειες. Σύμφωνα με την κ. Σπουργίτη, οι φυσικές συνέπειες αναφέρονται στα αποτελέσματα που ακολουθούν φυσικά μια συμπεριφορά, πχ. «αν βγεις χωρίς ομπρέλα στη βροχή, θα βραχείς».

«Οι λογικές συνέπειες αναφέρονται στα λογικά αποτελέσματα που ακολουθούν μια συμπεριφορά είτε είναι επιθυμητή, είτε όχι, π.χ. αν πας αδιάβαστος στο σχολείο, θα εκτεθείς στο δάσκαλο και στους συμμαθητές σου», τονίζει η ψυχολόγος.

 Τα πλεονεκτήματα

1. Οι λογικές συνέπειες αναγνωρίζουν τα αμοιβαία δικαιώματα των παιδιών, ενώ η τιμωρία εκφράζει τη δύναμη της προσωπικής εξουσίας.
2. Οι λογικές συνέπειες έχουν άμεση σχέση με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ενώ η τιμωρία είναι αυθαίρετη.
3. Οι λογικές συνέπειες δεν περιέχουν κανένα στοιχείο κριτικής, ενώ η τιμωρία είναι προσωπική και περιέχει στοιχεία ηθικής κριτικής
4. Οι λογικές συνέπειες αφορούν την τωρινή και μελλοντική συμπεριφορά, ενώ η τιμωρία αφορά την παρελθοντική συμπεριφορά.
5. Στις λογικές συνέπειες η φωνή του γονιού είναι φιλική, ενώ στην τιμωρία υπάρχει έλλειψη σεβασμού και απειλές.
6. Οι λογικές συνέπειες επιτρέπουν την επιλογή, ενώ η τιμωρία απαιτεί υπακοή.

Πηγή:Sigma Live