Ολοκληρώθηκε το “Μωσαϊκό Πολιτισμών” από τους Δήμους της ελ. Αμμοχώστου

DSC 5689 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης
DSC 5689 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 στο Δημαρχείο Παραλιμνίου Δημοσιογραφική Διάσκεψη Ολοκλήρωσης του έργου «Μωσαϊκό Πολιτισμών». Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας, ο Διευθυντής της Enoros Consulting Ltd, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που συνεργάστηκαν για την επιτυχή υλοποίηση των Δράσεων του Έργου.

DSC 5696 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης

Στόχος του έργου αποτελεί η ενεργός ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Επαρχίας Αμμοχώστου. Ειδικότερα, η Δράση αφορά στη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία, βελτιώνοντας την ικανότητα κοινωνικής ένταξης, της συνοχής και της κοινωνικοποίησης τους, καθώς και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

DSC 5682 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης

Ο Δήμος Παραλιμνίου ως ο Τελικός Δικαιούχος σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας και την Enoros Consulting προχώρησαν στην υλοποίηση κατάλληλων Δράσεων και ενεργειών με στόχο την ένταξη των ΥΤΧ στην Κυπριακή κοινωνία.

Ειδικότερα, οι δράσεις που υλοποιήθηκαν αφορούσαν:

• Προγράμματα Κατάρτισης και Εκπαίδευσης: Μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Αγγλικών, Τέχνης, Κυπριακών Χορών, Σεμινάρια παροχής Πρώτων Βοηθειών και Σεμινάρια παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων.
• Προγράμματα Κοινωνικής Στήριξης.
• Διαπολιτισμικές / καλλιτεχνικές εκδηλώσεις – φεστιβάλ.
• Ενέργειες ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα.
• Ενέργειες που αφορούν την ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας.
• Πρόγραμμα Κοινωνικού Προσανατολισμού.
• Δημιουργία Οδηγού Υπηρεσιών.

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις επωφελήθηκαν συνολικά 80 Υπηκόοι Τρίτων Χωρών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις Ελεύθερες περιοχές της Επαρχίας Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο της Δημοσιογραφικής Διάσκεψης έγινε παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων του Έργου, τα οποία εστιάζουν στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή των ΥΤΧ στον κοινωνικό ιστό, βελτιώνοντας την παροχή ευκαιριών κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινότητες.

Να σημειωθεί, ότι το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Επιστροφών και την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά κοινή προσπάθεια των τοπικών αρχών της Επαρχίας Αμμοχώστου, για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

DSC 5693 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης

SotiraNews