Πάρε-δώσε με Υπηρεσία Θήρας για το κυνήγι της νέας χρονιάς

α 14 Ειδήσεις
α 50 Ειδήσεις

Η φετινή κυνηγετική περίοδος μπορεί να μην έχει ακόμα λήξει καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το κυνήγι της τσίχλας, ωστόσο οι διεργασίες για τη νέα κυνηγετική περίοδο έχουν ξεκινήσει. Μετά τον καθορισμό και δημοσιοποίηση την περασμένη Παρασκευή του διατάγματος για τις περιοχές άσκησης κυνηγετικών σκύλων, αρχίζει ο διάλογος για τον καθορισμό περιοχών και ημερομηνιών για τη διεξαγωγή του κυνηγίου τόσο της φάσσας όσο και του ενδημικού θηράματος για την περίοδο 2015-2016.

Η Υπηρεσία Θήρας έχει αποστείλει εδώ και λίγες μέρες επιστολή προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διαχείρισης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ-ΔΑΖ) και στους κυνηγετικούς συλλόγους, προκειμένου να υποδείξουν περιοχές για άνοιγμα-κλείσιμο τη φετινή χρονιά. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπόταν θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των οργανωμένων κυνηγών και της Υπηρεσίας Θήρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς της Υπηρεσίας Θήρας υπάρχει πρόθεση διεύρυνσης των ζωνών των απαγορευμένων περιοχών που γειτνιάζουν με κατοικημένες ζώνες. Αυτό διότι λόγω της επέκτασης των οικιστικών περιοχών πολλά σπίτια έχουν κτιστεί στα όρια με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και τα παράπονα πολιτών προς την Υπηρεσίας Θήρας την περίοδο του κυνηγίου. Φέτος μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι έχουν «πέσει» αρκετές τσίχλες στην Κύπρο με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κυνηγών να συνεχίζει το κυνήγι σε αντίθεση με χρονιές που το θήραμα είναι περιορισμένο, τα παράπονα είναι πολύ περισσότερα.

Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των εξορμήσεων, για το οποίο έγινε μεγάλος ντόρος φέτος πριν την έναρξη του κυνηγίου, σ’ αυτή τη φάση δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα. Υπάρχει ωστόσο η πρόθεση να τεθεί το θέμα προς συζήτηση, ούτως ώστε να καθοριστεί ευθύς εξαρχής ένας αριθμός εξορμήσεων τελεσίδικα, για να αποφευχθούν αντιδράσεις, όπως έγινε φέτος από πολλούς κυνηγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι όταν ανανέωσαν την άδεια κυνηγίου τους, πλήρωσαν για 17 εξορμήσεις και όχι 13 όπως προέβλεπε η πρόταση για μείωσή τους. Η τελική κατάληξη στο θέμα, εάν και εφόσον τελικά τεθεί, θα καθορίσει και την ημερομηνία έναρξης και λήξης του κυνηγίου του ενδημικού θηράματος.

Ανοικτό θέμα, το οποίο απαιτεί μια μεγάλη μερίδα κυνηγών να τεθεί προς συζήτηση, είναι και αυτό του κυνηγίου της μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου. Ένα θέμα καθόλου εύκολο, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμα και μεταξύ των κυνηγών, παρά το γεγονός ότι από πλευράς Υπηρεσίας Θήρας δεν υπάρχει άρνηση να δοθεί άδεια για κάποιες περιοχές και υπό συγκεκριμένους όρους.
Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ των οργανωμένων κυνηγών και της Υπηρεσίας Θήρας.

Εισήγηση για έναρξη στις 23 Αυγούστου

Μια σημαντική επισήμανση η οποία αναφέρεται στην επιστολή της Υπηρεσίας Θήρας προς τους κυνηγούς είναι ότι η πρώτη Κυριακή για έναρξη του κυνηγίου της φάσσας-τρυγονιού συμπίπτει να είναι την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή στις 16 του Αυγούστου. Για τον λόγο αυτό, γίνεται εισήγηση όπως το κυνήγι ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 23 Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν και πολλοί κυνηγοί που δεν θέλουν να χάσουν την πρώτη εξόρμηση, αλλά και για να αποφευχθούν οποιαδήποτε άλλα προβλήματα αφού τη μέρα αυτή αρκετός κόσμος θα βρίσκεται σε διάφορους εκδρομικούς χώρους οικογενειακώς.

Διατίθενται περδίκια προς απελευθέρωση

Η Επαρχιακή Λευκωσίας της ΚΟΚ-ΔΑΖ έχει ενημερώσει με επιστολή της τους κυνηγετικούς συλλόγους της επαρχίας ότι προτίθεται να παραχωρήσει αριθμό περδικιών για απελευθέρωση σε περιοχές που διαφάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάθε περδίκι θα χρεώνεται με το ποσό του €1 και κάθε σύλλογος που θα ενδιαφερθεί θα πάρει έναν αριθμό από 20 – 40 περδίκια. Ενημερώνονται ακόμα ότι υπάρχει πρόθεση εξασφάλισης ακόμα 2.000 περδικιών κατά τον Μάρτιο ηλικίας ενός έτους, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ