Φρένο στα αλόγιστα προνόμια αξιωματούχων επιχειρεί να βάλει η Βουλή

a 89 Ειδήσεις
a 4104 Ειδήσεις

Φρένο στην αλόγιστη χρήση προνομίων από πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα επιχειρεί να βάλει η Βουλή η οποία την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει ενώπιον της την ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία κατέληξε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και με βάση την οποία θα ρυθμίζονται προνόμια όπως μεταξύ άλλων η παραχώρηση οχήματος.

Με βάση την πρόταση στην οποία κατέληξε η Επιτροπή, δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου και οδηγού και δικαίωμα επιδόματος συντήρησης και καυσίμων για το αυτοκίνητο θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο Γενικός Εισαγγελέας ενώ παρόμοιο δικαίωμα θα έχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής νοουμένου ότι δεν θα κατέχουν άλλο πολιτειακό αξίωμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος μετά από πολλές συζητήσεις και μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο η Επιτροπή Οικονομικών κατέληξε σε μια συνολική και ολοκληρωτική διευθέτηση του θέματος η οποία, όπως είπε, είναι δίκαιη και σέβεται το δημόσιο αίσθημα και τις ευαισθησίες της κοινωνίας αυτή την περίοδο.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το όλο ζήτημα δεν ρυθμίζεται μόνο για συγκεκριμένους πολιτειακούς αξιωματούχους αλλά για όλους τους αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων των τοπικών διοικήσεων, των Δήμων και των ημικρατικών οργανισμών.

Όπως πρόσθεσε με την πρόταση που θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη θα ρυθμίζονται και άλλα ωφελήματα όπως είναι η χρήση προνομιακών αεροπορικών θέσεων και η χρήση προνομιακών δωματίων σε ξενοδοχεία, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα απαγορευτούν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες θα ρυθμίζονται από συγκεκριμένους κανονισμούς.

Συγκεκριμένα δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου και οδηγού και δικαίωμα επιδόματος συντήρησης και καυσίμων για το αυτοκίνητο θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Παρόμοιο δικαίωμα θα έχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής νοουμένου ότι δεν θα κατέχουν άλλο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι με βάση την πρόταση «κανένας άλλος αξιωματούχος δεν θα δικαιούται αυτοκίνητο».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα αυτοκίνητα που θα παρασχεθούν θα δίνονται με περιορισμούς, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν με το ύψος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον κυβισμό του οχήματος όπως θα καθοριστεί στη σχετική νομοθεσία.

Εξαίρεση, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα αποτελεί το αυτοκίνητο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο, όπως εξήγησε, για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς.

Τόνισε δε πως όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δικαιούνται μόνο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, όχι όμως επί 24ωρου βάσεως και μόνο εν ώρα υπηρεσίας για υπηρεσιακούς σκοπούς όπως αυτοί θα καθοριστούν με ειδικούς κανονισμούς που θα εκδοθούν δυνάμει του σχετικού νόμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη ψήφιση της νομοθεσίας θα δοθεί τέλος στην αυθαιρεσία και την κατάχρηση που παρατηρείται γύρω από τα ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων.

Κληθείς να διευκρινίσει σε σχέση με την ιπποδύναμη των οχημάτων που θα παραχωρούνται σε αξιωματούχους πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι η ιπποδύναμη των οχημάτων να είναι μέχρι τα 2000cc.

Σε σχέση με άλλα θέματα που συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως σε ό,τι αφορά τον περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμο, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής απάντηση από την Τρόικα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την Πέμπτη που θα οδηγηθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στην ολομέλεια για ψήφιση η Επιτροπή θα έχει στη διάθεση της και τις απόψεις της Τρόικας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα μνημονιακά νομοσχέδια που εκκρεμούν ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι 5-6 νομοσχέδια θα κατατεθούν την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος και πως ως εκ τούτου η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τα προσχέδια των νομοσχεδίων στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίας της την Τετάρτη. Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει ακόμη δει τα νομοσχέδια και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να αναφέρει οτιδήποτε περισσότερο, σημείωσε ωστόσο πως με βάση την ενημέρωση που έχει είναι ότι το ένα από τα νομοσχέδια αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου περιορίζεται η προνομιακή χρήση αυτοκινήτου σε όσους πολιτειακούς αξιωματούχους το έχουν απόλυτη ανάγκη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εν λόγω ρύθμιση την ερχόμενη Πέμπτη «η Βουλή θα τερματίσει ένα καθεστώς που ήταν προκλητικό μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος και από πλευράς οικονομικής περισυλλογής και από πλευράς κοινωνικής ευαισθησίας».

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών όπως συζητήσει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με τα Ταμεία Προνοίας τους και πως αυτό θα συζητηθεί εκτάκτως την Τρίτη 16 Ιουλίου. Όπως ανέφερε το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου το οποίο άρχισε από σήμερα να ισχύει για περίοδο τριών εβδομάδων, «είναι ένα σημαντικό βήμα που θα επηρεάσει την πορεία της Τράπεζας Κύπρου» και πως είναι πολύ σημαντικό το σχέδιο να έχει τα σκοπούμενα αποτελέσματα.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι εκκρεμότητες όπως αυτή που έχει να κάνει με τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επιτυχία του σχεδίου. «Πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεση τους πριν πάρουν αυτή τη σημαντική απόφαση για τη ζωή και την καριέρα τους» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ο οποίος και είχε εγείρει αρχικά το θέμα σε σχέση με τα οχήματα των πρώην πολιτειακών αξιωματούχων, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ότι η Επιτροπή Οικονομικών καταλήγει πριν το κλείσιμο της Βουλή για τις θερινές διακοπές σε μια κατά πλειοψηφία απόφαση σε σχέση με τα υπηρεσιακά οχήματα, τις λιμουζίνες των αξιωματούχων και άλλα προνόμια.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σκέλος της πρότασης που αφορά τα οχήματα για τους νυν αξιωματούχους διατύπωσε ωστόσο ενστάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την παραχώρηση οχημάτων σε πρώην αξιωματούχους. «Έχει υπάρξει βελτίωση από το καθεστώς που υπήρχε προηγουμένως αλλά αυτή η βελτίωση δεν είναι ικανοποιητική, δημιουργεί αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ των πρώην αξιωματούχων» είπε, αναφέροντας πως θέση του Κινήματος οικολόγων είναι ότι «η απλή και ξεκάθαρη θέση είναι οι πρώην αξιωματούχοι να μην δικαιούνται λιμουζίνα, φρουρά και γραμματέα εφόρου ζωής».

«Θα πάμε με αυτή τη διαφωνία στην Ολομέλεια και όπως και κάθε φορά θα δώσουμε τη μάχη μας» πρόσθεσε.