Η Απεργία στις Οικοδομές και η ευθύνη της Κυβέρνησης

a 19 Νέα Αμμοχώστου
a 4996 Νέα Αμμοχώστου

Του Μιχάλη Παντελή*:

Έχουμε φτάσει στην πέμπτη μέρα της απεργίας, η οποία όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους, πραγματοποιείται κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τους λόγους που έχουμε φτάσει σήμερα στο αδιέξοδο και δεν θα πρέπει να γινόμαστε γραφικοί.

Είναι προφανές ότι για την σημερινή κατάσταση μεγάλη ευθύνη έχουν οι εργοδότες με την ασυδοσία που έχουν επιδείξει. Η στάση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε καταστροφικές συνέπειες την οικοδομική βιομηχανία και δυστυχώς οι εργολάβοι δεν έχουν αντιληφθεί το κόστος που θα επωμιστούν οι ίδιοι.

Παρ’ όλα αυτά ευθύνη δεν έχουν μόνο οι εργοδότες και η αυθαιρεσία τους. Συνυπεύθυνη για την χαώδη κατάσταση και την αναρχία που παρατηρείται είναι και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της, δεν έχει καταφέρει να διαφυλάξει την εργασιακή νομοθεσία και κατ’ επέκταση τους ίδιους τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία. Ακόμα και σήμερα που οι εργολάβοι μέσω του συνδέσμου τους, έχουν απορρίψει την Τρίτη κατά σειρά μεσολαβητική πρόταση της ίδιας της Υπουργού, φαίνεται ότι το κράτος έχει σοβαρή αδυναμία στην διαφύλαξη της έννομης τάξης. Ο αγώνας μας είναι άνισος γι’ αυτό και η πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και όχι να παραμένει απαθής.

Πως διαφυλάσσονται οι Συλλογικές Συμβάσεις; Πως διαφυλάσσονται οι νομοθεσίες προστασίας της μισθοδοσίας, της ίσης μεταχείρισης και γενικά όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

Εδώ είναι που θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση για να διαφυλάξει τους θεσμούς, την νομοθεσία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα. Αυτός είναι και ο ρόλος της Κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια της διαφύλαξης της δημοκρατίας. Και η παρέμβαση αυτή πρέπει να είναι πολύ δυναμική, έτσι ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επίλυση του δικού μας προβλήματος.

Δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι εργασιακό και κατά συνέπεια κοινωνικό, αφού από την οικοδομική βιομηχανία εξαρτώνται πολλοί άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες. Οι επιδράσεις της απεργίας μας είναι αλυσιδωτές και οδηγούν την οικονομία της Κύπρου σε μεγαλύτερη ύφεση και μαρασμό. Για αυτό θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και όχι μόνο οι εργαζόμενοι.

Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο να μπει ξανά στον διάλογο, με πραγματική πρόθεση για λύση. Διατρανώνουμε ξανά την αποφασιστικότητα μας για την συνέχιση της απεργίας, αλλά ταυτόχρονα καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

*Ο Μιχάλης Παντελή είναι Επαρχιακός Γραμματέας Σωματείου Οικοδόμων ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας