«Αδιάβλητες» οι Παγκύπριες Εξετάσεις

DOC.20170117 .1364239 .25CE25A025CE25B125CE25B325CE25BA25CF258D25CF258025CF258125CE25B925CE25B525CF2582 1 28Copy29 Ειδήσεις, Εκπαίδευση, Νέα Αμμοχώστου, Παγκύπριες Εξετάσεις
DOC.20170117 .1364239 .25CE25A025CE25B125CE25B325CE25BA25CF258D25CF258025CF258125CE25B925CE25B525CF2582 1 28Copy29 Ειδήσεις, Εκπαίδευση, Νέα Αμμοχώστου, Παγκύπριες Εξετάσεις

Επιτροπή Θεματοθέτησης και Επιτροπή Ελέγχου προνοεί η νέα ολοκληρωμένη πρόταση.
Τα μέλη των δύο επιτροπών δεν θα αποχωρούν από τον χώρο της θεματοθέτησης, παρά μόνον αφού παρέλθουν σαράντα λεπτά από την έναρξη της εξέτασης.

Σε συμφωνία που να διασφαλίζει τη διαδικασία του αδιάβλητου στις Παγκύπριες Εξετάσεις κατέληξαν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής και η ΟΕΛΜΕΚ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (την επομένη της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής) και με αυτή θα διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση, για κάθε εξεταζόμενο μάθημα συστήνονται δύο Επιτροπές, η Επιτροπή Θεματοθέτησης και η Επιτροπή Ελέγχου.

 1. Οι υποψήφιοι θεματοθέτες θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν εκ των προτέρων ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα αξιολόγησης, που οργανώνει η Υπηρεσία Εξετάσεων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

 2. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων θα υποβάλλει στην Αρμόδια Αρχή για έγκριση τα μέλη κάθε Επιτροπής Θεματοθετών, τα οποία ειδοποιούνται για την εργασία τους την παραμονή της ημέρας που αναλαμβάνουν καθήκον.

 3. Οι δύο Επιτροπές Θεματοθετών θα προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη και ελλείψεις ή ασάφειες στα θέματα, να διασφαλιστεί ότι αυτά έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εγκυρότητας και αξιοπιστίας, ότι καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και ότι μπορούν ν’ απαντηθούν στον χρόνο που διατίθεται για την εξέταση.

Κριτήρια επιλογής θεματοθετών 
Τα κριτήρια επιλογής των θεματοθετών είναι τα ακόλουθα:
(α) Να έχουν μονιμότητα και αναγνωρισμένη από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, υπηρεσία τουλάχιστον οκτώ ετών.
(β) Να έχουν διδάξει το υπό εξέταση μάθημα για τουλάχιστον πέντε έτη στη Γ΄ τάξη Λυκείου ή Γ΄ τάξη Τεχνικών Σχολών, εκ των οποίων το ένα να είναι η τρέχουσα ή η προηγούμενη σχολική χρονιά από την εξέταση.
(γ) Να μην παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα και να μη διδάσκουν μαθήματα των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα βραδινά τμήματα των Τεχνικών Σχολών ή αλλού, να μην είναι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίου, αλλά ούτε να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ιδιοκτήτη Φροντιστηρίου.
(δ) Να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα θεματοθέτησης, όπου είναι δυνατόν, σε περισσότερα από δύο μαθήματα.
(ε) Να συμμετέχουν σε υποχρεωτικά σεμινάρια επιμόρφωσης που θα οργανώνονται εκ των προτέρων για τον σκοπό αυτό από την Υπηρεσία Εξετάσεων, τις Διευθύνσεις Μέσης Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 

Θα συνέρχεται 24-48 ώρες προηγουμένως 
Η Επιτροπή Θεματοθέτησης θα συνέρχεται 24-48 ώρες πριν από την καθορισμένη ημέρα και ώρα της εξέτασης του κάθε μαθήματος. Ο χώρος και ο ακριβής χρόνος θα καθορίζονται από την Αρμόδια Αρχή με γνώμονα την πλήρη διασφάλιση του αδιάβλητου των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης.

Κάθε μέλος της Επιτροπής Θεματοθέτησης θα ετοιμάζει, κάτω από συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, ένα θέμα για δύο διαφορετικά μέρη του εξεταστικού δοκιμίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν δύο θέματα, για κάθε μέρος του εξεταστικού δοκιμίου.

Τα μέλη της Επιτροπής Θεματοθέτησης θα ολοκληρώνουν την ετοιμασία των θεμάτων που τους ανατίθενται. Παράλληλα, θα καταγράφουν την εκτίμησή τους για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων τους και θα ετοιμάζουν Οδηγό Διόρθωσης, που περιλαμβάνει τη λύση ή τις λύσεις και τον τρόπο βαθμολόγησης.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Θεματοθέτησης θα συνέρχεται στην ολομέλειά της και θα εξετάζει ένα προς ένα όλα τα θέματα που έχουν ετοιμαστεί, με σκοπό τον καταρτισμό του ολοκληρωμένου εξεταστικού δοκιμίου, το οποίο θα υποβάλλει μαζί με το σύνολο των θεμάτων που ετοιμάστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου. Τα μέλη της Επιτροπής Θεματοθέτησης θα παραμένουν στον χώρο της θεματοθέτησης, για να συνεργαστούν στη συνέχεια με την Επιτροπή Ελέγχου. 



Επιτροπή ελέγχου
Η Επιτροπή Ελέγχου θα αποτελείται από δύο μέλη -και σε αυτήν θα συμμετέχει τουλάχιστον ένας έμπειρος καθηγητής Δημόσιου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης- οι οποίοι οποία έχουν διδάξει το υπό εξέταση μάθημα τουλάχιστον πέντε χρόνια, εκ των οποίων το ένα να είναι η τρέχουσα ή η προηγούμενη σχολική χρονιά από τη χρονιά της εξέτασης, ενώ όπου είναι δυνατό να συμμετέχει ένας επιθεωρητής ή ένας ακαδημαϊκός.

Η διεξαγωγή των εργασιών της Επιτροπής Ελέγχου θα γίνεται στον ίδιο χώρο στον οποίο συνέρχεται η Επιτροπή Θεματοθέτησης και κάτω από τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως το αδιάβλητο των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης. Η Επιτροπή Ελέγχου θα συνέρχεται το αργότερο στις 3:00 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας της διεξαγωγής της εξέτασης του κάθε μαθήματος.

Όροι εντολής 
Η Επιτροπή Ελέγχου θα έχει ως όρους εντολής τη λεπτομερή αξιολόγηση και τον έλεγχο του προταθέντος από την Επιτροπή Θεματοθέτησης εξεταστικού δοκιμίου, των επιπρόσθετων θεμάτων που υποβάλλονται από την Επιτροπή Θεματοθέτησης, καθώς και τον έλεγχο της επάρκειας του χρόνου για επίλυσή του.

Η Επιτροπή Ελέγχου θα καταθέτει εγγράφως στην Επιτροπή Θεματοθέτησης τις παρατηρήσεις ή ενστάσεις ή εισηγήσεις της για διορθώσεις ή αλλαγές στα θέματα του εξεταστικού δοκιμίου, που έχουν υποβληθεί από την Επιτροπή Θεματοθέτησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί διαφωνία κατά τη διαδικασία, η νέα πρόταση προβλέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται κατόπιν ψηφοφορίας.

Σε αυτήν μετέχουν από κοινού όλα τα μέλη και των δύο Επιτροπών (Θεματοθέτησης – Ελέγχου), ως ένα ενιαίο σώμα. Τα μέλη της Επιτροπής Θεματοθετών και της Επιτροπής Ελέγχου δεν θα αποχωρούν από τον χώρο της θεματοθέτησης παρά μόνον αφού παρέλθουν σαράντα λεπτά από την έναρξη της εξέτασης του μαθήματος και την παράδοση των θεμάτων στους εξεταζομένους.

Πηγή: sigmalive.com