Θερμής υποδοχής έτυχε ο Πατριάρχης Κύριλλος στην ελεύθερη Αμμόχωστο (βίντεο)

a 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 41 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

“Εύχομαι στην επόμενη επίσκεψή μου να λειτουργήσω στην Αμμόχωστο”

Θερμής υποδοχής στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έτυχε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσίων Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’… 

Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να βοηθά ώστε το πρόβλημα των προσφύγων της Κύπρου να επιλυθεί και να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το πρωί το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, από όπου ατένισε την σκλαβωμένη πόλη της Αμμοχώστου. Εκεί, τον υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου και Δημαρχεύων Σίμος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, καθώς και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Αμμοχώστου και Δερύνειας.

Ο Πατριάρχης δέχθηκε ως δώρα μια εικόνα του Αγίου Νικολάου από τον κ. Ιωάννου και ένα πήλινο αμφορέα, αντίγραφο του αμφορέα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο στη Λευκωσία. Πρόκειται για αμφορέα της γεωμετρικής περιόδου, στον οποίο αποτυπώνεται η μακρόχρονη ιστορία της Κύπρου.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Κύριλλος έτυχε θερμής υποδοχής στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, όπου στρατιωτικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές. Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, υποδεχόμενος τον Πατριάρχη, τον καλωσόρισε και του ζήτησε όπως με την καθαρή και μεγάλη φωνή που διαθέτει, σταθεί στο πλάι των Κυπρίων ορθόδοξων Χριστιανών, και κυρίως των κατοίκων Αμμοχώστου, οι οποίοι αναμένουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα σπίτια και περιουσίες τους.

Ακολούθως, τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρούνται από παλιά μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού. Αναφέρθηκε επίσης στην κατοχή και στην καταστροφή της εκκλησιαστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και κάλεσε τον Πατριάρχη να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να του δοθεί η ευκαιρία, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο, να τον φιλοξενήσει στη φυσική έδρα της Μητρόπολης, στην Αμμόχωστο.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι το 1970, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο συνοδεύοντας τον τότε Πατριάρχη, είδε μια Αμμόχωστο όμορφη, με ωραία τείχη και έζησε από κοντά τη φιλοξενία των Κυπρίων. Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία επισκέφθηκε τότε, και στους τρεις μοναχούς της Μονής, τους περίφημους, όπως είπε, αγιογράφους. Ευχήθηκε ακόμη όπως στην επόμενη του επίσκεψη στην Κύπρο, λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο, ευχή που έγραψε και στο Βιβλίο Επισκεπτών του Πολιτιστικού Κέντρου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε πως θα συνεχίσει να βοηθά και να φροντίζει ώστε το πρόβλημα των προσφύγων της Κύπρου να επιλυθεί για να δικαιωθούν οι πρόσφυγες και να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμή του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Νάπας, και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λευκωσία.