Δείτε το πιο έξυπνο… «κουτόσπιτο»

a 5
a 44

Η ανάγκη μείωσης του οικιστικού αποτυπώματος, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, οδηγεί επιστήμονες και ερευνητές σε άκρως φουτουριστικές προτάσεις.

Μια από αυτές είναι το «CityHOME: 200 SQ FT», του MIT Media Lab, το οποίο ίδρυσε το 1985 και διεύθυνε μέχρι το 2.000 ο Νίκολας Νεγρεπόντε. Η ιδέα συμπυκνώνεται στο πώς μπορεί κάποιος να ζει μέσα σε έναν χώρο μόλις 200 τετραγωνικών ποδιών (δηλαδή 18,5 τετραγωνικών μέτρων), καλύπτοντας το σύνολο των καθημερινών του αναγκών.

Το «όλα σε ένα» ρομποτικό σύστημα επίπλων λειτουργεί και ως μια τεχνολογική πλατφόρμα εξέλιξης της αντίληψης που έχουμε σήμερα για τον χώρο κατοικίας. Το «κουτόσπιτο» έχει το μέγεθος μιας μεγάλης ντουλάπας και μέσα του κρύβει ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι φαγητού -που μπορεί να λειτουργήσει και ως επιφάνεια εργασίας, μια μικρή κουζίνα και διάφορους αποθηκευτικούς χώρους. Ανταποκρίνεται σε χειρονομίες και φωνητικές εντολές και μετακινείται εύκολα.

Σύμφωνα, δε, με τους ερευνητές του MIT Media Lab δεν πρόκειται απλά για ένα φιλόδοξο έργο. Πιστεύουν ότι είναι ένα εμπορικά βιώσιμο προϊόν και σκοπεύουν να το φέρουν στην αγορά.