Πονοκέφαλος στον ενδιάμεσο χώρο για τις Προεδρικές

a 7672 Ειδήσεις
a 7672 Ειδήσεις
Την ίδια ώρα που ένα εκ των μεγάλων κομμάτων έχει επιλέξει τον υποψήφιο του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, κορυφώνονται οι διεργασίες για επίτευξη συγκλίσεων αλλά και εξεύρεσης κοινού υποψηφίου στον ενδιάμεσο χώρο… 

Μέχρι στιγμής το όλο ζήτημα αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, και το κατά πόσο υπάρχει πραγματική θέληση για εξεύρεση υποψηφίου, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Τα κόμματα στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει θέληση για την εξεύρεση του υποψηφίου ο οποίος θα αλλάξει πορεία στο εθνικό, θα βγάλει την οικονομία από το αδιέξοδο και θα προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση.

ΔΗΚΟ: «Οι διαφορές στο εθνικό με τον Αναστασιάδη είναι δεδομένες»
Παπαδάκης: Δεν πρόκειται να αλληθωρήσουμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά
ΕΥΡΩΚΟ: «Φοβερές συγκλίσεις στον ενδιάμεσο χώρο»
Οικολόγοι: «Δεν υπάρχει επαρκής κινητοποίηση στον ενδιάμεσο χώρο»
Θεοχάρους, Λιλλήκας και Ομήρου στο προσκήνιο
ΕΔΕΚ: Δεν πρόκειται να αλληθωρήσουμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να αλληθωρήσει ούτε δεξιά ούτε αριστερά.

Στόχος είπε, παραμένει η εξεύρεση υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο και η ΕΔΕΚ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Το κίνημα έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τους Οικολόγους.

«Θα επιδιώξουμε να κορυφωθεί ο διάλογος ώστε να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα σύντομα», είπε ο Γραμματέας του κινήματος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι το όνομα του Προέδρου της Βουλής και του κινήματος, Γιαννάκη Ομήρου.

Στην ΕΔΕΚ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη συγκλίσεων με πρώτιστο ζήτημα το κυπριακό όπου αναμένεται να καθορίσει και την τελική απόφαση. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και ο εκσυγχρονισμός του κράτους με ριζοσπαστικές αλλαγές σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Συγκλίσεις όσο αφορά:

Κυπριακό
Εκσυγχρονισμός του κράτους
ΔΗΚΟ: «Οι διαφορές στο εθνικό με τον Αναστασιάδη είναι δεδομένες»

Ηχηρό «Όχι» σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χριστόφια είναι το μοναδικό δεδομένο που προκύπτει από το στρατόπεδο του ΔΗΚΟ, το οποίο δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν είπε ότι η πρωτοβουλία που πήρε δεν αποκλείει κανένα.

«Το γεγονός ότι απευθύνομαι προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις δεν σημαίνει ότι αποκλείω το ενδεχόμενο εξεύρεσης υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πρώτες μου επαφές ήταν με τον Γιαννάκη Ομήρου και τον Δημήτρη Συλλούρη», είπε ο Πρόεδρος του κόμματος.

Όσο αφορά τις επαφές που είχε με τα δύο μεγάλα κόμματα, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι βγήκε αποτέλεσμα και πλέον αυτό που αναμένεται είναι να μετουσιωθεί σε πράξη.

Όσο αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης του με το Νίκο Αναστασιάδη, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι οι διαφορές όσο αφορά το κυπριακό ήταν δεδομένες. Παρόλα αυτά έκανε λόγο για θετικό κλίμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, είπε ότι τα όργανα του κόμματος θα συνέλθουν εντός των επόμενων ημερών για να συζητήσουν το νέο πολιτικό σκηνικό μετά και την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, για να παρθούν πλέον τελικές αποφάσεις.

«Πριν το τέλος Μαϊου το κόμμα αναμένεται να πάρει τελικές αποφάσεις και για τις συνεργασίες αλλά και για το πρόγραμμα», είπε ο εκπρόσωπος τύπου.

Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξεύρεση υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο αλλά από την άλλη το κόμμα θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν και καλύτερα τα προβλήματα.

Οι προϋποθέσεις συνεργασίας

Κοινό πρόγραμμα με ξεκάθαρες θέσεις πολιτικής
Να εξευρεθούν οι δεσμεύσεις υλοποίησης του προγράμματος
Να εξευρεθεί άτομο με προοπτική.
Όσο αφορά την προηγούμενη συνεργασία με το ΑΚΕΛ ο Φώτης Φωτίου είπε ότι κατ’ αρχήν δεν υπήρχε κοινό πρόγραμμα.

«Η συμφωνία έγινε με τον Δημήτρη Χριστόφια στη βάση της πρώτης και δεύτερης Κυριακής όσο αφορά το εθνικό θέμα. Εκείνες οι δεσμεύσεις που δοθήκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τηρήθηκαν. Για αυτό αυτή τη φορά θα επιδιώξουμε κοινό πρόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση στους άξονες του εθνικού της οικονομίας της ενέργειας και ανασυγκρότησης του κράτους.

ΕΥΡΩΚΟ: «Φοβερές συγκλίσεις στον ενδιάμεσο χώρο»

Προτεραιότητα και μόνη επιλογή για το ΕΥΡΩΚΟ, είναι η σύμπραξη με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, με την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος σύμφωνα με τον ΓΓ του κόμματος Στέλιο Αμερικάνο.

«Ο υποψήφιος αυτός πρέπει να υλοποιήσει στρατηγική απελευθέρωσης του κυπριακού, μεταρρύθμισης του κράτους και εξόδου της οικονομίας από το αδιέξοδο», είπε ο ΓΓ του κόμματος.

Στόχοι

Κοινό πρόγραμμα
Στρατηγική απελευθέρωσης του κυπριακού
Μεταρρύθμιση του κράτους
Έξοδος της Οικονομίας από το αδιέξοδο
Ο Στέλιος Αμερικάνος έκανε λόγο για φοβερές συγκλίσεις στον ενδιάμεσο χώρο οι οποίες «καθιστούν όχι μόνο εφικτή την εξεύρεση υποψηφίου με πιθανότητες εκλογής, αλλά την καθιστούν αναγκαιότητα.»

Οικολόγοι: «Δεν υπάρχει επαρκής κινητοποίηση στον ενδιάμεσο χώρο»

Στόχος του κινήματος Οικολόγων είναι να δημιουργηθεί δυναμική στον ενδιάμεσο χώρο χωρίς να αποκλείεται καμία παράταξη και κανένα όνομα σύμφωνα με την ΓΓ Ιωάννα Παναγιώτου.

Μιλώντας στο SigmaLive, είπε ότι το θέμα των προεδρικών αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής για πρώτη φορά το ερχόμενο Σάββατο 24 του μήνα. Αυτή την βδομάδα οι Οικολόγοι θα έχουν συνάντηση με την ΕΔΕΚ.
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα της όσο αφορά τη θέληση που υπάρχει από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να εξεύρουν κοινό υποψήφιο, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει επαρκής κινητοποίηση.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί, να μπούμε σε ένα ειλικρινή διάλογο με όλους όσους ενδιαφέρονται να κάνουμε αυτή την προσπάθεια», είπε η Ιωάννα Παναγιώτου.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι δεν έχει μπει θέμα ονομάτων, αλλά στόχος παραμένει η εξεύρεση υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο, χωρίς να αποκλείεται καμία παράταξη και κανένα όνομα.

Οι προτεραιότητες

Κυπριακό
Οικονομίας στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης
Εσωτερική Διακυβέρνηση
Ενέργεια η οποία θεωρείται ξεχωριστό κεφάλαιο
Τα ονόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, τα ονόματα που φαίνεται να απασχολούν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, είναι αυτό της Ελένης Θεοχάρους, του Γιώργου Λιλλήκα, ενώ η ΕΔΕΚ αναμένεται να προτείνει και τον Γιαννάκη Ομήρου.

Πάντως η περίπτωση του πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργου Λιλλήκα, αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να πάρει σάρκα και οστά λίγο μετά τις γιορτές του Πάσχα, συμφωνά με τον ίδιο.

Πηγή: SigmaLive/Νικόλας Ζαννέττος