Νοσούν τα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας

Τα προβλήματα των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου τέθηκαν σήμερα στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής…

Για το νοσοκομείο Λάρνακας συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μη εύρυθμη λειτουργία του, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και την ανάγκη ανέγερσης νέας πενταόροφης πτέρυγας. Σε σχέση με το νοσοκομείο Αμμοχώστου συζητήθηκαν τα προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού είτε σε βλάβη ή σε μη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών είπε πως «το νοσοκομείο Αμμοχώστου αποτελεί στολίδι για την Κύπρο γενικότερα και με λίγη βοήθεια από την Πολιτεία θα είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα υψηλότατου επιπέδου παροχής ιατρικής φροντίδας». Δυστυχώς σήμερα, σημείωσε λόγω της έλλειψης στήριξης από το δημόσιο βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν ικανοποιεί κανένα αλλά εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως το νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο, υποστελεχωμένο χωρίς να λειτουργεί η εντατική του νοσοκομείου και χωρίς οι γιατροί να διασφαλίζονται για το θέμα της ευθύνης. «Παρατηρούμε να μην υπάρχει διευθυντής για μεγάλη περίοδο. Καλείται το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να το λειτουργήσει ως νοσοκομείο, κι όχι ως αποθηκευτικό χώρο», συμπλήρωσε. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, αναφερόμενος στο νοσοκομείο Λάρνακας υπενθύμισε πως είναι ένα κτίριο που κτίστηκε το 1984.

Σήμερα συνέχισε, λόγω της οικονομικής κρίσης, της αύξησης πληθυσμού, της ύπαρξης πολλών αλλοδαπών αλλά και Τουρκοκυπρίων υπάρχει μια αύξηση των ασθενών της τάξης του 30% με αυξητική τάση. «Εχει προγραμματιστεί μετά από αιτήματα των Λαρνακέων εδώ και πάρα πολύ καιρό, η ανέγερση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου. Υπάρχει από φέτος στον Προϋπολογισμό και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016», σημείωσε.

Πρέπει όμως, είπε, να γίνουν κάποιες άμεσες κινήσεις για αναβάθμιση του εξοπλισμού, με στελέχωση ιατρών με ειδικότητες, και επιδιόρθωση υποδομών. «Τα κρεβάτια του νοσοκομείου Λάρνακας είναι από το 1984. Μπορεί κάποιος να πάει με πρόβλημα στο πόδι και μέχρι να βγει να πονέσει τον σπόνδυλο του λόγω του κρεβατιού. Επίσης δεν υπάρχει ασανσέρ για το χειρουργείο. Μπορεί να κάμεις εγχείρηση και μέχρι να σε βάλουν στο ασανσέρ να σε ρωτήσουν και δεκαπέντε επισκέπτες αν πήγε καλά η εγχείρηση», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι στο νοσοκομείο Λάρνακας με τις πολλές ελλείψεις και τα πολλά του προβλήματα θα διορθωθεί η κατάσταση αν προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, νέων τμημάτων, είπε, αλλά αυτά δεν μπορούν να υιοθετηθούν σήμερα αν δεν υπάρχουν τα νέα κτίρια. «Και για τα δύο νοσοκομεία έχουν γίνει προσφορές και θα παραληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετά από τα μηχανήματα που θα τα βοηθήσουν στην λειτουργία τους, σημείωσε.

Για το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είπε η κ. Μισιαούλη, λέχθηκε ότι πρόκειται για ένα στολίδι στην περιοχή όμως δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να εργοδοτηθούν ιατροί ειδικοτήτων. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου αναφερόμενος στο νοσοκομείο Λάρνακας είπε πως ένας γιατρός εξετάζει μέχρι 40-50 ασθενείς που είναι ανθρωπίνως αδύνατο, με κίνδυνο πολλές φορές την ζωή και κυρίως την υγεία των ασθενών. Για επίλυση των προβλημάτων, σημείωσε, είναι αναγκαία η επέκταση και αναβάθμιση του νοσοκομείου. Το έργο αυτό, όπως αναφέρθηκε από τους βουλευτές, θα αρχίσει εντός του Απριλίου και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια με κόστος 28 εκ. ευρώ.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι η θέση του Κινήματος της, είναι ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της μαζικής στροφής του κόσμου στον δημόσιο τομέα για περίθαλψη. Ειδικότερα τα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, σημείωσε, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα νοσηλευτήρια, γιατί τα προβλήματα τους υπήρχαν πριν την οικονομική κρίση. «Αυτά είναι έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, εξοπλισμού, δυστοκία των ιατρών να δεχθούν μετάθεση ή διορισμό που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα», σημείωσε. Εμείς θεωρούμε, συνέχισε, ότι όλο το σύστημα της υγείας νοσεί και η παραδοχή του Υπουργείου ότι υπάρχουν προβλήματα και γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης, δεν μας ικανοποιεί πια. «Ο τομέας της υγείας είναι σημαντικός και αυτός ο λαός αξίζει καλύτερης ποιότητας ζωής. Το ΓΕΣΥ πιστεύουμε ότι είναι η λύση και απάντηση στα διαχρονικά προβλήματα της υγείας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024