Κύπριος συνθέτης δημιουργεί πρωτοποριακά έργα στο εξωτερικό


Κάθε είδους μηχανοκίνητα οχήματα, αεροπλάνα και πλοία χρησιμοποιεί ένας νεαρός Κύπριος συνθέτης που εργάζεται στην Αυστρία και την Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια για την δημιουργία πρωτοποριακών έργων…

Το τελευταίο μάλιστα που παρουσιάσθηκε στην κεντρική πλατεία της Γερμανικής πόλης Μαινχαιμ το περασμένο φθινόπωρο χαρακτηρίσθηκε από την Γερμανική τηλεόραση ως το έργο του αιώνα αφού χρησιμοποίησε 80 αυτοκίνητα διαφόρων τύπων. Ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Μάριος Ιωάννου Ηλία που κατάγεται από την Κερύνεια και διαμένει μετά την Τουρκική εισβολή στην Πάφο τόνισε ότι τον ενδιαφέρει ο συγκερασμός της κλασικής με την σύγχρονη μουσική ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εισαξει στα έργα του πρωτοποριακά στοιχεία με την χρήση διαφόρων μηχανοκινήτων μέσων.

Ο κύκλος αυτών των έργων, ανέφερε, ξεκίνησε το 2003 με το έργο «στροφές» που δημιουργήθηκε ειδικά για το νέο εργοστάσιο μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γερμανική πόλη Δρέσδη. Όσο περνούσαν τα χρόνια, συνέχισε να ανακαλύπτει εκπληκτικές υφές μέσω των «οργάνων» αυτών χρησιμοποιώντας στην συνέχεια ποδήλατα, μοτοσικλέτες, αεροπλάνα και μέρη πλοίων στα μουσικά του έργα. Όλα τα οχήματα, είπε ο Μάριος Ιωαννου που βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Πάφο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών έργων ενώ παράγουν ταυτόχρονα και μουσικούς ήχους.

Αναφερόμενος στο τελευταίο έργο σημείωσε ότι κανένας στην αρχή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι 80 αυτοκίνητα θα μπορούσαν να παραξουν ήχους ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει αρμονική συνοχή μεταξύ τους αλλά και να βρίσκονται σε ένα διάλογο όπως είπε με την συμφωνική ορχήστρα, δυο χορωδίες, ηλεκτρονικά και οπτικά μέσα. Τα οχήματα αυτά , έχουν παραξει 800 διαφορετικούς ήχους. Εκατόν είκοσι νέοι είχαν εκπαιδευτεί για ένα χρόνο ειδικά για την περίπτωση αυτή.

Ο Κύπριος συνθέτης ανέφερε ότι υπάρχουν δυο προτάσεις μια από την Ρωσία και μια από την Κίνα για να παρουσιασθεί εκ νέου το συγκεκριμένο έργο στην Κόκκινη Πλατεία και στο Χόνγκ-Κόνγκ αντίστοιχα ενώ είναι πρόθυμος να παρουσιάσει κάποιο έργο και στην Κύπρο.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ροη Ειδησεων

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024

Τιμήθηκε ζεύγος από τη Σουηδία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα τριάντα φορές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ζεύγος από τη Σουηδία, οι Tommy και Anna Björkman, με αφορμή τις 30 επισκέψεις του…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο όπως λέχθηκε και στην χθεσινή Γενική Συνέλευση θα απαρτίζεται από…

17 Μαΐου, 2024

Απειλητικό μήνυμα στα σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και Europol

Χαμηλής επικινδυνότητας αποδεικνύεται το απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας που στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία,…

17 Μαΐου, 2024