Κ.Χατζηγιάννης: “Η Τουρκία να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου”

CEB1 2000 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυριάκος Χατζηγιάννης
CEB1 13 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυριάκος Χατζηγιάννης

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε την Τουρκία άμεσα σε διάλογο για παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου, ενώ τόνισε ότι ο διάλογος έχει συγκεκριμένο ζητούμενο και αυτό αφορά την επιστροφή της πόλης φάντασμα της Αμμοχώστου. Επεσήμανε δε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα μπορούσε να συνδράμει στην ενδυνάμωση της αξιοπιστίας των χωρών του Μεσογειακού Φόρουμ.

Ο κ. Χατζηγιάννης μιλούσε σε συζήτηση της 16ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι παραμένει άλυτο για 43 χρόνια, ενώ και οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα, επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ευθύνη στην Τουρκία και υπενθυμίζοντας ότι διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και κατέχει παράνομα σχεδόν το 40% του εδάφους.

Τονίζοντας την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της όπως προβλέπεται στα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αυτό, όπως ο ίδιος είπε, θα οδηγούσε στην άμβλυνση του φόβου που έχει ο κυπριακός λαός και ο οποίος φόβος δημιουργήθηκε μετά από τις πράξεις του παρελθόντος. Επεσήμανε δε ότι η άμβλυνση αυτού του φόβου είναι αυτή που θα καταστήσει εφικτή την αποδοχή της λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι με την παράδοση της Αμμοχώστου η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα έπαιρνε το μήνυμα ειρήνης και για τις άλλες συνεχείς συγκρούσεις, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική προληπτική εμπλοκή του ΟΑΣΕ, αντί της μέχρι τώρα ελλιπούς και ετεροχρονισμένης δραστηριοποίησής του σχετικά με συγκρούσεις της περιοχής.

Τονίζοντας τις διαφορές της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των συγκρούσεων στη Μεσόγειο, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη διευκόλυνσης της έναρξης διαλόγου, την ανάγκη όπως η ΚΣ ΟΑΣΕ διορίσει περαιτέρω Ειδικούς Αντιπροσώπους για την περιοχή, καθώς και την ανάγκη διευκόλυνσης του διαλόγου, ακόμη και στην περίπτωση του ανοίγματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε, τέλος, την έναρξη διακοινοβουλευτικού διαλόγου για το ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου.