Ξενοδοχειακός οργασμός στην Αγία Νάπα

a 22 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 678 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η ανέλπιστη αύξηση στην κίνηση τουρισμού στην Αγία Νάπα λόγω ευνοϊκών συνθηκών από τα προβλήματα που παρουσιάζουν άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί και η φιλοξενία που έτυχαν οι επισκέπτες, έχει ως αποτέλεσμα ξένοι παραθεριστές να μετακινούνται για διακοπές στις περιοχές της Αμμοχώστου. Σε αυτό συντείνουν και οι μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται, όπως η μαρίνα και τα γήπεδα γκολφ, και οι τοπικές Αρχές της Αγίας Νάπας ευελπιστούν ότι θα καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

Το γεγονός αυτό αντιλαμβάνονται και όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό και κυρίως οι ξενοδόχοι, οι οποίοι επιδεικνύουν τον τελευταίο χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Η σοβαρή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος φαίνεται και από την αύξηση των κρατήσεων τη νέα καλοκαιρινή περίοδο. Μεγάλος αριθμός ξενοδόχων λόγω ζήτησης κλινών επενδύουν προσθέτοντας κλίνες σε υφιστάμενα ξενοδοχεία, αλλά και δημιουργώντας νέες μονάδες.

Το τελευταίο διάστημα μόνο για την περιοχή Αγίας Νάπας εγκρίθηκαν 12 αναπτύξεις, ενώ εκκρεμούν τόσο στην Πολεοδομία όσο και στο Τμήμα Περιβάλλοντος για περιβαλλοντική γνωμάτευση αρκετές αιτήσεις που αφορούν ακόμα και την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Στόχος των προτεινόμενων ξενοδοχειακών μονάδων είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν ώστε να συμβάλουν στην περαιτέρω τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της περιοχής και προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Άλλωστε πρόκειται για ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος σε μια προνομιούχα περιοχή της Κύπρου, όπου διαθέτει από τις καλύτερες παραλίες του νησιού.

Το πιο σημαντικό είναι η ποιοτική αναβάθμιση των μονάδων, ακόμα και των μικρότερης κατηγορίας σε αστέρια, έτσι ώστε επισκέπτες από παλιές, αλλά και νέες αγορές να προτιμούν για τις διακοπές τους τα συγκεκριμένα καταλύματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι επενδυτές, εκτός από ξενοδοχεία, προτίθενται να κατασκευάσουν και εστιατόρια, αφού στόχος δεν είναι μόνο η φιλοξενία τουριστών σε ανακαινισμένες μονάδες, αλλά και ο συνδυασμός με την άνετη διαμονή, καθώς και την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς.

Σύσταση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Κατά τη λειτουργία του έργου προτείνεται η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως θερμομονωτικά υλικά και οικοδομικά υλικά μειωμένου συντελεστή θερμοπερατότητας για την κατασκευή των κτηρίων, διπλά υαλοστάσια, φωτισμός με αισθητήρες στους χώρους όπου δεν κρίνεται απαραίτητος ο συνεχής φωτισμός, χρήση συστήματος καρτοδεκτών στα δωμάτια για διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού με την εγκατάλειψή του, αυτόματο σύστημα διακοπής λειτουργίας του κλιματισμού με το άνοιγμα της πόρτας και του παραθύρου, χρήση βελτιωμένης ποιότητας καυσίμων θέρμανσης.

Η περιβαλλοντική Αρχή συστήνει όπως τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια (λαμπτήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις, θερμαντήρες χώρου, θερμαντήρες νερού και άλλος ηλεκτρικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός) είναι υψηλής ενεργειακής τάξης. Παράλληλα, συστήνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακά πλαίσια για παραγωγή ζεστού νερού και φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ηλεκτρισμού).

Ακόμα προτείνεται η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης νερού: αυτόματο σύστημα άρδευσης για τους χώρους πρασίνου, τοποθέτηση φίλτρου σε όλες τις βρύσες και ντουζιέρες ώστε να αυξάνεται η πίεση του τρεχούμενου νερού και ταυτόχρονα να μειώνεται η ποσότητα του, βρύσες ελεγχόμενης ροής στους νιπτήρες, καζανάκια δύο στάσεων στις τουαλέτες.

Τα παραγόμενα υγρά απόβλητα από τον καθαρισμό των υδατοδεξαμενών/πισινών θα πρέπει να διατίθενται στο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Απαγορεύεται η διάθεση των υγρών αποβλήτων σε απορροφητικούς λάκκους/τάφρους.

Τα τηγανέλαια και λίπη από τη λειτουργία κουζίνας, πρέπει να διατίθενται σε αδειοδοτημένους συλλέκτες, όπως και τα άδεια μελάνια ή toner των εκτυπωτών τα οποία θα πρέπει να ξαναγεμίζονται ή να διατίθενται.

Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί συμπιεστής σκουπιδιών θα πρέπει να αδειάζεται τακτικά και να τοποθετηθεί σε σημείο εντός της ανάπτυξης όπου δεν θα δημιουργείται πρόβλημα οσμών στους επισκέπτες του ξενοδοχείου και των παρακείμενων αναπτύξεων.

Εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης υλικών και συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κλπ), τοιουτοτρόπως, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή του από το προσωπικό και τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Υπάρχει ακόμα εισήγηση έτσι ώστε η βαφή των εσωτερικών χώρων να γίνεται με οικολογικά χρώματα.

Με όρους η περιβαλλοντική άδεια

Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέτασε 12 συνολικά αιτήσεις το τελευταίο διάστημα και γνωμάτευσε θετικά βάζοντας συγκεκριμένους όρους. Ιδιαίτερα κατά το στάδιο της λειτουργίας το Τμήμα Περιβάλλοντος στην περιβαλλοντική γνωμάτευση βάζει συγκεκριμένους όρους για την αδειοδότησή τους, που αν τηρηθούν θα είναι προς όφελος των ξενοδόχων, των επισκεπτών, αλλά και περιοχής ευρύτερα. Αυτά αφορούν από τα κλιματιστικά, μέχρι τα απόβλητα, τη χρήση του νερού και την επένδυση στην ενέργεια.

Αναφορικά με τα συστήματα ψύξης και κλιματισμού που θα βρίσκονται στην εγκατάσταση, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να τηρεί τις πρόνοιες του νόμου, περί ορισμένων φθοριούχων αερίων (ανάκτηση, πρόληψη διαρροών, περιβαλλοντική καταστροφή αερίων).

Οι επιχειρηματίες καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του ψυκτικού μέσου/συστήματος που θα επιλέξετε, αφού τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα απαγορεύσεων χρήσης για πλειάδα ψυκτικών μέσων/εξοπλισμού.

Μάρκετινγκ με συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης

Για πολλές μονάδες συστήνεται όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης και εξασφάλιση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος EU ECOLABEL, καθώς και εισήγηση όπως εφαρμοστεί Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) για την ανάπτυξη.

Με την εφαρμογή του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS δίνεται η δυνατότητα για συνεχείς βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές επιδόσεις μιας επιχείρησης, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την ανταγωνιστικότητα τους.

Το λογότυπο του EMAS έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο μάρκετινγκ και πωλήσεων, προωθώντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές επιδόσεις μιας επιχείρησης.

Τα 12 προευινόμενα έργα στην ελεύθερη Αμμόχωστο

● ELEANA HOTEL
Αίτηση εταιρείας Α.Π.ΤΣΟΚΚΗΣ ΕΣΤΕΪΤΣ ΛΙΜΙΤΕΔ για κατεδάφιση υφιστάμενης ανάπτυξης οργανωμένων διαμερισμάτων με καταστήματα και ανέγερση ξενοδοχείου 3* δυναμικότητας 152 κλινών, με κατάστημα και εστιατόριο στην τοποθεσία «Μελίσσι», στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας, επί της Λεωφόρου Κρύου Νερού.

● SEASONS HOTEL
Αίτηση εταιρείας GOLDEN REEF CO LIMITED για κατεδάφιση υφιστάμενου θεματικού πάρκου και προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενα ανεξάρτητα καταστήματα και αλλαγή χρήσης τους σε εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου 3*δυναμικότητας 133 κλινών, στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας, επί της Λεωφόρου Νησί.

● Γ. & Μ. Γέριμος Λτδ
Αίτηση εταιρείας Γ. & Μ. ΓΕΡΙΜΟΣ ΛΤΔ για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 80 δωματίων στην τοποθεσία Χωράφια, στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας, ανατολικά της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

● YIAKIPA PROPERTIES LTD & PETRERI VILLAS LTD
Αίτηση εταιρείας YIAKIPA PROPERTIES LTD & PETRERI VILLAS LTD για προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενη τουριστική μονάδα (τουριστικές επαύλεις, κατάστημα και εστιατόριο) και μετατροπή της σε ξενοδοχείο 3* δυναμικότητας 88 δωματίων / 167 κλινών, με διατήρηση του καταστήματος και του εστιατορίου στην τοποθεσία «Πετρερή», στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας.

● NISSIROS HOTELS
Προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας 2* δυναμικότητας 140 κλινών της εταιρείας NISSIROS HOTELS LTD στην τοποθεσία Χωράφια στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας.

● MELISSA HOTEL
Προτείνεται η ανέγερση ξενοδοχείου 3* (Melissa Hotel), δυναμικότητας 69 δωματίων / 138 κλινών, της εταιρείας Tsolakkis Hotel Ltd, στην τοποθεσία Μελίσσι, στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας, νότια της Λεωφόρου Κρύου Νερού. Η αίτηση υποβλήθηκε από την ΑΝΔΡΕΟΥ ΦΛΩΡΑ & ΑΛΛΟΣ.

● LIZA HOTEL
Προτείνεται η ανέγερση ξενοδοχείου 3* (Liza Hotel) δυναμικότητας 95 δωματίων / 190 κλινών της κας Λουίζας Τσολάκη, στην τοποθεσία Βρύση του Γιώρκου, στην κεντρική τουριστική περιοχή Πρωταρά, στο Παραλίμνι.

● SILACROFT INVESTMENTS LTD
Προτείνεται η ανέγερση ξενοδοχειακής μοναδας 3* δυναμικότητας 212 κλινών της εταιρείας SILACROFT INVESTMENTS LTD, στην τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας της επαρχίας Αμμοχώστου.

● ΣΑΡΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΑΑΚ
Αίτηση για ανέγερση ξενοδοχείου 3* των οικογενειών Σάρδαλου και Ισαάκ, στα διοικητικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου της επαρχίας Αμμοχώστου, στο βορειοανατολικό άκρο του τουριστικού κέντρου της περιοχής Πρωταρά. Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει 248 κλίνες σε 120 δωμάτια.

● ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ HOTEL PROJECT
Προτείνεται η ανέγερση 7ώροφης ξενοδοχειακής μονάδας 4* (Αγία Νάπα Hotel Project) της εταιρείας Z. KOUZALIS DEVELOPER LIMANIKI LTD, στην τοποθεσία Μελίσσι περίπου στο κέντρο της Αγίας Νάπας. Θα περιλαμβάνει 340 κλίνες.

● FREIJ RESORT LIMITED
Αίτηση της εταιρείας «FREIJ RESORT LIMITED», για προσθηκομετατροπές και επέκταση ξενοδοχείου 3* εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας. Η αιτούμενη ανάπτυξη είναι δυναμικότητας 358 κλινών.

● BOUTIQUE HOTEL
Προτείνεται η ανέγερση ξενοδοχείου 3* (Boutique Hotel) δυναμικότητας 108 δωματίων / 216 κλινών των κυρίων Λάμπρου Λάμπρου, Μαρίας Οικονόμου και Άννας Μιχαήλ. Το έργο είναι δυναμικότητας 108 δωματίων και βρίσκεται στην περιοχή «Κρύο Νερό» που εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα του Δήμου Αγίας Νάπας.

Πηγή: Φιλελεύθερος