Το ΔΗ.ΚΟ. προετοιμάζει την έξοδό του από την Κυβέρνηση

a 145 Ειδήσεις
a 2867 Ειδήσεις

Η συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που οδηγεί σε έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, φαίνεται πως τροχιοδρομεί την έξοδο του ΔΗΚΟ από το κυβερνητικό σχήμα. Έντονα επικριτικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη-Έρογλου.

Σε δήλωσή του τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία πολύ κακή βάση».

Κάνει λόγο για «νέα δεδομένα» από την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη «να προχωρήσει σε αυτή την κακή Συμφωνία» σημειώνοντας ότι η Συμφωνία αυτή «συν τοις άλλοις ακυρώνει τις σχετικές αναφορές της προεκλογικής συμφωνίας του κ. Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα».

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει αποφάσεις για το μέλλον της συνεργασίας του κόμματός του στο κυβερνητικό σχήμα.

Στη δήλωσή του ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Από τον περασμένο Δεκέμβριο, και πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες, επισημάναμε τεκμηριωμένα και με σαφήνεια ότι η Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου η οποία ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, επιβεβαιώνει τις υποχωρήσεις που έγιναν την προηγούμενη πενταετία και περιλαμβάνει δυστυχώς και νέες υποχωρήσεις της πλευράς μας.

» Χάρη σε αυτές τις πολλές και σημαντικές υποχωρήσεις, η Τουρκική πλευρά πετυχαίνει με τη σημερινή Συμφωνία τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους.

» Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγνόησε τις πολλές και έντονες εκκλήσεις μας για εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κειμένου.

» Η Συμφωνία αποτελεί γεγονός. Οι τελετές, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των Ηνωμένων Εθνών και η πολυδιαφημιζόμενη “διεθνής στήριξη} από όσους στο παρελθόν μας πίεζαν να δεχτούμε το Σχέδιο Ανάν, επιβεβαιώνουν απλώς τη σημασία της συγκεκριμένης Συμφωνίας και προετοιμάζουν το έδαφος για το σκηνικό πιέσεων που στήνεται σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού.

» Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία πολύ κακή βάση.

» Μια πολύ κακή βάση, που είτε θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα πολύ κακό σχέδιο «κλεισίματος» του Κυπριακού, είτε θα δώσει στην τουρκική πλευρά επιχειρήματα και δυνατότητες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

» Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αυτή την κακή Συμφωνία -η οποία συν τοις άλλοις ακυρώνει τις σχετικές αναφορές της προεκλογικής συμφωνίας του κ. Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα-, θα τεθούν προς συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες».

Η απόφαση ανήκει στα συλλογικά όργανα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τα νεοσυσταθέντα όργανα του ΔΗΚΟ να αποφασίσουν εάν το ΔΗΚΟ θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα αποχωρήσει, προσθέτοντας ότι θα παραθέσει τις θέσεις του επί του θέματος, όταν τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη στη δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Ερωτηθείς εάν το ΔΗΚΟ αποχωρήσει από την κυβέρνηση, κατά πόσο ο ίδιος θα υπακούσει την κομματική απόφαση, ή εάν θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραμείνει στο Υπουργείο του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε «ας προηγηθούν είτε το ένα είτε το άλλο και βλέπουμε».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική», συνέχισε προσθέτοντας ότι έχει δηλώσει προ ημερών ότι προέχει η κυβερνητική συνοχή, καθώς οι προκλήσεις που υπάρχουν στην οικονομία είναι τεράστιες.

«Ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα, νηφάλια, ας αναμένουμε να καταρτιστούν τα σώματα του ΔΗΚΟ, να γίνει συζήτηση για να ληφθούν οι αποφάσεις και θα τοποθετηθώ ενώπιον τους», κατέληξε.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ