Στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης στη Σωτήρα μεταφέρεται το Σαλαμίνιο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου

CEB12 3 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Στον παλαιό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μεταφέρεται το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου για την 7η κατά σειρά διάλεξή του.

CEB12 13 Cities, Νέα Αμμοχώστου

Η διάλεξη θα είναι αφιερωμένη στον Ναό και εισηγητές θα είναι ο κ. Γιώργος Φιλοθέου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η κυρία Μαρία Παρανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

CEB14 2 Cities, Νέα Αμμοχώστου

Θέμα της διάλεξης: «Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην Κύπρο. Ανασκαφές στη Βασιλική της Σωτήρας Αμμοχώστου».

CEB15 2 Cities, Νέα Αμμοχώστου

Η διάλεξη ξεκινάει στις 10:30, ενώ ώρα προσέλευσης ορίστηκε η ώρα 10:15.

Για όσους παρακολουθούν τον κύκλο των διαλέξεων οι παρουσίες/υπογραφές θα ληφθούν εκεί πριν την έναρξη της διάλεξης.

Οι εισηγητές:

Γιώργος Φιλοθεου
Ο κ. Γιώργος Φιλοθεου ειναι Αρχαιολογικός Λειτουργός Α’ του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Υπηρέτησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδας και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Εργάστηκε ως υπεύθυνος για τη συγκρότηση του Εικονοφυλάκιου των Ιερών Μονών Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη και Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος. Έχει κάνει σημαντικό αριθμό επιστημονικών ανακοινώσεων σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.



Αν. Καθηγήτρια Μαρια Παρανή
Η Καθ. Μαρία Παρανή είναι Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Βασικές σπουδές έκανε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, 1991) και μεταπτυχιακές σπουδές στο University College London (M.A. Αρχαιολογία 1993) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη, 2000). Υπήρξε υπότροφος στις Βυζαντινές Σπουδές στο Dumbarton Oaks, Washington D.C. (2001-2002)και Hannah Seeger Davis Post-Doctoral Research Fellow στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του
Πανεπιστημίου του Princeton (2002-2003). Έχει σημαντικές δημοσιεύσεις, ενώ έχει επιμεληθει τρεις τόμους πρακτικών συνεδρων. Από τον Μάιο του 2014, έχει αναλάβει τον συντονισμό του ερευνητικού προγράμματος “Ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου: Ιστορία Αρχιτεκτονική – Τοιχογραφίες”, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.


a 15 Cities, Νέα Αμμοχώστου

Υπενθυμίζουμε ότι το SotiraNews πρώτο δημοσίευσε ρεπορτάζ για τις σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές στον παλαιό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος:

Έρευνα του Παν. Κύπρου για την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης στη Σωτήρα


Με μεγάλο ενδιαφέρον παράλληλες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σωτήρα


Ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο μικροσκόπιο

Φιλελεύθερος: “Ανακαλύφθηκε εκκλησία 4ου-5ου μ.Χ. αιώνα στη Σωτήρα”

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”

SotiraNews