Με το ιταλικό μοντέλο προχωρεί ο διάλογος για τους Δήμους

CEB1 15 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με τον νέο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αλέξης Γαλανός. Δήλωσε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση προχωρεί με βάση το ιταλικό μοντέλο που προνοεί συμπλέγματα Δήμων και συνένωση υπηρεσιών.

CEB1 1704 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων την Τρίτη, ο κ. Γαλανός είπε πως η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει νομοσχέδιο στη Βουλή, με την Ένωση Δήμων να συνεχίζει παράλληλα τις επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να βρεθούν κάποιες συναινετικές λύσεις σε αυτό.

Παραδέχθηκε πως υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις αυτές, λέγοντας πως σημαντικά νομικά κενά και παραλείψεις έγιναν αποδεκτά και αφαιρέθηκαν επίμαχα σημεία που αφορούσαν στη μελλοντική λειτουργία των Δήμων.

«Υπάρχει μια γενικότερη συναντίληψη ότι προχωρούμε με το ιταλικό σχέδιο, όχι κατά γράμμα, αλλά σε ό,τι αφορά την εξελικτική μορφή των συμπλεγμάτων», είπε.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, το μοντέλο που προωθείται προνοεί τη λύση συμπλεγμάτων τριών ειδών, Δήμων, κοινοτήτων καθώς και μεικτών. Πρόσθεσε πως το ποια θα είναι τα συγκεκριμένα συμπλέγματα θα καθοριστεί με κανονισμούς, που θα προχωρήσουν ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο.

Συμπλήρωσε πως συζητείται ακόμα το θέμα των επαρχιακών συμπλεγμάτων και μιας ενιαίας πολεοδομικής αρχής με βάση επαρχιακά συμπλέγματα, ενώ ο υπουργός έθεσε θέμα ενιαίας πολεοδομικής και οικοδομικής αρχής. Είπε πως το σημαντικό είναι να δοθεί βάθος χρόνου υλοποίησης και εξέλιξης του νέου μοντέλου.

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα οικονομικά των Δήμων, λέγοντας πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει με το νέο μοντέλο εάν δεν υπάρξει μια ριζική διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι. Η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, όπως είπε, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Πηγή: Φιλελεύθερος