Επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα των αποχετευτικών

CEB1 156 Ειδήσεις
CEB1 1070 Ειδήσεις

Φιλικές παραινέσεις μέχρι και απειλές έχουν δεχθεί όργανα των εποπτικών Αρχών που διερευνούν τα δύο μεγάλα σκάνδαλα στα αποχετευτικά Λευκωσίας και Λάρνακας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα η Σημερινή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρεμβάσεις έγιναν από εμπλεκόμενους.

Σε άλλες περιπτώσεις οι “φιλικές παραινέσεις” έγιναν από υψηλά ιστάμενα κομματικά στελέχη. Σκοπός τους είναι φυσικά να πέσουν οι υποθέσεις στα “μαλακά”.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις φαίνεται να αποτυγχάνουν, καθώς η πληροφόρηση της Σημερινής είναι ότι οι δύο έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μάλιστα έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία – ικανά για να κάνουν κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους.
Συγκεκριμένα, και στις δύο υποθέσεις έχουν εντοπιστεί δαιδαλώδεις συναλλαγές μαύρου χρήματος και ύποπτες καταθέσεις σε λογαριασμούς προσώπων που κατείχαν θέσεις – κλειδιά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των Αποχετευτικών Λευκωσίας και Λάρνακας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες στους ανακριτές να περιοριστούν στη λήψη καταθέσεων και να μην προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Τα δύο διερευνώμενα σκάνδαλα μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα που όταν θα σκάσει, θα πλήξει πολλούς, καθώς μακρύς είναι ο κατάλογος των εμπλεκομένων.

Θεωρούνται ύποπτοι:

– Πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι υπό την ιδιότητά τους και ως μέλη των Συμβουλίων των Αποχετευτικών Λευκωσίας και Λάρνακας
– Εργολάβοι
– Σύμβουλοι Μηχανικοί
– Και άλλα πρόσωπα

Οι κομπίνες που στήθηκαν στα αποχετευτικά ήταν καλοστημένες και τα διερευνώμενα αδικήματα, όπως σωρεία διερευνώμενων αδικημάτων:

– Δεκασμός δημόσιου λειτουργού
– Κατάχρηση εξουσίας
– Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά
– Αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους
– Παράνομη νομιμοποίηση εσόδων – Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

Ενδεικτική για τις ατασθαλίες και την κακοδιαχείριση του παρελθόντος στα Αποχετευτικά είναι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κακοτεχνίες και υπεπληρωμές

Για τα Αποχετευτικά Λευκωσίας και Λάρνακας η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις πολλές κακοτεχνίες στα έργα και τις υπερπληρωμές συμβολαίων.

Μεταξύ των διαφόρων περιπτώσεων, είναι συγκεκριμένο συμβόλαιο που υπέγραψε το Συμβούλιο Αποχετευτικού Λευκωσίας.

Ενώ το αρχικό ποσό του συμβολαίου ήταν δεκαεπτά εκατομμύρια οκτακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ, Σύμβολοι Μηχανικοί πιστοποίησαν να πληρωθεί ο εργολάβος άλλα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, εκτίναξαν το τελικό κόστος κατά 43, 6% και παρά τις πολλές κακοτεχνίες στο έργο.

Το “μάρμαρο”, τόσο για τις μεγάλες οικονομικές ζημιές, όσο και για τις κακοτεχνίες στα έργα, αναπόφευκτά, πληρώνουν οι πολίτες.

Ουσιαστικές εξελίξεις στις έρευνες αναμένονται σε έναν ή και περισσότερους μήνες, όπως μας λέχθηκε, καθώς συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από την Αστυνομία και το “ξεσκόνισμα” τραπεζικών λογαριασμών από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πηγή: SigmaLive