Αποκαλυπτικό: Τα “Όχι” της Κύπρου προς την Κομισιόν (βίντεο)

a 5 Ειδήσεις
a 6117 Ειδήσεις

Έγγραφο απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, στα κόμματα

Τρία «όχι» λέει η κυβέρνηση, στις επτά συστάσεις της Κομισιόν επιβεβαιώνοντας την αντιπολίτευση ότι δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές επιταγές για την οικονομία… 

Τα όχι που καταγράφονται στο έγγραφο που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στα κόμματα. Όχι λέει στη σύσταση για εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών ιδρυμάτων με τις εμπορικές τράπεζες και η αιτιολόγηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι:

Το εποπτικό πλαίσιο των ΣΠΙ έχει πλήρως εναρμονιστεί και είναι στο ίδιο επίπεδο με εμπορικές τράπεζες. Ο αριθμός των ΣΠΙ έχει μειωθεί σημαντικά και διεξάγονται καθημερινοί έλεγχοι.

Στη σύσταση για εναρμόνιση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η αιτιολόγηση του όχι είναι:

Έχει ήδη υιοθετηθεί σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων με αλλαγές στα επαγγελματικά σχέδια συνταξιοδότησης του δημοσίου. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη δημοσιονομική επίπτωση από την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Η πραγματική ηλικία αφυπηρέτησης στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου αφυπηρέτησης στην ΕΕ.

Στη σύσταση για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων το όχι στηρίζεται, στο ότι:

Η Κύπρος σε σχέση με άλλα κράτη μέλη έχει περιορισμένο αριθμό κλειστών επαγγελμάτων και δεν υπάρχει νομική δέσμευση για να προχωρήσει η Κύπρος, πέραν των προνοιών της οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών.

Οι υπόλοιπες τέσσερις συστάσεις αντιμετωπίζονται θετικά από το το Υπουργείο Οικονομικών. Σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ υπενθυμίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού για υιοθέτηση του.

Ξεχωρίζει η απάντηση στη σύσταση για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μεταρρύθμιση της ΑΤΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι έχουν γίνει βήματα προόδου με παγοποίηση της καταβολής, σημειώνοντας ότι θέση της Κύπρου είναι ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα.

Καταγράφει πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του διαλόγου για αναπροσαρμογή του τρόπου καταβολής της ΑΤΑ ώστε να γίνει πιο δίκαιη και ισορροπημένη.


Πηγή: ΑΝΤ1