“Στο πλευρό της Κύπρου θα στέκεται η Ελλάδα” υποσχέθηκε ο Παπαδήμος

a 385 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7385 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΗ Ελλάδα θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας… 

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο «υποδηλώνει για άλλη μια φορά την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι κοινή και σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση, συμπλήρωσε, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαιρέτισε τις άοκνες, όπως είπε, προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επιτυχία των απευθείας συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κυπριακής ιδιοκτησίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε περαιτέρω ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά, καθώς για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων χρειάζεται να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και διάθεση συμβιβασμού και από τα δύο μέρη.

Τόνισε ότι οι ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της άλλης πλευράς, οι εκδηλώσεις επιθετικής ρητορείας και οι επανειλημμένες απόπειρες διχοτομικών, εναλλακτικών «Σχεδίων Β», υπό τη δαμόκλειο σπάθη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως συμβάλλουν στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου.

Αναφερόμενος στην ανάληψη από τη Λευκωσία της Προεδρίας της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η Κύπρος προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς και εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία της.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη την εμπειρία αρκετών επιτυχημένων ευρωπαϊκών προεδριών, πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών.

Τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς το λαό και την Κυβέρνηση της Ελλάδας για την έμπρακτη και συνεχή στήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Παπαδήμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για το προσωπικό του ενδιαφέρον στον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου.

Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την ΕΕ, ενώ αναφορικά με την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις στοχεύσεις της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της στην προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Παπαδήμο για την πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά, λόγω της αδιαλλαξίας και των συνεχών προκλήσεων της τουρκικής πλευράς και τον διαβεβαίωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, ο στόχος μας παραμένει αμετάθετος.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του, ο κ. Παπαδήμος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, και θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ