Ικανοποίηση Ισραήλ για τα κοιτάσματα της Κύπρου

a 40 Ειδήσεις
a 7523 Ειδήσεις
Την ικανοποίηση του Ισραήλ όσον αφορά τα ευρήματα του κοιτάσματος της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθούν ακόμα περισσότερα, εξέφρασε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου, ο οποίος διαμήνυσε μέσα από το συνέδριο ενέργειας του Economist, στην Αθήνα, ότι ο άξονας Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα «μπορεί να παράσχει μια ‘άγκυρα’ σταθερότητας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική» για την ευρύτερη περιοχή… 

Ο κ. Λαντάου επεσήμανε ότι η κοινή παρουσία των τριών υπουργών στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος «αποτελεί σημείο – κλειδί» για τις σχέσεις των τριών χωρών.

Όσον αφορά τις εξαγωγές του φυσικού αερίου και πώς μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Λαντάου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ύπαρξης μίας μονάδας για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο, καθώς και την εναλλακτική που έχει συζητηθεί και αφορά στη σύνδεση «μέσω αγωγών φυσικού αερίου από κάποια κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα και βεβαίως από την Ελλάδα στην Ευρώπη», γεγονός που θα δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να διασυνδεθεί με την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται υπό συζήτηση.

Ο Ισραηλινός υπουργός αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ των εταιριών ηλεκτρισμού Κύπρου και Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα να ποντιστεί στο μέλλον ένα καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρισμό στην Κύπρο από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι μελετάται ένα αντίστοιχο καλώδιο από το Ισραήλ στην Κύπρο, από την Κύπρο στην Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λαντάου σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα επίπεδα διασύνδεσης μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρισμό που θα παράγεται από το φυσικό αέριο, ως «εφεδρική εναλλακτική».

Ο ίδιος μετέφερε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η «λεκάνη της Μεσογείου» περιλαμβάνει περισσότερα από 35 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 40% των οποίων αφορά στο Ισραήλ, ενώ απηύθυνε έκκληση στο δυτικό κόσμο «να απαγκιστρωθεί από τις επενδύσεις πετρελαίου».