“Κόκκινος συναγερμός” στη Λευκωσία λόγω τουρκικών προκλήσεων

a 141 Ειδήσεις
a 2061 Ειδήσεις

Κόκκινο συναγερμό σήμανε στη Λευκωσία η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δεσμεύσει με οδηγία προς ναυτιλλομένους περιοχές στα τεμάχια 2, 3 και 9 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που στην κυπριακή ΑΟΖ τουρκικά πολεμικά σκάφη συνεχίζουν να παρενοχλούν τις δραστηριότητες της ΕΝΙ.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα Σύνοδο Αρχηγών, για συζήτηση μέτρων αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, το ΥΠΕΞ επεξεργάζεται σειρά διπλωματικών, νομικών και πολιτικών μέτρων και δράσεων προς αντιμετώπιση της κατάστασης, μη αποκλειομένης και της διακοπής των συνομιλιών. Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση ως τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη από την εποχή του καθορισμού της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκαθαρίζοντας πως οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ εξέφρασε την ευχή, στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης των κομμάτων.

Πακέτο από 30 μέτρα

Τα μέτρα, διευκρίνισε, αποφασίστηκαν το περασμένο Σάββατο σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και λειτουργών των Υπουργείων, ενώ πρόσθεσε πως αυτά τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων στη σημερινή σύσκεψη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Κυβέρνηση εξετάζει αυτήν τη στιγμή πακέτο από 30 μέτρα και δράσεις, προς αποτροπήν των τουρκικών ενεργειών, και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε, επιπρόσθετα, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει τις αποφάσεις του όταν ενώπιόν του τεθούν όλες οι εισηγήσεις και θα κάνει τις επιλογές του την ώρα που πρέπει, και σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις προκλήσεις, όπως αυτές θα διαμορφωθούν».

Ασύμβατη με διεξαγωγή συνομιλιών

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Κυβ. Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος προειδοποίησε πως η παρενόχληση, με οποιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας που δραστηριοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ύστερα από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών.

Η ενέργεια της Τουρκίας, πρόσθεσε, συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στερείται κάθε νομιμότητας, ξεκαθαρίζοντας πως η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας επηρεάζει και τις συνομιλίες.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε από την Παρασκευή σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και σε χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει και έχουν αναφερθεί δημόσια στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση συνεχίζουν να αξιολογούν την κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σοβαρή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτρο που εξετάζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα είναι η ακύρωση της μεθαυριανής συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη μέχρι… νεωτέρας, κάτι που θα στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, αλλά όχι η αποχώρηση από τις συνομιλίες -γεγονός που θα δημιουργούσε άλλες περιπλοκότητες για την πλευρά μας-, έως ότου η Άγκυρα υποχωρήσει από τις εξαγγελθείσες προθέσεις της.

Συντονισμός Λευκωσίας – Αθήνας

Την ίδια ώρα, σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα, προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν τα περαιτέρω διαβήματα και μέτρα, με συντονισμό κινήσεων από τις δύο Κυβερνήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Ι. Κασουλίδης, με τον ΥΠΕΞ της ελληνικής κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο.

Ρητορικώς, «αψυχολόγητη ενέργεια»

Όπως ανέφερε στη «Σ» καλά ενημερωμένη πηγή, η κατάσταση προβάλλει ως ιδιαίτερα κρίσιμη, και ως τέτοια αξιολογείται και αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση. Με ανάλογο τρόπο, πρόσθεσε, τοποθετείται ενώπιον των ξένων συνομιλητών μας, οι οποίοι «εκφράζουν πλήρη κατανόηση προς τις κυπριακές θέσεις», θεωρώντας την τουρκική ενέργεια ως «εντελώς αψυχολόγητη, απαράδεκτη και επικίνδυνη» για ολόκληρη την περιοχή.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι η εξαγγελία και η διαφαινόμενη πρόθεση των Τούρκων σηματοδοτεί μια εξαιρετικά απρόβλεπτη και επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία πρέπει να αποτραπεί.

Όσον αφορά το τι αναμένει, σε πρακτικό, πλέον, επίπεδο και επίπεδο ουσίας η κυπριακή κυβέρνηση, επισήμανε ότι, «αναμένουμε, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, την αμερικανική αντίδραση, καθώς και την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων», όχι απλώς με ρητορικές τοποθετήσεις, αλλά με έμπρακτες ενέργειες, που να έχουν συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα. «Και είναι, τώρα, η κατάλληλη ευκαιρία», υπογράμμισε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και, κυρίως, οι Αμερικανοί, όσα έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένως για την κυπριακή ΑΟΖ, να τα κάνουν πράξη».

Στο θέμα, ακριβώς, των αμερικανικών διαβεβαιώσεων περί προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας πως «ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ενεργειών των ΗΠΑ, είναι κάτι που θα το δείξουν στην πράξη τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν τις προσεχείς εβδομάδες. Μιλούμε για μία περίοδο έντασης, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου», ανέφερε.

Η Τουρκία να αισθανθεί το κόστος

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο χθεσινοβραδινό δελτίο του «Μέγα», ο Κυβ. Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος των μέτρων που θα ληφθούν είναι η Τουρκία, αλλά και η τ/κ κοινότητα να αισθανθούν το κόστος τέτοιων προκλητικών ενεργειών, που αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Διευκρίνισε, στο πλαίσιο αυτό, ότι τα υπό εξέτασιν μέτρα περιλαμβάνουν και ανάληψη δράσεων που αφορούν και τις σχέσεις με την τ/κ κοινότητα, καθώς η τ/κ ηγεσία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Γιατί τώρα;

Πολιτικοί αναλυτές, μιλώντας για τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε για τη δημιουργία μιας «μείζονος κρίσης στην περιοχή της Αν. Μεσογείου με διακύβευμα την ενέργεια», επισήμαναν ότι η Άγκυρα, λόγω των διαμορφούμενων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αισθάνεται σε δυσχερή θέση, αναζητώντας τρόπους αντίδρασης. Τρόπους αντίδρασης, οι οποίοι συνδέονται με την εντεινόμενη αποξένωσή της από τις κύριες δυνάμεις της περιοχής – Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος -, σ’ ένα γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναβαθμίζεται ολοένα η σημασία της Κύπρου.

Σημείωσαν, επιπρόσθετα, πως, ενδεχομένως, οι Τούρκοι να επιζητούν, με κάθε τρόπο, τη μη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο αναβάθμισης του ψευδοκράτους, και επιλέγουν την τακτική δημιουργίας προβλημάτων.

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξαν για τη δημιουργία «εμπλοκής», επισημαίνουν ότι το εκρηκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα καθιστούσε, ipso facto, υποδεέστερης σημασίας οιαδήποτε κρίση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ, ενδεχομένως, θεωρούν πως ο «αναβαθμισμένος ρόλος» που καλούνται να αναλάβουν στο πλαίσιο της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, τους θέτει στο «απυρόβλητο».

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ