Τιμές που… ζαλίζουν σε τουριστικά καταλύματα και παραλίες

blogger image 767279671 Ειδήσεις

blogger image 767279671 ΕιδήσειςΤιμές που… ζαλίζουν καταγράφονται στον κατάλογο που δημοσιοποίησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) και αφορούν τις τιμές προϊόντων σε διάφορα υποστατικά, τουριστικά παραλιακά καταλύματα και κέντρα αναψυχής. Μάλιστα, καλό θα ήταν το κοινό προτού εκδράμουν είτε στο κέντρο της πόλης τους είτε σε κάποιο παραλιακό μέτωπο, να ρίξουν μια ματιά στον σχετικό κατάλογο, για να ξέρουν τουλάχιστον πού να… αράξουν. Εκείνο, όμως, που προκαλεί ερωτήματα είναι ότι ο ΚΟΤ σε σχετική ανακοίνωσή του υποδεικνύει πως οι τιμές που αναφέρονται, περιλαμβάνονται στους επιμέρους εγκεκριμένους από τον Οργανισμό τιμοκαταλόγους. Ωστόσο, το γεγονός πως ο ΚΟΤ δίνει την ευκαιρία στο κοινό να πληροφορηθεί αυτές τις τιμές, παλαντζάρει κάπως τα πράγματα, μιας και οι καταναλωτές μπορούν να προφυλαχθούν από φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού με βάση τον κατάλογο του Οργανισμού, δεν είναι λίγα τα υποστατικά στα οποία τα προϊόντα κοστίζουν ο κούκος… αηδόνι!

Οι τιμές συνοπτικά

Βάσει του καταλόγου που δημοσιοποίησε ο ΚΟΤ, ένα μπουκαλάκι νερό μισού λίτρου πωλείται από πενήντα σεντ (φυσιολογική τιμή) έως και 3,2 ευρώ. Το δε μεγάλο μπουκάλι νερού, ενός λίτρου, διατίθεται προς 1,5 με έξι ευρώ. Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, 250 ml, διατίθεται προς 1,2 με έξι ευρώ, ενώ το φραπέ (νερό, καφές και κάποτε ζάχαρη ή/και γάλα) πωλείται 1,5 με 6,4 ευρώ, τη στιγμή που τα υλικά για να φτιαχτεί μπορεί να στοιχίζουν το πολύ 20-25 σεντ.Ένας καφές κυπριακός, εξάλλου, στοιχίζει στην Κύπρο ένα με τεσσεράμισι (4,5) ευρώ, ενώ η παρασκευή του μπορεί να στοιχίσει και δέκα σεντ. Το τενεκεδάκι αναψυκτικού, βάσει τον κατάλογο, κοστίζει 1,3 με τέσσερα ευρώ, ενώ το τενεκεδάκι μπίρας 330 ml στοιχίζει δύο με έξι ευρώ, αναλόγως της περιοχής και της… κλάσης-φήμης του καταλύματος/κέντρου αναψυχής. Εκεί, όμως, που διακρίνεται εξόφθαλμα η αισχροκέρδεια κάποιων είναι στις τιμές τις οποίες διαθέτουν ένα απλό μπέργκερ με πατάτες. Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, πωλείται σε καταλύματα/κέντρα αναψυχής από πέντε ευρώ έως και 16,5 ευρώ, δηλαδή τρεις φορές ακριβότερα.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωσή του ο ΚΟΤ αναφέρει πως κατάρτισε σε ηλεκτρονική μορφή κατάλογο με τιμές χρέωσης ειδών ευρείας κατανάλωσης σε 157 διαφορετικά υποστατικά, σε παραλιακά κέντρα αναψυχής και τουριστικά καταλύματα και οδηγό διακοπών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΟΤ, οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι καταταγμένες από τον ΚΟΤ και οι τιμές που αναφέρονται, περιλαμβάνονται στους επιμέρους εγκεκριμένους από τον Οργανισμό τιμοκαταλόγους.Πρόσθετα διευκρινίζεται ότι «με βάση τις πρόνοιες της περί Κέντρων Αναψυχής Νομοθεσίας, οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι αναρτημένοι σε περίοπτο μέρος για ενημέρωση των δυνητικών πελατών, ενώ για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται πρέπει να εκδίδεται στον πελάτη – καταναλωτή αναλυτικός λογαριασμός.Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προτρέπει τους καταναλωτές να διατρέξουν τον κατάλογο τιμών και τον οδηγό στην ιστοσελίδα: www.visitcyprus.biz (Ενότητα: Ανακοινωθέντα) ή www.visitcyprus.com (Ενότητα: Στοιχεία για την Κύπρο). Για πρόσθετη πληροφόρηση, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα κεντρικά γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, στο τηλέφωνο 22691100», αναφέρει περαιτέρω ο ΚΟΤ.

Τα δικαιώματά μας

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο ΚΟΤ εξέδωσε και Οδηγό Διακοπών, ο οποίος διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και με αυτόν πληροφορούνται οι καταναλωτές αναφορικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια απόλαυσης διακοπών στην Κύπρο, όπως αυτά πηγάζουν από συναφείς Νομοθεσίες και Κανονισμούς. Ο ΚΟΤ αναφέρει ότι ο Οδηγός χωρίζεται σε 3 ενότητες, με τη μία να ενημερώνει για τη διαδικασία κράτησης με οδηγίες διαμονής σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τη δεύτερη να παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση για την επίσκεψη στα κέντρα αναψυχής και την τρίτη ενότητα να παρέχει πληροφόρηση για τον περιβάλλοντα χώρο στις παραλίες.

Για ξενοδοχεία

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, ο ΚΟΤ αναφέρει πως η διαδικασία κράτησης δωματίου είναι απλή. Μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου, μέσω ιστοσελίδας ή μέσω ταξιδιωτικού γραφείου. Όταν η κράτηση γίνεται τηλεφωνικώς, ή μέσω ιστοσελίδας, καλό θα ήταν να ζητάτε γραπτή ή ηλεκτρονική επιβεβαίωση από μέρους του ξενοδοχείου με λεπτομέρειες της κράτησης, η οποία να παρουσιάζεται κατά την άφιξή σας στο ξενοδοχείο.Τονίζει, παράλληλα, πως τα ξενοδοχεία δεν δικαιούνται να ζητήσουν από τον πελάτη ελάχιστη διάρκεια παραμονής, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι ξενοδόχοι δικαιούνται να απαιτήσουν προκαταβολή. Στις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες γίνεται κράτηση και καταβάλλεται προκαταβολή, αλλά λόγω έκτακτων περιστάσεων ο πελάτης ακυρώνει τη διαμονή, ο ξενοδόχος είναι υπόχρεος να επιστρέψει την προκαταβολή, εάν η ειδοποίηση ακύρωσης από πλευράς πελάτη γίνει τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από την ημερομηνία άφιξής του στο ξενοδοχείο. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει, ο πελάτης οφείλει να αποζημιώσει τον ξενοδόχο με ποσό ίσο με τρεις (3) διανυκτερεύσεις για την καλοκαιρινή περίοδο και μία (1) διανυκτέρευση για τη χειμερινή περίοδο.

Στα κέντρα αναψυχής

Αναφορικά με τα κέντρα αναψυχής, μεταξύ άλλων ο ΚΟΤ τονίζει πως όλα τα κέντρα αναψυχής έχουν υποχρέωση εξασφάλισης άδειας λειτουργίας και ελέγχονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής τα καφενεία, τα καταστήματα take away, τα κυλικεία και οι καντίνες. Τονίζει, επιπλέον, πως τα κέντρα αναψυχής οφείλουν να διατηρούν εγκεκριμένο από τον ΚΟΤ τιμοκατάλογο, να είναι γραμμένος και στην ελληνική γλώσσα, και να περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα προϊόντα προς κατανάλωση.Ο ΚΟΤ επισημαίνει παράλληλα πως η μη έκδοση απόδειξης είναι παράνομη, ενώ υποδεικνύει πως τα ανήλικα παιδιά απαγορεύεται να εισέρχονται σε νυκτερινά κέντρα αναψυχής, εκτός κι αν συνοδεύονται από τον γονέα τους.

Τα δικαιώματα στις παραλίες

Για την παραλία, ο ΚΟΤ υπογραμμίζει πως αρμόδιος και άμεσος φορέας για τη διαχείριση των παραλιών είναι η Τοπική Αρχή, και οφείλει να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την καθαριότητά τους, εφόσον αυτές εμπίπτουν στα όριά της. Όσον αφορά την καθορισμένη τιμή στην οποία πρέπει να διατίθενται τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες, ο ΚΟΤ τονίζει πως ανέρχεται στα 2,5 ευρώ το τεμάχιο. Η τιμή αυτή ισχύει, ξεκαθαρίζει ο Οργανισμός, μόνο για κρεβατάκια και ομπρέλες που βρίσκονται σε παραλίες, ενώ για κρεβατάκια που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους οι τιμές είναι ελεύθερες.Επισημαίνει, παράλληλα, πως τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες πρέπει να καταλαμβάνουν το ήμισυ της έκτασης της παραλίας, ενώ υποδεικνύει πως οι αθλοπαιδιές στην παραλία επιτρέπονται μόνο σε καθορισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό σημεία. Τονίζει δε πως απαγορεύεται το λούσιμο και η διακίνηση ζώων στις παραλίες, εκτός κι αν υπάρχουν οριοθετημένες και καθορισμένες από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών παραλίες για διακίνηση και λούσιμο σκύλων.ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Τιμές σε τουριστικά παραλιακά καταλύματα και κέντρα αναψυχής
Προϊόν Τιμές €


Νερό (500 ml) 0,9 – 3,2
Νερό (1 λίτρο) 1,5-6
Χυμός πορτοκάλι (250 ml) 1,2 – 6 (200 ml)
Φραπέ 2,2 – 6,4
Καφές κυπριακός 1 – 4,5
Αναψυκτικό (330 ml) 1,5 – 4
Μπίρα (330 ml) 2 – 6
Μπέργκερ με πατάτες 5 – 16,5

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Τιμές σε καφετερίες παγκύπρια
Προϊόν Τιμές €


Νερό (500 ml) 0,5 – 2
Χυμός πορτοκάλι (250 ml) 2 – 5,2
Φραπέ 1,5 – 4,5
Καφές εσπρέσο 1 – 3,5
Καπουτσίνο 2 – 4,5
Καφές κυπριακός 1 – 3
Φίλτρου 2 – 5,5
Τσάι 2 – 4,3
Αναψυκτικό (330 ml) 1,3 – 4