Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το Κυπριακό αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου

a 97 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3214 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Για τις προσπάθειες που γίνονται για έναρξη των διαπραγματεύσεων και για το θέμα της Αμμοχώστου ειδικότερα ενημέρωσε τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό.

Σε δηλώσεις ο κ. Γαλανός είπε ότι έτυχαν “πλήρους κατατόπισης” από τον Πρόεδρο τόσο για το θέμα της Αμμοχώστου και για τις κινήσεις και προσπάθειες που κάνει ο Πρόεδρος, όσο και για το Κυπριακό γενικότερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση στην οποία προέβησαν μαζί με τον Τουρκοκύπριο λεγόμενο δήμαρχο της Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλπ.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου έκανε λόγο για “προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης της ανακοίνωσης”.

Σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια ανακοίνωση “για επιστροφή του περίκλειστου μέρους της Αμμοχώστου από δύο δημάρχους”, ο κ. Γαλανός είπε ότι η ανακοίνωση “είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και προς τα έσω και προς το εξωτερικό”.

Όπως ανέφερε, η ανακοίνωση θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία “θα σημειώσουν ότι έχει ξεπεραστεί ο μύθος ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν μαζί και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο”.

Είπε ακόμα ότι η κοινή ανακοίνωση ήταν “μια πολύ σωστή κίνηση στο Κυπριακό” που “μελλοντικά θα δώσει τη δυναμική που θέλουμε”.

Ο κ. Γαλανός χαιρέτισε το “πολιτικό θάρρος” του κ. Καγιάλπ “να έρθει και να δώσουμε τα χέρια και να πει ‘γυρίστε στην πόλη σας με βάση τα ψησίματα του ΟΗΕ”.

Πρόσθεσε ότι “είναι καιρός και εμείς να φύγουμε από τα μικρά και τα μίζερα και να δούμε το μέλλον για τα παιδιά μας και να μη μένουμε εγκλωβισμένοι σε διάφορες δοξασίες, σε προκαταλήψεις και συνθήματα”.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Γαλανός κάλεσε όσους δεν θέλουν λύση να το πουν ξεκάθαρα. Είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες, είπε χαρακτηριστικά.