Έκκληση για ενότητα απηύθυνε τη Δευτέρα από τη Δερύνεια ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.
Σε ανοικτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια, με αφορμή τα 43 χρόνια από την κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Αλέξης Γαλανός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου υιοθέτησε ψήφισμα 8 σημείων το οποίο αναφέρει:
1. Εμείς το ΔΣ του Δήμου Αμμοχώστου στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού και στην ομαλή συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
2. Επαναβεβαιώνουμε την πάγια θέση μας για στήριξη των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής του ομάδας που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία .
3. Τονίζουμε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας Ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντεκτάς της 19ης/5/1979.
4. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι διαφωνούμε με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo και δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας.
5. Καλούμε για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550/1984 και 789/1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντεκτάς, τα ψηφίσματα, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική παράγραφο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της.
6. Προσκαλούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης, κάτι που αν συμβεί, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ μας και θα επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες για τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος και την επίτευξη συνολικής λύσης. Έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώσουμε την πατρίδα μας διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία και πραγματική ανεξαρτησία.
7. Απευθύνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας. Ιδιαίτερα τους καλούμε να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλία για εφαρμογή των Ψηφισμάτων 550/1984 και 789/1992 του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποδοθεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών όπως προνοούν τα πιο πάνω ψηφίσματα.
8. Καλούμε τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για όλους τους Κυπρίους.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το οδόφραγμα Δερύνειας όπου έγινε επίδοση του ψηφίσματος σε εκπρόσωπο της UNFICIP.
Την ίδια στιγμή σε γραπτή Δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρει οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις πέραν και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, σε μια ειλικρινή συνεργασία προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας που εδώ και 43 χρόνια, ανεξαρτήτως του ποιοι βρίσκονταν στην εξουσία, παραμένει άκαμπτη.
Discussion about this post