Πτηνολογικός: Ξεκάθαρο «όχι» της Ευρώπης στην επιλεκτική θήρευση αμπελοπουλιών

a 11 Ειδήσεις
Η κάθετη αντίθεση στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιτρέψει το κυνήγι αμπελοπουλιών, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου που υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, αποδεικνύεται ότι στηριζόταν σε μια ορθή βάση αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

a 1064 Ειδήσεις

Ο Σύνδεσμος δηλώνει δικαιωμένος από το γεγονός ότι μαζί με άλλους οργανισμούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους για στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιτρέψει το κυνήγι αμπελοπουλιών, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου που υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Η δικαίωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έρχεται με τη δημοσιοποίηση της αρνητικής απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία που στάλθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι ο «εναλλακτικός σχεδιασμός» για επιλεκτικό κυνήγι των αμπελοπουλιών δεν μπορεί να προχωρήσει αφού δεν πληρούνται τα κριτήρια που προϋποθέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Διατήρηση των Άγριων Πτηνών και συνεπώς το αμπελοπούλι παραμένει προστατευόμενο είδος, ενώ το κυνήγι αμπελοπουλιών και η παγίδευση πουλιών απαγορεύονται.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το Υπουργικό Συμβούλιο να αποσύρει άμεσα τον «εναλλακτικό σχεδιασμό» και να εφαρμόσει τα υπόλοιπα στοιχεία της πρότασης που υιοθετήθηκαν. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία απορρέουν από το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μεταξύ 2013-14 και το οποίο βασίζεται σε μια πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη παγίδευση, θανάτωση και εμπορία άγριων πτηνών.

Εκτιμούν ότι ο «εναλλακτικός σχεδιασμός» που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο του προκάλεσε μεγάλη ζημιά σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού δημιούργησε λανθασμένες προσδοκίες και αμαύρωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, όσον αφορά την αντιμετώπιση του σοβαρού και επίμονου προβλήματος της παράνομης θανάτωσης πουλιών. Ως αποτέλεσμα έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος για την πρακτική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, μακροπρόθεσμου και αποτελεσματικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Παγίδευσης Άγριων Πτηνών στην Κύπρο.

Σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, που και με βάση τα λεγόμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύεται ότι η συμπερίληψη του «εναλλακτικού σχεδιασμού» ήταν ένα σοβαρό λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος της παράνομης παγίδευσης και κατά συνέπεια «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν με αφοσίωση, ειλικρίνεια και συνέπεια προς την κατεύθυνση της πρόληψης και πάταξης της παράνομης παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας πουλιών σύμφωνα και με την υφιστάμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το Υπουργικό Συμβούλιο να αποσύρει άμεσα τον «εναλλακτικό σχεδιασμό» και να εφαρμόσει τα υπόλοιπα στοιχεία της πρότασης που υιοθετήθηκαν.

Πηγή: Φιλελεύθερος