Ελέγχονται από Φόρο Χριστόφιας και Μιλτιάδης

CEB1 122 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις
CEB1 1034 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις

Έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράχθηκαν αδικήματα φοροδιαφυγής βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τμήμα Φορολογίας μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της εκδίκασης της αγωγής που καταχώρησε ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Νεοφύτου εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Το γεγονός επιβεβαίωσε με επιστολή του προς τη Βουλή (ημερ. 15/12/2016) ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρ. Πατσαλίδης. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην επιστολή του, «λόγω της εμπιστευτικότητας των στοιχείων, δεν δύναται η παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης πληροφόρησης σε σχέση με την πρόοδο της υπόθεσης αυτής».

Την ενημέρωση της Βουλής ζήτησε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να πληροφορήσει το Κοινοβούλιο κατά πόσο θα προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας στην εξέταση των καταγγελιών- ισχυρισμών που διατύπωσε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου καταθέτοντας στο Δικαστήριο εναντίον του κ. Χριστόφια. Καταγγελίες, που αφορούν τόσο την αλλαγή της πολεοδομικής ζώνης στην περιοχή «Χαλεπιανές» όσο και την απαίτηση για παραχώρηση προχρονολογημένων αποδείξεων ύψους €200.000 για να τις περιλάβει ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μιλτιάδη Νεοφύτου, στη δήλωση «Πόθεν Έσχες» του προηγούμενου έτους (2012).

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο κ. Πατσαλίδης, η πολιτική που ακολουθεί το Τμήμα Φορολογίας στην υπόθεση αυτή όσο και σε άλλες παρόμοιας φύσεως είναι η εξής: Σε πρώτο στάδιο ορίζεται λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας, με όρους εντολής να παρακολουθεί και να συλλέγει όλες τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπόθεση. Ο εν λόγω λειτουργός αξιολογεί ταυτοχρόνως, φορολογικά, όλους τους εμπλεκόμενους, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στις φορολογικές βάσεις του Τμήματος Φορολογίας. Εκεί όπου κρίνεται ότι η φορολογική αξιοπιστία των εμπλεκόμενων δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι η ενδεδειγμένη ή παρουσιάζονται νέα στοιχεία, τότε γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και στοιχείων.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι την εμπλοκή του Τμήματος Φορολογίας στην εν λόγω υπόθεση ζήτησε και ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος, δημόσια, υπέδειξε ότι υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση.

Πηγή: Φιλελεύθερος